În aceste vremuri pline de încercări, în care lumea se închide, Odeonul rămâne deschis.

Continuăm seria Marilor Spectacole @ODEON difuzate săptămânal online și vă oferim joi, 23 aprilie, ora 18:00, spectacolul „La Țigănci” după Mircea Eliade, regia Alexander Hausvater (data premierei: 22 iunie 1993).

Spectacolul va fi transmis prin live streaming pe pagina noastră de Facebook, pe site-ul SmartFM, secțiunea Live Fever și va fi disponibil online pe canalul de YouTube până la ora 24:00. Vă rugăm să fiți îngăduitori vizavi de calitatea filmării, pentru că înregistrarea a fost realizată pentru arhiva teatrului și nu pentru difuzare. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Fastuos, de o teatralitate luxuriantă, spectacolul „La Țigănci” s-a bucurat deopotrivă de aprecierea publicului și a criticii de specialitate. A fost a doua colaborare a actorilor Teatrului Odeon cu Alexander Hausvater, după ce în 1991, regizorul, revenit în România din Canada, a montat pe scena Odeonului un spectacol cu un succes răsunător: „…Au pus cătuşe florilor“ după F. Arrabal. Ambele texte, „La Țigănci” (1993) și „…Au pus cătuşe florilor“ (1991),  au fost adaptate de poetul Cristian Popescu.

Filmarea care va fi transmisă joi, 23 aprilie, începând cu ora 18:00, a fost realizată în 2003, când s-au sarbatorit zece ani de la premieră, ocazie cu care a fost lansată cartea „La Țigănci… cu Popescu” (Editura „Semne”, Bucureşti), semnată de Mugur Arvunescu, un volum care vorbește despre experiența extraordinară de lucru a întregii echipe la acest spectacol. Mugur Arvunescu a reunit mărturiile tuturor colegilor săi, iar rezultatul a fost foarte emoționant:

Această carte mi-a fost comandată. Cererea a fost rostită imperativ de un grup de ființe mai puțin capabile de înțelegere:

  • Un poet, ale cărui vorbe le rostesc în fiecare seară cu aceeași emoție pentru că ele alcătuiesc în spațiu un drum între viață și moarte – Cristian Popescu;
  • Un fiu risipitor, plecat de niciunde spre nicăieri în căutarea (nevolnică speranță) a propriei identități – Alexander Hausvater;
  • Un alchimist al sunetelor ce scapă minții, pentru ca să ne răscumpere inima și sufletul – Adrian Enescu;
  • Un grup de zurbagii ai vieții și ai nopții, stăpâni nemiloși ai fantasmelor și iluziilor, înfășurați cu disperare în mantia propriei singurătăți – Actorii Lor le aparține această carte pe care m-au silit să o scriu.

Mugur Arvunescu

La Țigănci
după Mircea Eliade

Regia: Alexander Hausvater
Text pentru spectacol: Cristian Popescu
Decor: Constantin Ciubotariu
Costume: Irina Solomon şi Dragoş Buhagiar
Muzica: Adrian Enescu

Distribuție: Adriana Trandafir, Florin Zamfirescu, Carmen Tănase, Marius Stănescu, Gelu Niţu, Ionel Mihăilescu, Camelia Maxim, Laurenţiu Lazăr, Constantin Cojocaru, Mugur Arvunescu, Dan Bădărău, Iuliana Ciugulea,  Mirela Dumitru, Șerban Ionescu, Angela Ioan, Ioan Batinaş, Diana Gheorghian