Protagonistul spotului One World Romania este propunerea festivalului la președinția României: candidatul fictiv Bobiță, personajul creat și interpretat de actrița Ilinca Manolache. Scurtmetrajul se folosește de satiră pentru a chema publicul la filmele documentare de anul acesta, care se vor putea vedea între 05 și 14 aprilie în săli de cinema din București, grupate sub tema „Alege!”. Programul filmelor de la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului este de acum disponibil online pe site-ul festivalului și pe Eventbook.ro, unde s-au pus în vânzare abonamentele și biletele. În închiderea OWR17 a fost confirmat filmul „No Other Land”, filmul de debut al unui colectiv de activiști și jurnaliști israelieni și palestinieni, desemnat Cel mai bun documentar la Berlinale în urmă cu mai puțin de o lună.
Programul OWR17
Filmul de închidere „No Other Land” urmărește eforturile tânărului Basel Adra, un locuitor din Cisiordania ocupată de armata israeliană, de a evita îndepărtarea totală a prezenței palestiniene din regiune. În mod regulat au loc acțiuni de expulzare a sătenilor și, chiar și în lipsa acestora, hărțuirea fizică și psihologică și tensiunea permanentă viciază orice încercare a oamenilor de a duce o viață normală. În acest context, Basel îl întâlnește pe Yuval, un jurnalist israelian sensibil la cauza palestiniană, iar între ei se dezvoltă o prietenie complicată de amestecul unei cauze comune cu un nivel de înțelegere profund diferite a acesteia: Basel își percepe lupta ca pe o moștenire dar și un destin implacabil; Yuval știe că pentru el este o alegere la care poate oricând renunța.
Filmul de deschidere „Moartea lui Iosif Zagor” spune povestea fostului fotograf și videograf, evacuat de mai multe ori și rămas fără locuință în Cluj. Cu camera lui veche, Iosif Zagor (75 de ani) își documentează ultimii patru ani de viață, marcați de singurătate și boală. Filmul, regizat de Adrian Dohotaru, președinte al Asociației Societate Organizată Sustenabil SOS, care i-a fost alături în tot acest timp, oferă, deopotrivă, justiție poetică dar și împuternicire prin documentare cinematografică acelor oameni invizibili care nu se încadrează în noua imagine dinamică ale unor orașe inaccesibil de scumpe, precum Clujul.
Cele patru secțiuni OWR17 sunt complementare temei „Alege!”, văzută din mai multe perspective: Alegeri, La loc sigur, Dincolo de limite și Ecouri din trecut. La acestea se adaugă retrospectivele dedicate cineaștilor Maryam Tafakory și Eyal Sivan, care vor fi prezenți la București, revenirea proiectului Sahia Vintage – printr-un program dedicat Jurnalelor de actualități – și Zilele Liceenilor, un program dedicat adolescenților care duce mai departe interesul OWR de a face filmul documentar accesibil și tentant pentru publicul tânăr.
Bobiță este un personaj inventat și interpretat de actrița Ilinca Manolache, cunoscut publicului de pe rețeaua Instagram și din filmul Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (r. Radu Jude), care i-a adus faimă internațională. Spotul a fost filmat în Piața Constituției, pe un scenariu de Andreea Lăcătuș și este interpretat de echipa festivalului.
Asociația One World Romania / One World Romania Association
PARTENERI CORPORATE / CORPORATE PARTNERS
Kaufland România, Valvis Group, Groupama, BlackCab, BMW România
PARTENERI INSTITUȚIONALI / INSTITUTIONAL PARTNERS
Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud Est, DACIN-SARA, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ambasada Republicii Cehe la București, Centrul Ceh București, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund, Ambasada Republicii Slovace la București, Institutul Polonez din București, Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian de Cultură din București, Centrul Cultural „Mahmoud Darwish”, Ambasada Libanului, Ambasada Spaniei la București, Ambasada Suediei, Green Hours, Bistro Green Hours, GDS – Grupul pentru dialog social, KineDok, Civil Society Pitch, Prisma
PARTENERI ZILELE LICEENILOR – Eveniment realizat cu sprijinul Kaufland România / YOUTH DAYS PARTNERS – Supported by Kaufland România
Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Expert Forum, Funky Citizen, Asociația Rhea, Aspire Teachers, Consiliul Municipal al Elevilor București, OTOTO
BILETE PRIN / TICKETS THROUGH
Eventbook.ro
PARTENER DE MONITORIZARE / MONITORING PARTNER
mediaTRUST România
PARTENERI MEDIA / MEDIA PARTNERS
RFI România, Radio România Cultural, Black Rhino Music, Scena9, ELLE România, Revista MATCA, Igloo România, Revista ARTA, Revista FILM, Cultura la Dubă, Observator Cultural, Zile și Nopți, Școala9, Mindcraft Stories, Cărturești, Films in Frame, All About Romanian Cinema, Cutra, Film Menu, Liternet, Filmmakers for Ukraine, Cinefilia, Cinepub, The Institute, SUPER, In a relationship
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
The project does not necessarily represent the position of the Administration of the National Cultural Fund. AFCN is not responsible for the content of the project or how the project’s results may be used. These are entirely the responsibility of the funding recipient.
Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.
Established in 2009, the One World Romania Association organizes the only documentary film and human rights festival in the country, One World Romania, which takes place annually in Bucharest. The association works with documentary film as a vehicle for social and political dialogue, as a window to the world and an environment that prompts reflection. Through its activities, the association supports the development of the demand for documentaries in Romania, leading in recent years to an increased interest in this genre, both among the general public and within educational programs.