Două piane, patru mâini, un saxofon bariton și infinite explorări de Jazz modern vor compune o seară de excepție, pe scena sălii Elvire Popesco, luni, 20 mai, ora 19:30.

Institutul francez din București organizează Jazz Confluences, un concert de jazz contemporan atipic. Cu această ocazie, Lucian Ban, celebru pianist de origine română stabilit la New York, revine în capitală pentru un concert-concept în care îi va avea alături pe Benoît Delbecq și Alex Harding. Cei trei muzicieni vor intra în jocul confluențelor de jazz pentru o experiență muzicală ce va surprinde, provoca și transcende paradigmele genului.

Într-o seară plasată sub semnul improvizației, publicul va avea ocazia de a-l reasculta pe Lucian Ban, în duet cu Benoît Delbecq și Alex Harding. Prima parte a serii va fi consacrată unui concert la două piane, în care Benoît Delbecq și Lucian Ban vor dialoga pentru prima dată într-un univers sonor unde frontierele convenționale se pierd, lăsând loc imaginarului punctat de magia claviaturilor. Seara va continua, în cea de-a doua parte, cu un recital saxofon-pian susținut de Alex Harding și Lucian Ban, în contextul lansării albumului Dark Blue, pe 17 mai. Concertul va culmina cu un moment exploziv propus de cei trei muzicieni, care vor urca pe scenă împreună, misterele jazz-ului contopindu-se într-un arc al notelor calibrate între intensitate, sensibilitate și pasiune.

Jazz Confluences propune o serie de premiere, fiind o ocazie singulară de a vedea și asculta pe aceeași scenă trei maeștri renumiți pentru explorările inedite în materie de jazz contemporan. Concertul va fi urmat de o discuție pe tema improvizației în jazz-ul secolului al XX-lea. Dialogul dintre Benoît Delbecq, Alex Harding și Lucian Ban va fi moderat de Andrei Țărnea, comisar al Sezonului Franța-România.

Benoît Delbecq se întoarce la București, pe scena Sălii Elvire Popesco, la un an de la concertul susținut la Institutul francez. Pianist asociat cu reînnoirea jazz-ului francez, Delbecq îmbină acorduri electronice cu ritmuri de jazz modern, creând autentice pasaje de acrobații sonore. Virtuozitatea pianistului este reliefată în compoziții muzicale care invită la reverie sub semnul unor tonalități ale introspecției, departe de stereotipuri ale jazz-ului, găsind echilibrul just între influențe clasice și improvizație.

Născut în România și stabilit la New York din 1999, Lucian Ban este considerat unul dintre cei mai creativi pianiști de jazz contemporan. În cadrul Sezonului Franța-România, Lucian Ban a imaginat, alături de Mat Maneri, opera Oedipe Redux a lui George Enescu într-o formulă de jazz modern, în decembrie 2018, la Opera din Lyon. Cunoscut pentru reinterpretarea muzicii marelui compozitor român în cheie jazz, Ban a valorizat patrimoniul muzical tradițional român prin transpunerea doinelor și a cântecelor de nuntă în improvizații de jazz, sunetul său unic fiind apreciat de criticii de pretutindeni.

Unul dintre cei mai importanți saxofoniști bariton din lumea jazz-ului contemporan, Alex Harding a concertat alături de Aretha Franklin și a făcut parte din proiectul „Sun Ra All-Star”. Harding este considerat de critici un muzician de mare sensibilitate, care continuă tradiția explorării blues-ului stabilită de predecesori precum Harry Carney, Pepper Adams sau Hamiet Bluiett, apelând la pasaje de jazz modern impregnate de nuanțe stilistice dintr-o varietate de genuri muzicale.

Produs de celebra casă de albume, Sunnyisde Records, Dark Blue este un album care se înscrie în tradiția unei colaborări îndelungate între Lucian Ban și Alex Harding. De la primul album realizat împreună, Something Holy (CIMP Records, 2001), relația Ban-Harding a evoluat înspre o frăție muzicală care s-a consolidat pe parcursul a șase înregistrări. Cea de-a doua parte a concertului Jazz Confluences va pune în valoare chimia extraordinară care îi unește pe cei doi muzicieni, aceștia completându-se într-o complicitate muzicală care îmbină blues-uri avangardiste și improvizații într-un jazz modern și liber.

Publicul va avea ocazia de a achiziționa cd-uri, la sfârșitul concertului fiind prevăzută o sesiune de autografe și discuții conviviale.

Biletele sunt disponibile pe site-ul eventbook.ro.

Organizator: Institutul francez București

Prezentat de: ORANGE

Parteneri media: TV5 Monde, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Observator Cultural, LiterNet, IqAds, Feeder.ro; cântat de Radio Guerrilla.