Magia lui „facem orice este nevoie” - Incepe era relaxarii cantitative infinite

În ultima lună, discursul optimist a fost alimentat de preconizatele reduceri ale dobânzii și de o primă privire asupra câștigurilor salariale bune din SUA, mai ales în sectorul financiar și în cel bancar ce vor beneficia de reglementări viitoare mai blânde în SUA în această toamnă. Principalele teme ale primei părți a anului – războiul comercial și situația economică din China – joacă un rol mai puțin important la bursă. Investitorii pariază pe un mini-ciclu de reducere a asigurării în Statele Unite ce va începe la finalul lunii, ceea ce explică apetitul mai mare pentru risc. În piața forex, de la începutul lunii iulie încoace, formatorii de piață sunt mai puțin activi, dar volatilitatea este încă prezentă la anumite perechi, mai ales la USDGBP și într-o mai mică măsură la EURUSD. Contrar convingerilor majorității participanților la piață, redresarea EUR/USD a avut viață scurtă în principal din cauza tonului surprinzător de împăciuitor al BCE. Nu era nicio îndoială că BCE va urma calea Fed, dar nimeni nu s-a gândit că se va întâmpla atât de repede.

Încurcătura războiului comercial și cererea locală scăzută

Perspectiva macroeconomică pentru Asia și în special pentru China nu s-a schimbat prea mult în ultimele câteva săptămâni. Stabilizarea economiei continuă, dar nu este extinsă. PIB-ul pentru T2 a fost publicat ca fiind la 6.2%, cel mai scăzut nivel în 27 de ani, dar ceea ce e, probabil, și mai interesant este faptul că mai multe sectoare dau semnale puternice de revenire în iunie: producția industrială a crescut cu 6,3% de la an la an, producția manufacturieră a depășit toate așteptările la 6,2% de la an la an, iar investițiile în active fixe au crescut puternic cu 5,8% în primele șase luni ale lui 2019 în comparație cu anul anterior.

Așa cum s-a întâmplat de la începutul anului, cererea locală este încă scăzută, așa cum au indicat cele mai recente cifre de import (importurile totale din iunie au scăzut cu 7,3% față de nivelul de anul trecut) și după cum a arătat contracția aprofundată a vânzărilor autoturismelor (media mobilă pe trei luni a atins minus 8,08% de la an la an în iunie). Cu siguranță vor fi necesare măsuri suplimentare de stimulare fiscală pentru a susține cererea locală în lunile următoare.

În ciuda unor puncte slabe, toate aceste date confirmă faptul că economia Chinei este rezistentă la impactul războiului comercial. Considerăm că armistițiul comercial dintre China și Statele Unite va dura cel puțin până la finalul verii, dar este evident că nu se pune problema unui acord comercial final. Înțelegerea de la Osaka a fost o mare neînțelegere. Conform unor surse apropiate oficialilor chinezi, Beijingul nu și-a luat niciodată un angajament explicit pentru cumpărarea produselor agricole americane și a văzut acest lucru ca fiind condiționat de progresul către un acord. Câtă vreme ambele țări reușesc să atenueze efectul macroeconomic al războiului comercial, probabilitatea unui acord comercial este aproape zero. Adevărata întrebare pe care orice investitor ar trebui să și-o pună: cine poate suporta mai multă vreme durerea războiului comercial? Prima țară care va ceda va fi aceea care va face concesiuni. În acest moment, este imposibil de știut dacă va fi China sau Statele Unite. 

Restul lumii: o situație foarte amestecată

În Statele Unite, ultimele date din iunie au fost per total mai bune decât se estimase, ceea ce poate indica faptul că creșterea devine mai puternică: șomajul este aproape de un minim pe 50 de ani și mult sub rata naturală a șomajului (NAIRU), estimările de inflație cresc încet, vânzările retail au fost la nivel ridicat timp de două luni consecutive, indicele ISM de fabricație a atins 51,7, producția și ocuparea forței de muncă fiind în creștere. Punctul cel mai slab este producția industrială care a scăzut din nou în iunie, la 1,3% de la an la an, drept consecință a perspectivei sumbre a comerțului global. Unul dintre riscurile pe care investitorii trebuie să-l monitorizeze în lunile următoare se leagă de creșterea inflației care ar putea afecta negativ puterea de cumpărare a gospodăriilor americane în contextul creșterii salariale mici.

Pentru a-l evalua, aruncăm o privire asupra indicatorilor neconvenționali pentru a detecta semnalele foarte timpurii ale presiunii inflaționiste. Ne place mult creșterea prezenței în parcurile Disney, aceasta a fost o modalitate fiabilă de a monitoriza activitatea economică în trecut. Pe baza datelor preliminare, aceasta ar putea fi una dintre cele mai neprofitabile veri pentru parcurile Disney din SUA din ultimul deceniu. Este foarte clar faptul că creșterea prețurilor afectează, în final, prezența vizitatorilor. Aceasta este, de asemenea, o explicație pentru faptul că o pătrime dintre americani și-au anulat planurile de vacanță pentru această vară. Ne temem că acest lucru ar putea fi un indicator timpuriu al faptului că inflația începe să atingă nivelul de impact, iar aceasta va necesita o atenție mai mare din partea Fed în lunile următoare, dacă e un fenomen de durată.

În Europa, perspectiva este mai îngrijorătoare în mare parte din cauza economiei în scădere a Germaniei. Indicele de surpriză economică din zona euro se află încă în teritoriu negativ, la minus 8,8 și nu există vreun semn că urmează o îmbunătățire. Estimările Sentix pentru eurozonă sunt în scădere la minus 13 în iulie, iar pentru Germania este și mai rău, la minus 16. Ne aflăm la jumătatea anului și încă nu există un indiciu că sectorul de fabricație german este pe cale să se redreseze. Dimpotrivă, ultimele date, inclusiv indicele climatic ZEW, arată o creștere a riscului de recesiune în a doua jumătate a lui 2019. Singura speranță pentru Germania este ca sectorul serviciilor să-și continue elanul pozitiv, ajutat de o cerere locală rezistentă. 

Toate privirile sunt ațintite asupra băncilor centrale în săptămânile următoare

Privind în viitor, știm cu toții că punctul principal al atenției pieței va fi reprezentat de întâlnirile băncilor centrale de la finalul lunii. Acestea vor aduce confirmarea că ne aflăm într-o paradigmă monetară și economică complet nouă unde instrumentele neconvenționale folosite după 2008 devin instrumente convenționale într-o lume cu dobânzi neutre foarte scăzute.

Ceea ce este unic de această dată este faptul că atât Fed, cât și BCE sunt gata să apese pe trăgaci pentru a acționa preemptiv. Deși există mai multe motive fundamentale pentru ca BCE să acționeze (riscul de recesiune din Germania și inflația slabă), acest lucru este mai chestionabil pentru Fed. Argumentul macro pentru reducerile de dobândă din Statele Unite este discutabil, mai ales dacă luăm în considerare faptul că Fed este, în primul și-n primul rând, „dependentă de date”. Economia este, mai degrabă, în formă bună, dar se pare că obiectivul Fed de a relaxa politica monetară este motivat de alte considerații:

  • În discursul său de săptămâna trecută, Powell a confirmat implicit că Fed a supra-înăsprit, cu siguranță, acest ciclu și acum caută să inverseze creșterea din decembrie, ceea ce pare a fi, tot mai mult, o greșeală de politică monetară.
  • Fed a luat mereu în considerare contextul global, dar se pare că, de această dată, acesta are un rol principal. În scurta sa mărturie în fața Congresului, Powell a folosit cuvintele „incertitudini” și „risc” de multe ori, acordând o atenție specială factorilor globali, ceea ce constituie o schimbare în comparație cu ciclurile anterioare.

În momentul scrierii acestui articol, contractele futures ale fondurilor Fed evaluează o șansă de 70% pentru o reducere de 25pb și o șansă de 30% pentru o reducere de 50pb pe 31 iulie. Părerea noastră este că Fed va reduce dobânzile cu 25pb în această lună și, dacă e nevoie, va acționa din nou în septembrie. Am primit multe întrebări de la clienți cu privire la impactul preconizatei reduceri a dobânzii. Experiența generală este că prima reducere a dobânzii este optimistă pentru burse, dar nu a fost mereu valabil, mai ales având în vedere ultimele două prime reduceri de dobândă ale Fed. În plus, există doi factori care se opun unei redresări puternice: reducerea de 25 pb a fost deja evaluată și, mai important, într-o lume a relaxării cantitative, este probabil inutil să estimezi o reacție a pieței pe baza istoricului anterior relaxării cantitative.

final, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în ultimul deceniu, este probabil ca Fed și BCE să încerce să evite divergența de politică monetară ce ar putea avea un impact negativ asupra cursului valutar câtă vreme suntem pe cale să avem un război al valutelor declanșat de administrația Trump. Cele mai recente procese-verbale de la BCE au menționat „o înțelegere la nivel general” a Consiliului de guvernare pentru a fi pregătiți să relaxeze din nou politica monetară, referindu-se la „consolidarea orientărilor prospective, reluarea achizițiilor nete de active și scăderea dobânzilor de referință”.

Credem că o mult mai probabilă acțiune politică va avea loc pe 12 septembrie decât la următoarea ședință despre politică din 25 iulie. Oficial, ar putea fi motivată de inflația scăzută, dar preocuparea principală va fi perspectiva economică deteriorată din Germania. La început, estimăm o ușoară ajustare a dobânzilor, rata dobânzii la depozite adâncindu-se și mai mult în teritoriu negativ. Cu toate acestea, dat fiind că este puțin probabil să aibă un impact semnificativ, BCE va trebui să aplice măsuri mai drastice, în special ieșind din limitele programului său de relaxare cantitativă prin creșterea plafonului de deținere a emiterilor de obligațiuni la 50%, de la 33% în prezent. Aceasta este era unei infinite relaxări cantitative.

Analiza de Christopher Dembik, Director analiză macro Saxo Bank  

Despre Saxo Bank

Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.