În aceste vremuri pline de încercări, în care lumea se închide, Odeonul rămâne deschis.

Continuăm seria Marilor Spectacole @ODEON difuzate săptămânal online și vă oferim joi, 7 mai, ora 18:00, spectacolul „Mincinosul” de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur, cu Horațiu Mălăele în rol principal (data premierei: 11 octombrie 1991 ⎪ durată: 1h 57’).

Spectacolul va fi transmis prin live streaming pe pagina noastră de Facebook și va fi disponibil online pe canalul de YouTube până la ora 24:00. Vă rugăm să fiți îngăduitori vizavi de calitatea filmării, pentru că înregistrarea a fost realizată pentru arhiva teatrului și nu pentru difuzare. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Spectacolul „Mincinosul” a luat parte la festivitățile premergătoare bicenterului Goldoni și s-a jucat în 1992 la Veneția, la Teatro Goldoni și la Florența în 1993, în cadrul Festivalului Goldoni, în curtea Palatului Pitti. Un alt teatru din România revenea, după 1989, la întâlniri europene importante, grație lui Vlad Mugur, iar presa teatrală din Peninsulă se exprimă elogios:

Un spectacol de un dinamism extraordinar, mai apropiat de commedia dell’arte decât de tradiția goldoniană, așa cum ne-o imaginăm. Cu toate acestea, o creație uimitoare. Nu avem suficiente cuvinte să lăudăm regizorul care ne-a produs o asemenea revelație. Interpreții sunt admirabili, sub direcția unui artist care a pus în armonie diferite niveluri ale spectacolului, prin simboluri savuroase, susținute de o anumită ironie.” – Piero Zamato, „L’ Adige de trento”, 6 mai 1992

Vlad Mugur, regizorul care a și adaptat textul, și-a propus să îl transforme într-o manieră singulară, sub semnul avangardei. Astfel, Lelio nu mai este un mincinos obișnuit, ci o ființă fantezistă care își afirmă dreptul la imaginație, într-un mod nedemn. (…) În concluzie, un joc parodic, în ceea ce privește tradiția, un joc de mare vedetă a lui Horațiu Mălăele, înconjurat de o trupă de actori perfect sincronizați. Aplauzele nu au întârziat să apară.” – G.A. Cibotto, „Gazettino di Venezia”, 6 mai 1992