După o perioadă lungă de pregătire, la data de 5 iunie 2024, la ora 10:30, a fost tratat un pacient de 46 de ani, cu hepatocarcinom  operat, dar în evoluție, printr-o tehnologie folosită pentru prima dată în România: administrarea de microsfere radioactive cu ytriu 90 SIRTEX, la Institutul Clinic Fundeni, avându-l drept consultant pe medicul Jose Ignacio Bilbao, profesor doctor la Universitatea din Pamplona (Spania), autor al numeroase studii clinice în acest domeniu.

Avantajul major al acestei tehnologii constă într-un control local al bolii (bridging până la transplant) pentru cazurile aflate pe lista de așteptare pentru transplant. O altă indicație  a acestei metode este reprezentată de tratamentul local al metastazelor hepatice ale tumorilor colorectale, în cazuri bine selectate de comisii multidisciplinare.

Radioterapia internă selectivă (SIRT), cunoscută și sub denumirea de radioembolizare, este o terapie direcționată către ficat și este de obicei un proces în două etape – de pregătire locală și de tratament. Produsă de compania americană Sirtex, tehnologia face parte din paletarul terapeutic multidisciplinar al cancerului de ficat primar sau metastatic inoperabil, drept una dintre opțiunile de tratament locoregional minim invaziv. Metoda este recomandată de toate ghidurile internaționale de specialitate – oncologie medicala, radiologie intervențională și radioterapie.

Pacientul a fost externat după 48 de ore în stare generală bună și va reveni la control clinic, biologic și imagistic peste 30 de zile. La 10 zile post-intervenție, pacientul nu acuză dureri abdominale sau alte reacții adverse, acesta fiind principalul avantaj al acestei proceduri.

Înainte de această intervenție nu am primit un tratament oncologic anume, dar am trecut prin trei operații, ultimele două chiar anul acesta. Am primit vestea că voi fi tratat cu multă emoție și mult entuziasm, mai ales că știam că acest tratament mă ajută să merg către etapa următoare, transplantul. A fost o veste extraordinară! Înainte de tratament, intrasem în depresie. Acum, simt că pot visa în continuare”, declară pacientul.

În spatele acestei premiere medicale reușite stă o echipă multidisciplinară de excepție, cu nume mari ale medicinei românești, reprezentanți ai Institutului Clinic Fundeni și ai Institutului Oncologic Bucuresti:

  • dr. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală, supraspecializare chirurgie hepato- bilio-pancreatică și transplant hepatic,  Institutul Clinic Fundeni, părintele transplantului hepatic în România. Dl.dr.Irinel Popescu este medicul curant al pacientului și coordonatorul grupului de terapie multidisciplinară
  • Mugur Grasu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală la Institutul Clinic Fundeni, doctor în medicină, șef lucrări Universtatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, cu competență în radiologia intervențională, din secția de radiologie  I.C.F. condusă de prof.dr.Ioana Lupescu
  • Univ. dr.Mirela Gherghe, medic primar Medicină Nucleară, Institutul Oncologic București. Dna.dr.Gherghe a avut un rol crucial în calculul dozei radioactive necesare intervenției, dar și în efectuarea imagisticii SPECT CT pre-intervenție, urmată de calculul dozei adaptate pacientului și în evaluarea PET CT post- terapie, pentru verifcarea implantării corecte în tumora hepatică a microspherelor radioactive cu ytriu.
  • dr.Vlad Brașoveanu – medic primar chirurgie generală, șeful secției de chirurgie și transplant hepatic, Institutul Clinic Fundeni, supraspecializare transplant hepatic
  • Mariana Mihăilă, medic primar medicină internă, specialist gastroenterologie
  • Univ.dr. Adina Croitoru, șefa departamentului de oncologie medicală de la Institutul Clinic Fundeni

Echipa a intervenit cu potențial curativ în cazul pacientului (sex masculin, 46 de ani), efectuând o segmentectomie prin radioterpaie interna prin implantarea în segmentul 1 al ficatului doza de radiație necesară pentru eliminarea tumorii.

Echipa aduce mulțumiri speciale si dlui.prof.dr. Irinel Popescu și dnei.prof.dr.Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni, dlui.dr.Călin Popovici – manager și dnei.dr.Daniela Zob, Directorul Medical al Institului Oncologic „Alexandru Trestioreanu” București, care au susținut atât profesional, cât și administrativ formarea acestei echipe multidisciplinare. Colaborarea interinstituțională a făcut posibilă această premieră medicală excepțională pentru pacienții din România și asigură, în continuare, suportul științific necesar pentru ca tennologia inovativă  SIRT să fie inclusă spre rambursare – așa cum se întâmplă în toate țările europene – în programul național de oncologie.

Dr.Mugur Grasu declară:

De peste 5 ani de zile m-am pregătit pentru această zi, în care îi pot ajuta pe colegii mei chirurgi și oncologi, dar în special pe pacienți, prin experiența și cunoștințele mele, redând speranța de viață și  asigurându-i că pot primi cel mai bun tratament la nivel mondial, fara să mai călătorească în Turcia, Germania sau Italia, cu eforturi financiare uriașe. Prezența dlui.prof.dr. Jose Ignacio Bilbao – cel care are o experiență de aproape 20 de ani și care a lansat metoda în Europa – a fost o onoare și o oportunitate imensă de schimb de experiență pentru care îi sunt recunoscător. Mă bucur că am reușit să realizez această procedură în premieră în România, împreună cu colegul meu radiolog intervenționist Dr. Dragoș Carvasile, în Departamentul de Radiologie, Imagistică Medicală și Radiologie Intervențională condus de Dna. Prof. Dr. Ioana Lupescu.

Conf.dr. Mirela Gherghe afirmă:

Calculul dozei optime pentru fiecarei pacient este esențial și se realizează în două etape: în prima zi mapăm cu albumină marcată cu un izotop radioactiv structura arterială a ficatului tumoral, închizând anumite comunicări vasculare patologice care ar putea afecta succesul tratamentului și ar crește riscurile efectelor secundare, iar în a doua zi, reintervenim în aceleași poziții de cateter și administrăm microsferele cu ytriu-90 în scop terapeutic. Prin sistemul inovator map-order-treat asigurat de compania Sirtex, prin nuctorul prezent la intervenție – dl.Ulrich Graf – m-am asigurat că echipa mea este bine pregătită, în urma simulărilor facute de noi în ultimii ani, iar întreg procesul de preparare și administrare a dozelor radioctive să decurgă rapid și țintit.

Prof.dr. Vlad Brașoveanu a spus:

Radioembolizarea dă o șansă în plus pacientilor nostri, adică timpul necesar până cand  vor primi acea grefă de ficat care le va asigura tratamentul curativ definitiv.

Prof.dr. Anca Coliță a spus:

Introducerea metodelor inovative de tratament a fost o prioritate pentru mine încă din primele zile de când am preluat conducerea Instititului Clinic Fundeni. Este o mare realizare ca această metodă să fie finalmente lansată la noi, spre beneficiul pacienților institutului nostru, în cel mai performant centru de chirurgie hepato-bilio-pancreatică și cel mai mare centru de transplant al României.     

 Adriana Cotel – CEO Healthcare Provider Strategies & Solutions

În prezent, peste 300 de pacienți români au nevoie de acces la radioembolizare cu microsfere radioactive, pentru mulți dintre aceștia fiind singura șansă la viață. Politicile de sănătate trebuie să creeze condițiile necesare pentru ca pacienții să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate pentru a-și asigura șansa la viață și să stimuleze identificarea soluțiilor de rambursare a  radioembolizării cu microsfere radioactive în cadrul programului național de oncologie. Vom continua să colaborăm cu autoritățile pentru a facilita accesul tuturor pacienților la tratamente salvatoare!

În spatele acestei reușite se află un proces îndelungat de pregătire și autorizare. „Procedura de autorizare a fost de lungă durată pentru că CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare) a autorizat în premieră acest dispozitiv în România. A fost necesară atât autorizarea dispozitivului radioactiv, cât și a unităților spitalicești care vor să efectueze această procedură.  Au fost necesare pregătiri ale specialiștilor din România în centre specializate din Magdeburg, München (Germania) și Groningen (Olanda). Procesul ne-a luat ceva mai mult decât calculul inițial, timp în care pacienții români au fost nevoiți să apeleze la centrele de specialitate din alte țări europene, plătind sume importante. Începând din această lună, însă, această procedură poate fi efectuată și în România”, spune dr.Istvan Komporaly, medic specialist radioterapie și managerul Torus Pharma, compania care reprezintă Sirtex în România.  „A fost un drum lung și anevoios, dar a meritat efortul atâta timp cât pacienții din România pot beneficia de această procedură la ei acasă. Le mulțumesc tuturor profesioniștilor din domeniul medical care au susținut acest proiect în beneficiul pacienților.”

Acum, în România, sunt aproximativ 300 de pacienți pe lista de așteptare pentru transplant hepatic, pacienți care pot apela la un nou tratament!

Link-uri utile:

https://www.sirtex.com/ap/products/sir-spheres-y-90-resin-microspheres/about-sirt/

https://toruspharma.eu/servicii-dispozitive-medicale-sfere-y-90.html