Rezumat: Apetitul de neoprit al președintelui Trump pentru „dușmani” noi (China, UE, presa, imigranții) a găsit o nouă țintă pentru războiul comercial – piața Forex. Consecința va fi un dolar mai scăzut și randamente ale obligațiunilor SUA care se îndreaptă către zero.

Acțiune: Poziție scurtă Dollar Index (DXU9 Saxo Trader) @94.41 cu stop/loss @ 97.80 la închiderea zilnică de mai sus.

De ce: Relaxarea agresivă a Fed, folosirea pe post de armă a schimbului valutar de către președintele Trump și pauza tehnică.

Context: Sunt în joc mutarea atenției de la Trump la Banca Centrală Europeană, ideea că Rezerva Federală ar putea reduce dobânzile, forțând pragul randamentului obligațiunilor americane pe 10 ani să ajungă la 100 de puncte de bază, dacă nu chiar la zero pe termen lung. Deocamdată, Fed va reduce (în mod greșit) pe baza inflației până în T4 și se vor panica din cauza creșterii – prin aceasta, un dolar american mai scăzut în mod premeditat reprezintă, de fapt, jocul Fed și al administrației SUA.

Analiza de Steen Jakobsen, Economist șef și CIO Saxo Bank

La bine și la greu, fac meseria asta de 30 de ani – NICIODATĂ nu am văzut un lider străin, și nici un președinte american, care să comenteze cu privire la acțiunile băncii centrale dintr-o altă regiune până săptămâna aceasta.

Sunt un optimist în ceea ce privește dolarul de foarte multă vreme căci cred cu tărie că lichiditatea este limitată în finanțarea în dolari americani, mai ales pentru entitățile non-SUA. Cu toate acestea, îmi e clar că, în acest război comercial, dată fiind lipsa efectului de globalizare, un dolar SUA mai scăzut este necesar.

Un dolar mai scăzut va ajuta exporturile SUA, piețele emergente, creșterea economică și lichiditatea generală. Dar, cel mai important, comentariile lui Trump indică faptul că el și administrația sa vor urma o politică a dolarului mai slab fie direct, prin intervenții verbale, fie prin a forța Fed să reducă până la 100 de puncte de bază sau chiar la zero.

Săptămânile recente ne-au arătat că, din punct de vedere academic, Fed este pregătită să adopte „estimarea către zero” și, având în vedere că ciclul electoral din SUA începe, în realitate, săptămâna aceasta prin „cadoul” lui Trump pentru burse (promisiunea că se va întâlni cu președintele Xi), e posibil ca dolarul SUA să fie pe cale de a fi folosit pe post de armă.

În prezent mă aflu în China – am foarte multe informații noi despre China pe care le voi prezenta într-o analiză mai amplă săptămâna aceasta.

Despre Saxo Bank

Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.
Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.