Arthur H., autor, compozitor și interpret singular în peisajul muzical francez vine în România în luna mai pentru prima dată, la invitația Institutului francez, pentru două evenimente excepționale ce îmbină literatura si muzica: un performance literar și un concert inedit.

Luni, 6 mai, ora 20:00, Arthur H va susține un performance literar intitulat „Arthur H lit Gherasim Luca” în contextul expoziției Gherasim Luca: Héros-limite/Erou-limită care a fost inaugurată în secvența oficială de deschidere a Sezonului România-Franța la Muzeul Național al Literaturii Române. În cadrul demersului liric de (re)descoperire a lui Gherasim Luca, Arthur H se dedică unui proces de decriptare, interpretare și renaștere a poeziilor. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prealabile.

Considerat de Gilles Deleuze „cel mai mare poet de limbă franceză”, Gherasim Luca a explorat necontenit întrepătrunderea formelor și a cuvintelor, exercițiile de gândire având ecou în diversitatea plastică și poetică a operei sale. Interesat și inspirat de opera și personalitatea lui Gherasim Luca, prezența lui Arthur H la București este impregnată de simbolism. Transă, corp, misticism, și fascinație pentru poezie vor fi ilustrate în mod inedit de artistul francez, creând un dialog peste timp cu poetul român, membru al grupului suprarealist constituit împreună cu Gellu Naum.

Marți, 7 mai, ora 19:30, Sala Studio a Teatrului Național București va găzdui un concert inedit, în cadrul turneului de promovare a celui mai recent album al artistului francez, Amour chien fou.

Magician al rimelor și ritmurilor, Arthur H construiește un univers complex, în care converg melancolie și pasiune, într-un recital închinat sensibilității. Cu o voce gravă și senzuală, care se pretează la explorări nebănuite în zonele rock, jazz, blues, electro sau funk, Arthur H construiește cu migala unui arhitect o relație de intimitate cu publicul, fiind recunoscut pentru experiențe de concert surprinzătoare. Șarm și magnetism sunt reperele pe care publicul va avea ocazia de a le descoperi cu inima, într-un recital fără pereche.

Cel de-al zecelea album, Amour chien fou, reprezintă un corolar al odelor aduse dragostei sub toate formele, din partea unui îndrăgostit etern. Arthur H investește cântecul francez cu pulsații vii, un ritm deschis către lume, păstrând sacralitatea lirismului, originalitatea poetică și eleganța frazei franceze. Cele optsprezece piese care compun acest dublu album sunt presărate cu un mix eclectic de note de rock, nuanțe de jazz și blues, precum și inserții de acorduri electro, seducând publicul într-o metamorfoză a percepțiilor asupra iubirii. Album al introspecției, melodiile poartă amprenta experiențelor din Mexic, Tokio, Londra, California, Montreal sau Bali, Arthur H oferindu-se fără jumătăți de măsură într-o serie de balade senzuale, în al căror siaj rămâne sentimentul unui firesc hipnotizant.

Născut la Paris în 1966, Arthur H, fiu al legendarului interpret de rock francez, Jacques Higelin, a studiat muzica la Berkley College of Music, începându-și cariera muzicală în 1990, odată cu apariția primului său album, Arthur H. De atunci, artistul francez a pornit într-un veritabil periplu al depășirii granițelor muzicale, poetice și performative.

Biletele pentru concert sunt disponibile pe site-ul MyStage.ro sau la casieria Teatrului Național București.

Co-organizatori: Muzeul Național al Literaturii Române-Primăria Municipiului București, Teatrul Național București.

Parteneri media: TV5 Monde, RFI România, Radio România, Observator Cultural, LiterNet, IQAds, Feeder.ro; cântat de Radio Guerrilla.

Evenimentele sunt organizate în cadrul Sezonului România-Franța 2019.