Orchestra Română de Tineret  va susţine un concert extraordinar, în data de 16 aprilie 2024, ora 2030, la Atatürk Cultural Center, Opera House din Istanbul, Turcia. Orchestra, alături de Corul de Jazz Bosphorus va fi condusă de către renumitul violonist Aleksey Igudesman, în cadrul show-ului exploziv al acestuia intitulat Beethoven & more (Beethoven și…mai mult).

Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la ultima lucrare a lui Beethoven, tema centrală a Simfoniei a 9-a alături de alte motive celebre din opera „geniului de la Bonn” în aranjamentele total surprinzătoare ale lui Aleksey  Igudesman vor porni pe rute noi. Orchestra Națională de Tineret a României, își va demonstra din nou clasa deja confirmată în numeroase colaborări și înregistrări inclusiv în stiluri muzicale care evadează din „modelul clasic”.

În programul său captivant, „Beethoven și… mai mult,” violonistul și dirijorul Aleksey Igudesman reinterpretează nemuritoarele lucrări ale lui Beethoven, cum ar fi puternica Simfonie a 5-a și tema măiastră din Simfonia a 9-a, îmbogățind aceste capodopere cu o explozie de energie din secolul 21 prin încorporarea ritmurilor din stiluri și culturi diverse.

„Beethoven Take Five”, „Turkish Alla Ludwig” sau „Joyfull Variations ” compusă din nouă variante mari, care transpun tema epică a Simfoniei a 9-a a lui Beethoven într-un dans global, sunt doar câteva din provocările pe care energia și virtuozitatea Orchestrei Române de Tineret se vor plia perfect, într-o experiență muzicală de neuitat pentru public și tinerii muzicieni deopotrivă.

În afara clasicelor lui Beethoven, programul lui Igudesman prezintă propriile sale compoziții și aranjamente inovatoare și antrenante, inspirate de tradițiile muzicale din întreaga lume. Pregătiți-vă să vă aventurați într-o călătorie muzicală care aduce un omagiu moștenirii lui Beethoven, evidențiind în același timp creativitatea neîngrădită a lui Igudesman și pasiunea lui contagioasă pentru a împinge limitele muzicii.

Biografii

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional „George Enescu“ și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day“ de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin.

Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internaționale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.

Aleksey Igudesman

COMEDIANTUL – IGUDESMAN & JOO. Alături de pianistul Hyung-ki Joo, el performează sub numele de IGUDESMAN & JOO, primind multă apreciere în întreaga lume. Clipurile duoului au fost vizionate pe YouTube de peste 45 de milioane de ori. Ca duo, au cântat alături de Gidon Kremer, Julian Rachlin, Janine Jansen, Viktoria Mullova, Emanuel Ax, Joshua Bell, Yuja Wang, John Malkovich, Simple Minds, Sinead O’Connor, Tears for Fears, Billy Joel și Robin Gibb de la Bee Gees, printre mulți alții. În afara turneelor extinse în întreaga lume cu Igudesman & Joo, el susține spectacole solo cu invitați speciali și conduce orchestre de cameră și simfonice.

REALIZATORUL DE FILME ȘI ACTORUL. Aleksey Igudesman a regizat, produs și jucat în documentarele de lungmetraj „Noseland”, „Breaking Beethoven” și „Breaking Rachmaninoff”, cu participarea, printre alții, a lui John Malkovich, Billy Joel, Sir Roger Moore, Eric Carmen și Hans Zimmer. „Noseland” a avut premiera la 14 festivaluri din întreaga lume și a câștigat premiul pentru „Cel mai captivant documentar” la Festivalul Internațional de Film Doc Miami. Igudesman a jucat în mai multe seriale TV austriece și, împreună cu compania sa de producție de film „Only Hands Small”, co-producă documentare și emisiuni, colaborând adesea cu ORF, WDR și Czech TV.

POETUL ȘI SCRIITORUL. Igudesman a creat „The Music Critic” – o combinație sardonică a celor mai rele critici muzicali din ultimele secole, scrise despre unele dintre cele mai mari opere muzicale. John Malkovich își asumă rolul criticului rău care crede că muzica lui Beethoven, Chopin, Prokofiev și asemenea este plictisitoare și sumbră. El a interpretat duetele sale de vioară în proiectul „Violins of the World”, în care poeziile sale au fost recitate de Sir Roger Moore. Poeziile sale sunt adesea publicate împreună cu muzica sa la Universal Edition. Împreună cu Joo, Igudesman a publicat cartea „Saving the World” – o carte despre cum să trăiești într-un mod mai creativ, cum să îți îmbunătățești viața și, astfel, să salvezi lumea.

ANTREPRENORUL: „MUSIC TRAVELER”. Igudesman a avut ideea pentru start-up-ul Music Traveler, o aplicație și o platformă online pentru rezervarea spațiilor de repetiții oriunde în lume. Împreună cu Julia Rhee, Igudesman este co-fondatorul Music Traveler, care permite muzicienilor și iubitorilor de muzică să cânte muzică în întreaga lume. Turneele viitoare vor include versiunea de muzică de cameră a „The Music Critic”, precum și Igudesman conducând „The Music Critic at the Symphony” cu orchestre din întreaga lume și avându-l pe John Malkovich în rolul principal.