Joi, 24 și vineri, 25 martie 2022Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lorenzo Tazzieri, prezintă publicului un program cu lucrări celebre din repertoriul italian, în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură, Associazione Internazionale Delle Culture Unite (A.I.C.U.) și Festivalul Perosi 150. În prima parte, vor fi interpretate Cvartetul nr. 2 pentru orchestră de coarde, p. I de Lorenzo Perosi (1872 – 1956 ), compozitor italian de muzică sacră de la a cărui naștere se împlinesc 150 de ani, și Concertul în si bemol major pentru violoncel şi orchestră, G. 482 de Luigi Boccherini, cu violoncelistul Anton Niculescu în ipostaza solistică. În partea a doua, vor fi prezentate uvertura operei Forţa destinului, aria „La vita é inferno all’infelice… O tu che in seno agli angeli” din opera Forţa destinului, aria „Pace, pace, mio Dio” din opera Forţa destinului de Giuseppe Verdiintermezzo din opera Manon Lescaut, finalul actului I din opera Boema, finalul actului I din opera Madama Butterfly de Giacomo Puccini. Soliști vor fi  soprana Marta Mari și tenorul Alessandro Fantoni, invitați din Italia pe scena Ateneului Român.

Luigi Boccherini  (1743 – 1805)  a fost un virtuoz violoncelist și cel mai important compozitor italian din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.  A compus câteva sute de lucrări care includ numeroase simfonii, peste  100 de cvintete de coarde, aproape 100 de cvartete, 11 concerte pentru violoncel și orchestră și multe alte lucrări camerale. Cel mai cunoscut concert al său se bucură de un aranjament, realizat în 1895 de violoncelistul german Friedrich Grützmacher. „Cunoscut sub denumirea de Concertul pentru violoncel și orchestră în si bemol major, acesta face parte din repertoriul de virtuozitate al violoncelului, la fel cum este Paganini pentru vioară. Melancolia discretă instalată de la bun început continuă până la măsurile finale ale adagio-ului”, spune violoncelistul Anton Niculescu, președinte al juriului primei ediții a Concursului Internațional pentru violoncel „Luigi Boccherini” de la Lucca din Italia.

Joi și vineri, 24 și 25 martie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
LORENZO TAZZIERI

Program

Lorenzo Perosi
Cvartetul nr. 2 pentru orchestră de coarde, p. I

Luigi Boccherini
Concertul în si bemol major pentru violoncel şi orchestră, G. 482

Solist
ANTON NICULESCU

Giuseppe Verdi
Uvertura operei Forţa destinului
Aria „La vita é inferno all’infelice… O tu che in seno agli angeli”
din opera Forţa destinului
Aria „Pace, pace, mio Dio” din opera Forţa destinului

Giacomo Puccini
Intermezzo din opera Manon Lescaut
Finalul actului I din opera Boema
Finalul actului I din opera Madama Butterfly

Solişti
MARTA MARI – soprană
ALESSANDRO FANTONI – tenor

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 110 lei;
Categoria II: 100 lei.

Biletele se pot procura:

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul  www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

 Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.

Parteneri: Institutul Italian de Cultură, Associazione Internazionale Delle Culture Unite (A.I.C.U.), Perosi 150,  Elixir Nova Farm.

LORENZO TAZZIERI

Născut la Genova în 1985, Lorenzo Tazzieri este unul dintre cei mai apreciați dirijori italieni din noua generație. La numai 33 de ani, a fost dirijor principal la Tokyo Metropolitan Opera Foundation, director artistic al Genoa International Music Youth Festival, al Batumi International Music Festival (Under Sky) și al Chile Opera Festival, primul festival de operă din această țară. De curând, a fost cel mai tânăr muzician numit Ambasadorul Genovei în Lume de primarul din Genova și de Președintele Senatului Republicii Italiene. A început studiile muzicale la vârsta de șase ani, continuându-le la Conservatorul Niccolò Paganini (GE), unde s-a dedicat întâi studiului viorii, apoi al pianului, sub îndrumarea profesorului G. Carlascio. S-a perfecționat la Conservatorul Piotr Ilici Ceaikovski din Moscova cu Elena Nathanson, specializându-se în repertoriul rus, iar între timp a aprofundat studiul muzicii de cameră cu Maestrul Massimiliano Damerini. A debutat în domeniul muzicii de operă în martie 2010 cu “Werther” de J. Massenet la Teatrul Wielki di Poznan. Vasta sa activitate, mai ales în străinătate, i-a adus colaborări de înalt nivel.

ANTON NICULESCU

Născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni, Anton Niculescu a absolvit Conservatorului de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Iarosevici și s-a perfecționat cu  Radu Aldulescu, Daniil Safran (URSS) și Antonio Janigro (Conservatorul din Torino).  Între anii 1973 și 1979 a făcut parte din orchestra Filarmonicii „George Enescu”, director general Ion Voicu, colaborând în această perioadă cu  dirijorul Sergiu Celibidache. A fost prim-violoncelist al Teatrului „Scala” din Milano şi  la „Teatro Comunale” din Florenţa sub conducerea lui Riccardo Muti.A fost invitat pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susţinând turnee de concerte şi recitaluri în peste 32 de țări. Timp de 10 ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania, iar ulterior, din 2017  până în 2020 directorul general al Filarmonicii Brașov. A făcut parte din juriile diferitelor concursuri internaţionale din întreaga lume: Concursul Internaţional „Johannes Brahms” din Austria, Concursul Internaţional „Shabit Inspiration” din Kazachstan, YBP Music Competition din Japonia, Concursul Internațional pentru violoncel „Luigi Boccherini” de la Lucca din Italia. A susținut cursuri de măiestrie în Italia, Coreea, China, Brazilia, Austria, Germania, Japonia, SUA, România etc. Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bolonia (Italia), academie fondată în anul 1666 al cărui membru  a fost şi  W. A. Mozart. Din 1996 până în 2016 a ocupat funcția de solist concertist al Filarmonicii Brașov.

MARTA MARI

Născută la Brescia în 1992, Marta Mari a început studiul pianului la vârsta de 11 ani, iar în 2015 a obținut nota maximă la examenul de licență în canto la Conservatorul Luca Marenzio din Brescia, sub îndrumarea Cristinei Pastorello. A participat la diferite cursuri de masterclass, iar în ultimii ani s-a perfecționat cu Daniela Dessì. A câștigat numeroase concursuri internaționale, printre care Zandonai, Spiros Argiris și Magda Oliviero.

ALESSANDRO FANTONI

Născut la Genova, Alessandro Fantoni s-a perfecționat cu baritonul Roberto Sèrvile și la Academia IOS a Opernhaus din Zürich, unde a lucrat sub conducerea unor dirijori de renume precum Nello Santi, Fabio Luisi și Marco Armiliato. A debutat ca prim tenor în “Opera Minima” de Joe Schittino la Teatrul Municipal din Piacenza. Dintre proiectele sale amintim: “Traviata” în Banska Bystrica, “Napoli Milionara” în circuitul toscan (Pisa, Lucca, Livorno) și “Tosca” la Teatrul Principal din Zaragoza.