“În aceste vremuri încercate este momentul să fim împreună pentru a-i sprijini pe cei aflați în prima linie în lupta contra COVID-19!”, este îndemnul la acțiune promovat încă din luna martie a acestui an de către Asociația TOTUL ESTE POSIBIL. Lansată pe 21 martie, campania FONDUL DE URGENȚĂ a cunoscut multe etape de transformare, iar dacă la început achizițiile de produse pentru donații s-au făcut de la firme ce comercializau produse din import, din luna iunie organizația a început negocierile exclusiv cu producătorii români.

“Am văzut multe avantaje considerabile în calaborarea cu fabricile din România”, a precizat Eliza Nițescu, managerul campaniei nationale adresată spitalelor. “În afară de disponibilitatea de stoc și rapiditatea livrării, vorbim în primul rând de o calitate net superioară a produselor. Produsele românești selectate de noi (cu ajutorul medicilor și reprezentanților DSP) nu suportă comparația cu cele importate în special din China, de o calitate îndoielnică, fără certificate sau cu acte false și care rezistă cu greu chiar și unei singure purtări. Comunicăm cu peste 100 de medici în prezent și majoritatea reclamă frecvent că halatele de rup încă din momentul în care sunt îmbrăcate sau că de cele mai multe ori poartă câte 2 sau chiar 3 perechi de mănuși unele peste altele din cauza faptului că cedează pe loc. De altfel, mai multe cadre medicale ne-au spus că atunci când primesc produse proaste calitativ, acestea sunt aruncate direct și nu se folosesc, pentru a nu pune în pericol medicii și pacienții”, a mai relatat Eliza Nițescu.

În aceste condiții, asociația a studiat oferta internă de echipament de protecție și dezinfectanți și ținând cont și de argumentul sprijinirii economiei interne, a decis ca grantul nerambursabil obținut prin programul “În stare de bine”, finanțat de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile să fie folosit pentru a face achiziții 100% de la producători români. Flexibilitatea în negocierea produselor, disponibilitatea de a face livrări în zeci de locații pe teritoriul țării, ambalările, etichetările și personalizările speciale, au fost alte argumente în favoarea colabărării cu producătorii autohtoni. Au contat, de asemenea, și serviciile de consultanță în alegerea produselor, cât și faptul că banii rămân în țară, pentru a plăti atât salariile muncitorilor români, cât și taxe și impozite către stat.

Medicii din unităţile medicale din întreaga țară au nevoie de echipament de protecție și soluții dezinfectante, iar în urma colaborării cu peste 30 de spitale de urgență, spitale de boli infecțioase sau servicii de ambulanță, asociația a realizat un clasament cu cele mai solicitate echipamente în mediul de spital în contextul pandemiei. În prezent, 6 producători români sunt implicați în campania FONDUL DE URGENȚĂ și asigură livrările către unitățile medicale incluse în program.

Farmec a început producția de masă de dezinfectanți pentru mâini și suprafețe din gama Dermofarm pe bază de alcool etilic 80% v/v, creați special pentru unitățile medicale, capacitatea de producție pentru biocidele Dermofarm fiind de aproximativ 700.000 de unități pe lună. La începutul crizei declanșate de noul Coronavirus, compania clujeană a demarat în regim de urgență producția de articole igienizante virucide specifice, prioritizând solicitările care îi sprijină pe cei care luptă în prima linie împotriva răspândirii noului virus COVID-19.

O firmă din Maramureș, Techtex, a început producția de măști chirurgicale încă din luna aprilie. Compania a pus în funcțiune linii tehnologice automatizate pentru producția de măști chirurgicale și FFP2, materialul folosit pentru confecționarea acestor produse fiind tot de producție internă. Nu doar măștile sunt produse de firma din Baia Mare, ci și botoșei, capeline, halate sau combinezoane. Din luna august, odată cu instalarea unei noi linii tehnologice automatizate, va putea realiza 30 de milioane de măști chirurgicale/lună.

Intelimed, o companie de producție activă din 2004, fondată prin capital 100% românesc, fabrică la Timișoara o gamă completă de echipament de protecție. Inginerii, proiectanții și programatorii firmei au ajustat rapid oferta companiei în contextul pandemiei, iar astăzi Intelimed acoperă cea mai mare parte din articolele de protecție folosite în spitalele declarate COVID, având certificările aferente.

Cu o experiență de aproape 25 de ani în domeniul soluțiilor dezinfectante, Borero Comserv din Brașov fabrică astăzi în laboratoarele societății unul dintre cei mai apreciați dezinfectanți de suprafețe, Biclosol, un produs virucid realizat în conformitate cu standardele europene privind dezinfecţia. Cu o singură tabletă se pot produce 10 litri de dezinfectant de suprafețe, Biclosol fiind în acest moment cea mai economică soluție dezinfectantă virucidă existentă pe piață.

Măști chirurgicale medicale se produc în România și la Sibiu, sub brandul AEA Medical. Producătorul deține acreditare ISO pentru dispozitive medicale, iar produsul este certificat ca mască facială de uz medical, dispozitiv medical clasa 1. Capacitatea de producție a fabricii este de 300.000 unități / zi, fabrica urmând a pune în funcțiune încă două linii tehnologice automatizate, una dintre ele fiind destinată confecționării exclusive a măștilor pentru copii.

Chiar dacă asociația TOTUL ESTE POSIBIL și-a îndreptat atenția spre colaborările cu fabrici mari, având capacitate mare de producție și posibilitatea livrărilor rapide pe întregul teritoriu al României, nu au fost excluse nici colaborările cu micii antreprenori locali. Primele produse românești achiziționate de ONG au fost halatele și combinezoanele produse de un atelier de croitorie din Constanța (Veve & Crin) care și-a asigurat supraviețuirea în lunile dificile de pandemie, evitând șomajul tehnic pentru o echipă de șapte croitorese și datorită colaborării cu asociația.

“Este esențial ca în această perioadă în care toți trebuie să fim atenți la păstrarea regulilor de protecție, să luăm în calcul faptul că pandemia a adus cu sine și o dezvoltare a producției locale de echipament de protecție la un nivel fără precedent. Asociația TOTUL ESTE POSIBIL a utilizat integral grantul neramburasbil “În stare de bine” finanțat de Kaufland pentru a cumpăra produse fabricate în România. Ne vom concentra achizițiile la producătorii locali cât timp vom derula proiectul. Iată că ceea ce în urmă cu câteva luni nici nu puteam concepe, astăzi este posibil, așa cum spune și numele asociației noastre”, a încheiat Eliza Nițescu.

Producătorii români pot asigura cantitatea de echipamente de protecție și dezinfectanți la prețuri accesibile, cu livrări rapide și vânzare consultativă. Acesta este unul dintre mesajele principale pe care asociația le comunică prin strategia de achiziții a organizației, care a fost repoziționată și în favoarea sprijinirii economiei interne, nu doar a unităților medicale incluse în program.

***

Donațiile și sponsorizările pentru campania FONDUL DE URGENȚĂ se pot realiza în continuare, astfel:

card: https://bit.ly/FONDUL_DE_URGENȚĂ

cont bancar: RO36BTRLRONCRT0386479601 (Banca Transilvania)

Revolut: 0722446352

Organizația a fost înființată cu scopul de a sprijini performeri în diferite domenii, printre persoanele susținute de asociație numărându-se elevi olimpici, sportivi campioni, artiști sau oameni de cultură. Campaniile vizează în special proiecte în domeniile educației, sportului, sănătății sau mediului.