Saxo Bank, specialistul online în tranzacții și investiții, a publicat astăzi perspectiva trimestrială pentru T2 2020 pentru piețele globale, incluzând idei de tranzacționare care acoperă capitaluri proprii, FX, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro centrale de impact pentru portofoliile clienților.

 „Pandemia a pus în mișcare trei impulsuri macro majore: un șoc pentru cererea globală, un șoc la nivel global pentru oferte și un război al petrolului care a dus forțat prețurile la un minim pe mai mulți ani. Această evoluție finală va duce la o distrugere enormă a capitalului și, în curând, la șomaj structural”, spune Steen Jakobsen, economist șef și CIO la Saxo Bank.

 „Tripla lovitură asupra economiei globale aproape că garantează faptul că 2020 va fi un an economic pierdut, factorii de decizie fiind nevoiți să elimine toate opreliștile pentru a aborda o recesiune reală și globală.

„Această perturbare actuală a eclipsat deja haosul din 2008 pe unele piețe, întrucât ne aflăm brusc într-o perioadă în care unele piețe se pot mișca în sus și în jos mai mult într-o zi decât într-un an întreg și reflectă cât de lipsite de lichidități sunt piețele.

„Într-un mediu de reducere a panicii, apare mantra „cash is king” (numerarul este rege). Fondurile, băncile, investitorii și chiar companiile trec brusc nu doar printr-o scădere dramatică a prețurilor activelor, ci și prin variații ample ale corelațiilor între portofolii și schimbări în profituri și pierderi.

„Între timp, băncile centrale încearcă să acționeze rapid cu „sprijin” sub forma reducerilor de rate și a furnizării de lichidități. Pentru o companie sau un fond care se bazează pe credit pentru o parte din operațiunile sale, acest lucru poate ajuta în ceea ce privește costul viitor al datoriilor de finanțare. Însă nu ajută prețul capitalurilor proprii sau al creditului din partea activelor, ceea ce determină cifre semnificative în vânzarea activelor care sunt adesea extrem de nelichide pentru a reduce efectul de levier în toate clasele.

„Acest ciclu este chiar mai dificil decât cele pe care le-am observat până acum, din cauză că randamentele actuale scăzute și negative au declanșat o „atingere a randamentului” care îi împinge pe jucătorii de pe piață mai departe pe curba de risc și către active financiare extrem de nelichide, cum ar fi capitalul privat și creditul corporativ cu risc ridicat.

„Suntem, așadar, într-un mediu cu o determinare mai mare a prețurilor, ceea ce va însemna o volatilitate semnificativ mai mare și o eliminare a modelelor pentru evaluarea capitalurilor private și a altor active cu risc ridicat care sunt determinate de ratele scăzute ale dobânzii, de intervenția băncii centrale și de o presupunere oarecum naivă a mai multor factori care pot crește la infinit.

„Restructurarea pe care o observăm aici, în primul trimestru, va schimba peisajul investițiilor și toleranța la risc până în 2021. De asemenea, va schimba modelul de alocare pe termen lung, model diferit de o alocare a obligațiunilor/capitalurilor 60/40 pentru acoperirea corespunzătoare prin expunerea mărfurilor și volatilitatea îndelungată”.

 Pe fundalul intensificării crizei COVID-19, principalele idei și teme de tranzacționare ale Saxo pentru T2 includ:

 Capitalurile proprii se confruntă cu cele mai slabe perspective din 2008 încoace

Criza actuală vine imediat după ce războiul comercial SUA-China a întrerupt aprovizionarea și a încetinit creșterea anul trecut. Trecem acum printr-un șoc la nivelul cererii și ofertei, alături de un război al prețurilor petrolului dintre Rusia și Arabia Saudită, care amenință să afecteze semnificativ investițiile globale. Capitalurile proprii ar putea suferi și, în cel mai rău caz, credem că S&P 500 ar putea scădea la 1,600.

Peter Garnry, Director Strategie capitaluri proprii, a spus: „Întrucât prețurile capitalurilor proprii reflectă viitorul și perspectivele de creștere, acestea sunt cele mai sensibile la criza actuală. Investitorii sunt disperați să iasă și să încaseze după ani de profituri mari.

„Întrucât pandemiile globale de acest tip sunt foarte rare, toate modelele de prognoză ale PIB pot fi aruncate pe fereastră și, date fiind blocajele dramatice din Europa și potențialul COVID-19 de a deveni sezonier, impactul ar putea deveni mai profund și mai lung decât se preconiza.

„Suntem în faza în care factorii de decizie vor stimula foarte mult economia, inclusiv prin diverse programe de creditare din partea guvernelor și extinderea plăților impozitelor. Dat fiind că cele două reduceri de panică ale Fed au dus la o rată de 0,25%, toate băncile centrale importante au ajuns acum efectiv la zero.

„Părerea noastră este că sentimentul și prețurile activelor ar putea crește de aici încolo datorită tuturor stimulentelor. Însă, pe măsură ce cifrele legate de activitatea economică sunt publicate, investitorii vor realiza că este nevoie de mai mult, iar piețele de capitaluri se vor scădea cu încă un nivel. În cele din urmă, însă, economia va primit suficiente stimulente pentru a ajunge la echilibru, dar la acel moment, capitalurile proprii vor fi ajuns la fundul sacului”.

 Ne paște o mare repornire care se termină atunci când USD ajunge la vârf

Criza COVID-19 este foarte diferită de criza financiară globală din 2008. În loc să apară în contextul unui USD relativ slab și al unei lichidități FX supraalimentate, de data aceasta intrăm în criză cu un USD puternic și cu niveluri mai scăzute ale lichidității. Opinia noastră este că, probabil, avem nevoie de un USD mai scăzut pentru a pune capăt scăderii pieței de capital propriu și de risc.

John Hardy, Director Strategie FX, a declarat: „Declanșatorul acestei crize de credit este, desigur, epidemia de coronavirus, dar severitatea recesiunii este un produs al unui sistem global financiarizat, făcut atât de incredibil de fragil prin efectul de levier și al medicamentului numit relaxare cantitativă, folosit pentru atenuarea ultimei crize.

„De aici, este posibil să fie nevoie de cel puțin în două trimestre pentru a stabili un minim de ciclu pe piață și un nivel ridicat la USD – chiar dacă autoritățile sunt mai determinate să acționeze ca niciodată. În raport cu criza financiară globală, de această dată medicamentul va include mult mai mulți bani din elicopter și mult mai puțină relaxare cantitativă. PIB-ul real se poate recupera lent – dar banii din elicopter vor ajuta PIB-ul nominal să revină fulminant la un moment dat.

„Încurajator este faptul că investitorii de lungă durată știu că punctele de criză sunt, de asemenea, punctele de oportunitate maximă pentru cei cu numerar în rezervă, iar următoarele șase-douăsprezece luni vor aduce valoare extremă pentru diverse active supra-vândute, regiuni supra-vândute și valutele lor.

„Cel mai probabil, piețele valutare vor trece prin ceea ce poate dovedi a fi o redresare în formă de U, cu un nivel scăzut cu obstacole în 2021. Presiunile și factorii determinanți pe care le întâmpinăm acum sunt foarte diferite de cele din trecutul recent și de dinainte de 2008, atunci când fluxurile de transport și de investiții într-un sistem financiar globalizat au fost principalul obiectiv”.

China va fi prima care iese din furtuna globală

Ne aflăm în mijlocul unei piețe în scădere la capitaluri proprii, cu variații de prețuri pe clase de active care prezintă semne clare de îngrijorare, pe măsură ce participanții luptă pentru lichiditate. Cu toate acestea, situația va trece în cele din urmă și ne așteptăm ca, pe măsură ce restul lumii va trece prin ceea ce a trecut Asia în ianuarie și februarie, fricile se vor diminua în general.

Kay Van-Petersen, Strateg Global Macro, a declarat: „Trebuie să o luăm de la zero în legătură cu estimările în ceea ce privește principiile fundamentale și câștigurile, întrucât factorii politici se confruntă cu provocarea triplelor amenințări: un șoc al cererii, un șoc al ofertei și distrugerea capitalului pe piața energiei.

„În timp ce China a condus lumea în ceea ce privește încetinirea creșterii economice pe care o trăim – discuțiile sugerează că PIB-ul din China pe T1 ar putea fi cuprins în intervalul -10% și -20% – și noi probabil că vom intra într-un trimestru sau două în care acea încetinire se va propaga în eurozonă și în SUA. Prin urmare, aici paradoxul este că, din T2 creșterea Chinei este probabil să se accelereze pe măsură ce restul lumii decelerează.

„Cea mai mare parte a Asiei va beneficia de o creștere mai mare în China, deoarece aproximativ 50% din comerțul Chinei are loc în regiune. Cu o eventuală revenire la economia serviciilor – lanțurile de restaurante se deschid din nou în toată țara – unele provincii pretind că sunt aproape la 100% flux normal.

„Când analizăm impactul economic al crizei actuale, trebuie să facem un pas înapoi și să ne amintim că acest lucru se întâmplă după cea mai lungă desfășurare a pieței de creștere din istorie. Cu toate acestea, odată cu venirea verii în emisfera nordică și cu posibilitatea unei descoperiri potențiale a unui vaccin, există avantaje potențiale pe care Asia nu le-a avut inițial”.

Mărfurile caută un ajutor fiscal major pentru sprijin

Cel mai probabil, în cel de-al doilea trimestru obiectivul este, în mod clar, impactul nociv asupra prețurilor al scăderii drastice a cererii pentru numeroase mărfuri-cheie: de la țiței și metale industriale la unele mărfuri agricole. Deoarece coronavirusul continuă să se răspândească, este foarte posibil ca perspectivele de aprovizionare să devină și ele dificile.

Ole Hansen, Director Strategie mărfuri, a comentat:

„Minerii și producătorii pot începe să simtă impactul deficitului de personal și al defalcării lanțurilor de aprovizionare. Impactul prețurilor mai mici ale carburanților este resimțit de la agricultură la minerit, deoarece reduce costurile de producție. Cu toate acestea, din cauza riscurilor potențiale pentru rezerve, unele piețe ar putea găsi sprijin mai devreme decât sugerează perspectivele cererii.

  • Petrolul: „Cel mai mare efect s-a observat până acum în sectorul energetic. O combinație între creșterea puternică a ofertei non-OPEC și perspectiva de scădere a cererii globale a condus la întreruperea inevitabilă a cooperării OPEC + pe 6 martie și, de atunci, sub presiunea suplimentară a COVID-19, țițeiul Brent a scăzut la un minim pe 18 ani.

„În ciuda tulburărilor de pe piață, având în vedere faptul că în prezent majoritatea producătorilor de petrol vând la un preț cu mult sub pragul de rentabilitate al bugetelor, în cele din urmă piața se va recupera în condițiile în care virusul prezintă semne de retragere sau vom observa o reducere semnificativă în cazul companiilor cu o producție costisitoare în locuri precum SUA și Brazilia”.

  • Aur: „Eșecul aurului de a se redresa pe măsură ce COVID-19 se răspândește și incertitudinea economică crește ne reamintesc de 2008. În prima parte a marii crize financiare, toate activele au fost vândute pentru că investitorii și-au scăzut gradul de îndatorare pentru a obține numerar sau pentru a plăti pentru pierderi în altă parte. În primele săptămâni ale crizei, aurul a suferit o lichidare de 27% la 725$/uncie înainte de a începe ascensiunea care l-a adus, în cele din urmă, până la 1920$/uncie.

„Credem că motivele pe termen lung ale deținerii aurului au fost, să zicem, consolidate de evoluțiile actuale. În timp ce ratele dobânzilor oficiale au fost reduse, randamentele obligațiunilor corporative au crescut și randamentele reale SUA pe 10 ani au crescut brusc, ca reacție la estimările mult mai mici ale inflației”.

  • Cupru: „Cuprul de calitate superioară, care a început anul cu o prognoză de deficit de aprovizionare mic, a depășit în cele din urmă sprijinul cheie la 2,50$/lb. Cu toate acestea, având în vedere perspectivele de măsuri fiscale agresive și riscul potențial pentru ofertă din cauza perturbațiilor legate de virus, credem că riscul va înclina spre creștere în T2″.

 Demografie: piesa lipsă

Criza actuală vine chiar înainte de o schimbare demografică semnificativă, deoarece persoanele din generația baby boomers se pensionează pe fondul problemelor structurale din sistemul financiar global. Acest lucru ar putea însemna că impactul economic al COVID-19 ar putea fi resimțit mai mult decât era anticipat pe scară largă și ar contribui la sfârșitul pieței seculare de creștere.

Christopher Dembik, Director Analiză macroeconomică, a declarat: „În epoca coronavirusului, guvernele sunt gata să facă „orice este nevoie” pentru a atenua criza. Trecem de la „salvarea băncilor” din 2008 la „salvarea IMM-urilor și a orice altceva” în 2020”.

„Stimulentele fiscale imense care urmează vor crește, probabil, presiunile inflaționiste în lunile următoare. Contrar părerii majoritare, ne îndoim că coronavirusul este un șoc temporar pe piață. Credem că COVID-19, împreună cu factorii demografici, vor precipita sfârșitul pieței seculare de creștere.

„În opinia noastră, demografia este indicatorul final al modului în care economia și piața vor evolua cu decenii în avans. Pensionarea baby boomers se va întâmpla în cel mai prost moment de pe piața bursieră, când alți factori structurali afectează deja perspectivele macroeconomice. Politica monetară relaxată, de exemplu, a crescut drastic raporturile datorie-PIB – care sunt acum la niveluri nesustenabile – și a deviat capitalul de la investițiile productive. Suma datoriilor din sistem, în special în sectorul privat, scade productivitatea și economia în general”.

„Sistemul care prevalează, care este centrat pe băncile centrale care furnizează lichidități necondiționate, este ineficient și nu a reușit să încurajeze apariția inovațiilor decisive revoluționare. Ajungem la limitele acestui sistem, cu marje de randamente ridicate care ating niveluri de criză generate de pandemia de COVID-19″.

O nouă paradigmă a investițiilor

Ne aflăm în ape necunoscute, atât în ceea ce privește criza globală de sănătate publică, cât și condițiile pieței financiare: se explică astfel volatilitatea ridicată în rândul activelor. Pentru a avea încredere reală într-o redresare care aduce ușurare, volatilitatea trebuie resetată semnificativ în scădere, iar investitorii trebuie să se gândească la modul de diversificare a portofoliilor.

Eleanor Creagh, Strateg de piață, a comentat: „Pandemia a zguduit piețele financiare cu un efect ridicat de levier, dezvăluind mai multe linii de eroare pe care le-am surprins anterior în T4 2018 și în septembrie 2019. Aceste linii de eroare au fost cârpite, alimentând starea de mulțumire și atingerea randamentului care au indus în eroare piețele și volatilitatea în ultimul deceniu al intervenției băncii centrale. În urma pandemiei globale, liniile de eroare sunt acum fisuri.

„Ceea ce este în prezent o criză de lichiditate ar putea deveni rapid o criză de solvabilitate, deoarece șocurile simultane asupra cererii și ofertei au o pondere asupra bilanțului IMM-urilor altfel solvabile. Această criză implică prea multă lume pentru a da chix, spre deosebire de zicala „e prea mare pentru a da chix”. Entitățile aflate în dificultate au nevoie disperată de o frânghie de salvare pentru a menține salariile, chiriile și alte plăți care nu se opresc pe măsură ce activitatea economică se oprește.

„Deși pachetele de stimulare pot scădea riscurile de evoluție negativă pentru economie, pentru ca piețele să se redreseze cu adevărat, responsabilitatea va fi de a reducere ratele de transmitere a COVID-19, imunitate crescută și o limitare clară a pandemiei. Până în prezent, în raport cu crizele anterioare, evaluările nu au devenit absolut ieftine. Totuși, speranța este veșnică atât pe piețele financiare, cât și la oameni, astfel că va veni un moment pentru vânătoarea de chilipiruri. În acel moment, probabil că intrăm într-o paradigmă de investiții diferită. Stimulentele fiscale extraordinare, o de-globalizare favorabilă și redresarea activității economice vor genera, cel puțin, estimări mai ridicate de inflație, iar randamentele obligațiunilor pe termen lung pot crește în cele din urmă. Poate vom găsi o ocazie de a regândi diversificarea dincolo de tradiționalul 60/40 și o revenire la valoare, produse ciclice și mărfuri”.

Pentru a accesa perspectiva completă a Saxo Bank pentru T2 2020, cu mai multe articole detaliate ale analiștilor și strategiștilor noștri, accesați: https://www.home.saxo/insights/news-and-research/ Thinkt-leadership/quarterly-outlook

***

Perspectiva Saxo pe T2 – de Steen Jakobsen, CIO, Saxo Bank

  „Într-un mediu de reducere a panicii, apare mantra „cash is king” (numerarul este rege).

 „Piața globală de creștere din 2009-2020, cea mai lungă din istorie, tocmai a murit de coronavirus”.

 Coronavirusul COVID-19 este catalizatorul care dezvăluie fragilitatea sistemului nostru financiar și a economiei globale.

Pandemia a pus în mișcare trei impulsuri macro majore: un șoc pentru cererea globală, un șoc la nivel global pentru oferte și un război al petrolului care a dus forțat prețurile la un minim pe mai mulți ani. Această evoluție finală va duce la o distrugere enormă a capitalului și, în curând, la șomaj structural.

În cei peste 30 de ani de când practic această meserie nu am văzut niciodată trei lovituri simultane în economie. Îmi amintesc din nou de 2008, când evenimente mici, precum BNP Paribas care și-a închis fondul cu randament ridicat, Bear Stearns care a închis răscumpărări pe fondurile sale speculative în 2007 și, în cele din urmă, eșecul Lehman Brothers, au catapultat piețele într-o prăbușire intermitentă, sistemică care a perturbat rapid și contextul economic.

Piețele au fost extrem de dificil de tranzacționat în această perioadă, la fel cum au fost dificil de înțeles toate părțile în mișcare ale consecințelor economice pe larg. Această perturbare actuală a eclipsat deja haosul din 2008 pe unele piețe, întrucât ne aflăm brusc într-o perioadă în care unele piețe se pot mișca în sus și în jos mai mult într-o zi decât într-un an întreg. O piață în creștere și una în scădere pot apărea în aceeași săptămână. Comportamentul piețelor în acest an este complet fără precedent și reflectă cât de nelichide sunt piețele după ce au suferit aceste triple șocuri.

Volatilitatea este un simptom al celui mai rău coșmar al traderilor și al producătorilor de piață: atunci când prețurile devin „discontinue” sau se decalează agresiv de la un preț la altul, precum un avion care intră în goluri de aer. Marja de licitație trece de la un traseu ordonat precum 5-10, 6-11, 4-9 la un salt de la 5-10 la 25-35 la 45 bid – dar unde e oferta? 70? 90? Acest lucru testează sistemele de tranzacționare cu privire la haosul intrărilor. Dar, și mai important, forțează mulți investitori financiari să reducă, întrucât schimbările la profituri și pierderi devin prea violente, iar contrapartidele trimit o rafală de apeluri în marjă.

Într-un mediu de reducere a panicii, apare mantra „cash is king” (numerarul este rege). Fondurile, băncile, investitorii și chiar companiile trec brusc nu doar printr-o scădere dramatică a prețurilor activelor, ci și prin variații ample ale corelațiilor între portofolii și schimbări în profituri și pierderi.

Între timp, băncile centrale încearcă să acționeze rapid cu „sprijin” sub forma reducerilor de rate și a furnizării de lichidități. Pentru o companie sau un fond care se bazează pe credit pentru o parte din operațiunile sale, acest lucru poate ajuta în ceea ce privește costul viitor al datoriilor de finanțare. Însă nu ajută prețul capitalurilor proprii sau al creditului din partea activelor. Aici, se aplică metafora „teatru aglomerat cu o ieșire mică”, pentru că toată lumea vinde pentru a reduce gradul de îndatorare în toate clasele de active. Și, adesea, vânzarea este de active foarte nelichide chiar și în cele mai bune perioade.

Acest ciclu este chiar mai dificil decât cele pe care le-am observat până acum, din cauză că epoca actuală a randamentelor scăzute și negative a declanșat o „atingere a randamentului” care îi împinge pe jucătorii de pe piață mai departe pe curba de risc și către active financiare extrem de nelichide, cum ar fi capitalul privat și creditul corporativ cu risc ridicat.

Piețele devin întotdeauna cele mai vulnerabile atunci când operăm cu structuri de preț discontinue.

Restructurarea pe care o observăm aici, în primul trimestru, va schimba peisajul investițiilor și toleranța la risc până în 2021. Dar va schimba, de asemenea, modelul de alocare pe termen lung, model diferit de o alocare a obligațiunilor/capitalurilor de 60/40 – sau, în mod similar, principii de paritate cu risc ponderat cu venituri fixe grele – pentru acoperirea adecvată prin expunerea mărfurilor (protecția inflației) și volatilitatea îndelungată (probabilitate foarte mare-protecție împotriva acțiunii reduse de preț).

Dacă se întâmplă acest lucru, atunci investitorii vor fi într-un loc mai bun de unde pot continua. Ideea des întâlnită conform căreia spectrul alocării activelor se întinde doar de la o combinație de obligațiuni/capitaluri proprii la cele mai riscante 100% capitaluri proprii pe termen lung a fost întotdeauna greșită, dar iluzia de siguranță a fost măsurată în venituri, nu în risc. Acum riscul a revenit și se simte.

 Perspectiva economică

Tripla lovitură asupra economiei globale aproape că garantează faptul că 2020 va fi un an economic pierdut, factorii de decizie fiind nevoiți să elimine toate opreliștile pentru a aborda o recesiune reală și globală.

În mod clasic, răspunsul politic a fost scăderea prețului banilor. Dar, în condițiile în care Fed a ajuns la zero înainte chiar ca T2 să înceapă, avem deja toate marile bănci centrale din lume la acest nivel (și chiar dincolo, în unele cazuri, cum e NIRP). Capacitatea politicii monetare este în cel mai bun caz restrânsă și, în cel mai rău caz, direct în detrimentul capacității economiilor de a reacționa – întrucât o viteză scăzută a banilor dictează o inflație mai mică și, în acest proces, o cerere mai mică de creditare netă.

Există acum un decalaj de cerere, un decalaj de aprovizionare și un sector energetic care se zbate să supraviețuiască, întrucât fluxurile de numerar din 2020 indică pierderi majore pentru cei puternici și falimente pentru cei mai slabi dintre producători.

Piața este la un pas să piardă controlul, deoarece creditul, care reprezintă totul în piața de astăzi, a dispărut – astfel încât randamentele ipotecare din SUA sunt în creștere, chiar dacă randamentele de trezorerie americane pe 30 de ani s-au prăbușit. Cu alte cuvinte, piața înăsprește condițiile de credit chiar dacă Fed încearcă să relaxeze prin reducerea ratelor.

Dat fiind că instrumentarul de politici al băncii centrale este gol, credem că suntem în pragul teoriei monetare moderne (MMT) complete, deoarece politicienii preiau frâiele de la băncile centrale învechite și extind cheltuielile fără a fi constrânși de emiterea de datorii (tipărire de bani adevărați!).

Bugetul Marii Britanii a reprezentat un indiciu timpuriu al acestui fapt și a fost întocmit chiar înainte ca impactul coronavirusului să se cristalizeze. Iar conceptul de guvernare care umple golul lăsat în urma cererii este acum acceptat chiar și în Germania, care a emis propria formă a discursului  domnului Draghi din 2012 despre „orice este nevoie”, angajându-se la un sprijin infinit pentru întreprinderile germane mari și mici prin KfW sau banca guvernamentală de dezvoltare.

Gândiți-vă la Planul Marshall după cel de-Al Doilea Război Mondial, în care SUA au acordat un credit infinit Europei distruse de război pentru a crea cerere și pentru a ajuta la reconstruirea continentului distrus. În economie, aceasta este legea lui Say: ideea că oferta își creează propria cerere. Și aceasta va fi soluția aici, deoarece eșecul prin deflația datoriilor și o implozie de credit nu reprezintă o opțiune. Guvernele vor crea bani mult peste orice restricție în cadrul sau în afara bilanțului. Observați cum Germania a folosit o entitate guvernamentală, nu bugetul său săptămâna aceasta.

Este sistemul atât de rupt sau dezechilibrat, încât trebuie să se înrăutățească înainte să se îmbunătățească? Îi vom lăsa pe alții să facă speculații în această privință. Dar avem deplină încredere că, atunci când ieșim din 2020, măsurile politice luate vor determina forțe inflaționiste puternice, care chiar indică riscul de stagflație.

Alocarea noastră se va concentra pe adăugarea unei inflații lungi și a unei volatilități îndelungate la portofoliile noastre. Epoca volatilității scăzute pe care am observat-o de la criza financiară globală încoace se datora represiunii financiare și băncilor centrale care au scăzut ratele dobânzilor. Acum s-a încheiat. Suntem într-un mediu cu o determinare mai mare a prețurilor, ceea ce va însemna o volatilitate semnificativ mai mare, alături de aceasta, și o eliminare a modelelor pentru evaluarea capitalurilor private și a altor active cu risc ridicat care sunt determinate de ratele scăzute ale dobânzii, de intervenția băncii centrale și de o presupunere oarecum naivă a mai multor factori care pot crește la infinit.

Economia globală a devenit o super navă-cisternă financiarizată alimentată de credit și dobândă scăzută. Se îndrepta spre Portul Deflației, dar această nouă criză a făcut ca super nava să-și schimbe cursul cât de repede – ceea ce nu este foarte rapid, iar mările sunt agitate – spre o nouă destinație numită Portul Inflației Ridicate. Piața globală de creștere din 2009-2020, cea mai lungă din istorie, tocmai a murit de coronavirus. În urma sa, avem cele mai slabe structuri economice și politice din anii 1930 încoace.

Țineți-vă bine, va fi o aventură de pomină – unică (cu excepția, poate, a celor mai bătrâni dintre noi) cum n-am mai pomenit în viața noastră.

Drumuri bune,

Steen Jakobsen

Chief Investment Officer