Elevul caporal Viorel Fleșer și antrenorul său, Istvan Szokolszky, au realizat împreună traversarea Munților Apuseni în alergare montană, într-o serie de 4 ultramaratoane, în 4 zile consecutive (30 iulie – 2 august). Se consideră ultramaraton o distanță care depășește 42.195 kilometri, cât are un maraton clasic.

Planul inițial al echipei elev-antrenor era să parcurgă 320 de kilometri cu aprox. 9.500 de metri diferență de nivel, dar în final cifrele au arătat diferit, în special în privința altitudinii cumulate, care a fost mult mai mare: 11.200 de metri elevație pozitivă, acest lucru însemnând totalul urcărilor. Numărul de kilometri a fost foarte apropiat față de cel avut ca target: 314 kilometri.

Vremea nu a ținut cu alergătorii, pentru că norii nu au apărut deloc în zilele de alergare, iar căldura s-a resimțit din plin. Primele două zile din cele patru dedicate cursei au fost toride, cu temperaturi spre 35°-38°C. În efort, corpul resimte însă o temperatură cu 10-15°C în plus față de temperatura reală. Mai mult de atât, în cea mai mare parte a traseului s-a alergat în gol alpin, acest lucru însemnând lipsa oricărei forme de vegetație care ar fi putut aduce umbră. Mai mult, prima zi a însemnat 100 de kilometri de alergare montană, cu peste 4.000 de metri diferență de nivel (față de panul cu 90km și 3.000 de metri diferență pozitivă). Până la startul APUSENI4ULTRA, cea mai lungă distanță alergată de Viorel fusese de 60 de kilometri.

“Pentru mine această experiență a însemnat o maturizare rapidă și conștientizarea că se poate orice. Până la acest eveniment nu m-am gândit niciodată că poți să cazi și să te ridici de atâtea ori într-un timp atât de scurt. Au fost patru zile în care totul a decurs bine, dar au fost și trei seri în care am crezut ca voi spune stop. Pentru mine prima zi a fost cea mai frumoasă, dar și cu noaptea cea mai grea. Însă datorită echipei de suport și mesajelor de încurajare de la comunitatea din Zlatna am prins iar aripi! Nici nu vă imaginați cât de mult înseamnă un simplu banc, fie el spus bine sau nu, în momentul în care singurul lucru la care te gândești este dacă te vei reface pentru ziua următoare. Am stat foarte bine din punct de vedere moral toate cele patru zile, nu am avut căderi majore și nu am spus niciodată “nu mai pot!” Am făcut echipa ideală împreună cu antrenorul meu: experiență (Istvan) + ambiție (Viorel) = perfecțiune!”

Elevul caporal Viorel Fleşer a împlinit 18 ani la finalul lunii iunie, face parte din echipa de atletism a Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” și este legitimat la clubul sportiv XTERRA, obținând până acum premii importante la diverse competiţii sportive. Antrenorul său, Istvan Szokolszky, are peste 30 de ani de experiență sportivă, este Campion Național la duatlon în 2017 & 2018 (categorie de vârstă) și un pasionat activ al curselor de anduranță, anul acesta petrecându-și ziua de naștere pe bicicletă, pedalând 500 de kilometri.

“În perioada de lock-down, Viorel a pus pe hârtie acest obiectiv mare. A dedicat o agendă întreagă notării detaliilor administrative, iar când a ajuns la concluzia că există o șansă de a îndeplini acest obiectiv, mi-a spus planul lui și am lucrat împreună la îndeplinirea sa. Am avut doar 2 luni la dispoziție să ne pregătim, iar antrenamentele lui Viorel au suferit o modificare radicală, întrucât până acum se antrena pentru curse de viteză. Când am început antrenamentele specifice a trebuit să facă multe etape de pregătire exact invers de cum a lucrat în trecut. I se părea foarte greu să nu alerge și pe urcări. Sunt mândru de Viorel și de ce a realizat cu APUSENI4ULTRA. În calitate de antrenor al său, consider că va avea un cuvânt important de spus în alergare”, a declarat Istvan Szokolszky, organizator al X-Man România și fondatorul clubului XTERRA, la finalul APUSENI4ULTRA.

Cursa a avut loc pe ruta Zlatna – Bucium – Vulcanul Buceș – Vârful Găina – Vârful Bihor – Vârtop –  Padiș –  Vârful Vlădeasa – Răchițele – Beliș – Vârful Muntele Mare – Sălciua de Jos – Lacul Iezer – Refugiul Săruni – Zlatna, toate detaliile fiind puse la punct de cei doi atleți. La final de cursă, alergătorii au fost întâmpinați în centrul orașului Zlatna de un grup mare de susținători care au fost ținuți la curent de evoluția cursei prin transmisiunile live de pe paginile de socializare ale celor doi alegători (Viorel Fleșer: https://www.facebook.com/apuseni4ultra/, Istvan Szokolszky: https://www.facebook.com/istvanszokolszkyantrenor/).

Cu o logistică impresionantă, asistența de cursă a presupus 3 mașini și 6 persoane în stafful tehnic: Cristina Cecan (nutriție și refacere fizică), Horia Fleșer (foto și echipament sportiv), Adrian Puiuleț (acces zone dificile cu mașină de teren), Ciprian Cîmpean (aprovizionare și materiale video), Claudiu Belețoiu (alergare în tandem în a doua parte a fiecărei zile), Eliza Nițescu (PR & comunicare în social media).

“Am alergat pe trasee turistice care probabil au fost umblate doar la marcare, deși peisajul era unic. Apusenii au locuri foarte frumoase și vrem să îndemnăm lumea să iasă în natură”, au mai declarat cei doi sportivi.

Cauza nobilă a dat un sens întregii acțiuni. Prin alergarea lor, sportivii vor contribui la achiziționarea de echipament pentru camera de terapie senzorială a Centrului Maria Beatrice din Alba Iulia, unde sunt tratați copii cu afecțiuni neuromotorii, având vârste începând de la câteva luni. Cauza a fost aleasă prin colaborarea cu asociația TOTUL ESTE POSIBIL, partener al evenimentului (componentă caritabilă, sponsori și comunicare).

În Centrul socio-medical Maria Beatrice, sute de copii din întreaga țară, cu paralizii cerebrale sau accidentați, beneficiază de terapii adaptate condiției lor. În centru au loc 300 de sesiuni de terapie zilnic, numărul anual de beneficiari fiind de peste 500 de copii. 80% din copiii îngrijiți de terapeuții de la Centrul Maria Beatrice nu pot merge. Fie au suferit accidentări, fie așa s-au născut. “Este un privilegiu pentru noi că am putut să alergăm peste 300 de kilometri pentru cauza acestor copii atât de speciali. A fost o responsabilitate uriașă să putem face atâția pași pentru cei care tânjesc să simtă pământul sub picioare”, au mai spus protagoniștii APUSENI4ULTRA.

Cauza a reușit până acum să mobilizeze donații în valoare aproximativă de 5.000 de lei. Plecând de la distanța inițială de 320 de kilometri, fiecare dintre sportivi și-a asumat un target de 3.200 de lei, adică un total de 6.400 de lei. Așadar, contribuțiile pentru cauza caritabilă a cursei (dotarea cu echipamente specifice a camerei de terapie senzorială de la Centrul Maria Beatrice) se pot face în continuare, astfel:

Cursa celor doi atleți a fost sprijinită și de autoritățile locale, Consiliul Județean Alba și Primăria Zlatna fiindu-le alături pentru suport logistic.

Chiar dacă sunt momente dificile pentru majoritatea companiilor, firme locale precum Alba Aluminiu și Cofetăria Moguț au ales să sprijine APUSENI4ULTRA. Odihna tuturor a fost facilitată de Cabana Salvamont Vârtop, Pensiunea Colț de Rai (Beliș), Pensiunea Poarta Zmeilor (Sălciua de Jos), Complex Sportiv Zlatna.

Având o componentă de anduranță extremă, evenimentul a atras atenția și companiilor și brandurilor dedicate de echipament sportiv de profil, precum: High Energy, Alpin Expe, Infinity Run, Coros, On Romania.

DESPRE TOTUL ESTE POSIBIL

Organizația a fost înființată cu scopul de a sprijini performeri în diferite domenii, printre cei susținuți de asociație numărându-se elevi olimpici, sportivi campioni, artiști sau oameni de cultură. Campaniile vizează în special proiecte în domeniile educației, sportului, sănătății sau mediului.

***

Foto: Horia Fleșer (https://www.facebook.com/fleser.horia)