DHL Express, liderul pieţei internaţionale de curierat expres şi logistică a început distribuția internațională a vaccinului COVID-19. Primele avioane DHL care aduc vaccinul în România au ajuns astăzi pe Aeroportul ‘Henri Coandă’ din București, Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara și, respectiv, Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj.

„După numeroase luni de pregătire, suntem bucuroși că ne-a fost atribuită misiunea de distribuire a vaccinurilor și că putem astfel contribui cu expertiza logistică și rețeaua noastră pentru a face vaccinul accesibil la nivel mondial”, menționeză Agnieszka Blas, Director General DHL Express Romania.  „Criza actuală a arătat cât de importante sunt rețelele logistice internaționale pentru a asigura societatea cu echipamentul de protecție sau trusele de testare necesare pentru asigurarea sănătății. Acum pășim un nou pas important în lupta noastră comună împotriva virusului. Echipele DHL din 220 de țări și teritorii și rețeaua noastră globală Express, sunt gata să livreze oricând și oriunde, pentru același scop – Connecting People. Improving Lives.”

Pe lângă primele zboruri către Israel, Mexic și Singapore, DHL se pregătește să efectueze alte zboruri în perioada următoare, cu vaccinuri de la centrele sale de operare din întreaga lume.

Peste 9.000 de specialiști lucrează în rețeaua globală DHL, astfel încât produsele farmaceutice, dispozitive medicale, studiile clinice și organizațiile de cercetare, angrosistii și distribuitorii, precum și spitalele și furnizorii de asistență medicală să fie conectați aceluiași lanț valoric și, prin digitalizare, conectează  fiecare pas intermediar, de la studiile clinice la punctele de asistență.

Portofoliul DHL pentru industria medicală include peste 150 de companii farma, peste 20 de depozite pentru studii clinice, peste 100 de stații certificate, peste 160 de depozite calificate GDP, peste 15 site-uri certificate GMP și peste 135 de locații medical express.

Cu o flotă de peste 260 de aeronave dedicate, numeroase companii aeriene partenere și o rețea hub-uri și terminale care acoperă peste 220 de țări și teritorii, DHL este perfect echipat și pregătit pentru a distribui la nivel mondial vaccinul COVID-19.

La scară globală, furnizorii de logistică sunt provocați să stabilească rapid un lanț de aprovizionare medicală pentru a livra vaccinuri într-o cantitate fără precedent, de peste 10 miliarde de doze la nivel mondial – inclusiv în regiunile cu infrastructuri logistice mai puțin dezvoltate, unde trăiesc aproximativ 3 miliarde de oameni. Pentru a asigura o acoperire globală în următorii doi ani, vor fi necesare până la 200k transportatori de paleți și 15 m cutii de răcire, precum și un număr de 15 k zboruri  pentru diferitele configurații ale lanțului de aprovizionare.

Anumite vaccinuri necesită condiţii speciale de depozitare şi transport (temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C). De asemenea, în cazul vaccinului Comirnaty, cutiile termoizolante pentru transport sunt conforme cu cerinţele şi standardele transporturilor care conţin gheaţă carbonică, impuse de către IATA (The International Air Transport Association).