Turneul naţional „Orgile României” se încheie pe 9 iulie la Mediaş şi Bucureşti cu două programe speciale susţinute în paralel de cei doi tineri organişti protagonişti ai evenimentului, Eduard Antal şi Vlad Vişenescu.
Eduard Antal va cânta la Biserica evanghelică „Sfânta Margareta” de la Mediaş în cadrul programului „Serviciu divin muzical” – Musikalische Abendandacht, de la ora 19, iar Vlad Vişenecu va cânta la Bucureşti, la Catedrala „Sfântul Iosif “, de la ora 20, în continuare slujbei de seară.
Ediţia a II-a a turneului naţional Orgile României se desfăşoară între 2 şi 9 iulie, cuprinzând programe muzicale integrate slujbelor din lăcaşurile de cult, incursiunea sonoră în lumea acestui instrument având loc prin intermediul a doi tineri organişti români – Vlad Vişenescu şi Eduard Iosif Antal – care cântă acea muzică liturgică specifică orgii a cărei semnificaţie s-a extins în sala de concert.
Turneul din iulie 2020 a reluat traseul de anul trecut, dar a ajuns şi în alte biserici sau catedrale, în care nu s-a cântat în 2019. Anul acesta, proiectul a ajuns în 6 oraşe – Arad, Sibiu, Alba Iulia, Iaşi, Mediaş, Bucureşti – prezentând două repertorii diverse, în viziunea tinerilor organişti Vlad Vişenescu şi Eduard Iosif Antal
În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Vlad Vișenescu propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, iar cel propus de Eduard Iosif Antal, propune concentrarea asupra repertoriului celui care a pus bazele muzicii clasice pentru acest instrument, Johann Sebastian Bach.
Perioada în care se va desfăşura programul este 2-9 iulie 2019, iar traseul a trecut prin Arad – Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova”, Sibiu – Biserica franciscană, Alba Iulia – Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, Iaşi – Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Mediaş – Biserica evanghelică „Sfânta Margareta”, Bucureşti – Catedrala „Sfântul Iosif “.
Concertul de la Bucureşti va fi transmis în direct pe canalul de youtube Angelus ARCB https://youtu.be/skYswAXGa3g.
Turneu Național – Orgile României
ediția a II-a
2 iulie – Arad – Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova” – E. Antal
3 iulie – Sibiu – Biserica franciscană – V. Vişenescu
4 iulie – Alba Iulia – Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail” – E. Antal
5 iulie – Iaşi – Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” – V. Vişenescu
9 iulie – Mediaş – Biserica evanghelică „Sfânta Margareta” – E. Antal
9 iulie – Bucureşti – Catedrala Sf. Iosif – V. Vişenescu
Programele de la Sibiu, Iaşi şi Bucureşti sunt transmise în streaming live pe internet.
Program muzical
- Vlad Vişenescu – orgă
Georg Muffat – Toccata Prima din Apparatus Musico-Organisticus
Johann Sebastian Bach – Preludiul de coral „Wenn wir in höchsten Nöten sein”, BWV 641 din Orgelbüchlein
Johann Sebastian Bach – Preludiu și fugă în Do major, BWV 531
Johannes Brahms – Preludiul de coral „Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen” din „Elf Choralvorspiele”, Opus postum 122 Nr. 2
César Franck – Fantezie, Op.16
Max Reger – Kyrie eleison, Op. 59 Nr. 7
Max Reger – Gloria in excelsis, Op. 59 Nr. 8
- Eduard Antal – orgă
Only J.S.Bach
Toccata, Adagio şi fuga în do major BWV 564
Preludiul şi fuga în mi minor BWV 538
Piece d’orgue BWV 572
Fantezia şi Fuga în sol minor BWV 542
Producător: Pro Contemporania
Coproducători: TVR 3, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional
Cu sprijinul: JOROM Accent, JTI, Nucleo, Piccolo Maestro, Lanto Communication
Parteneri culturali: Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova” din Arad, Filarmonica din Sibiu, Biserica franciscană din Sibiu, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, Municipiul Alba Iulia, Biserica evanghelică „Sf. Margareta” din Mediaş, Catedrala „Sfântul Iosif“ din Bucureşti