Luis Ovidiu Popa, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” salută ideea unor consultări publice pentru a decide amplasamentul noului Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului. „Salutăm declarația de ieri dupa amiază a dlui Ministru al Culturii dl Valer-Daniel Breaz potrivit căreia nu s-a stabilit locul în care va fi amplasat acest nou muzeu, acest lucru urmând să fie stabilit eventual printr-o consultare publică. Această poziție este în acord cu discuțiile pe care le-am avut cu dl ministru, în care și-a arătat constant disponibilitatea pentru dialog și de a ține cont de punctul nostru de vedere. Reamintesc că în toate intervențiile noastre am arătat că, în situația în care ar exista o soluție pentru realizarea unei construcții în curtea Muzeului Antipa, respectând restricțiile impuse de actualele regulamente urbanistice, aceasta trebuie aplicată cu prioritate pentru extinderea Muzeului Antipa. Pentru că Muzeul Antipa se confruntă cu o nevoie imperioasă de spațiu de expunere pentru colecțiile sale în continuă creștere dar și de spații noi pentru păstrarea colecțiilor, dar și pentru celelalte activități ale sale, de cercetare, respectiv educaționale”, spune Luis Ovidiu Popa.

Directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” s-a arătat, în schimb, extrem de surprins de precizările care au apărut câteva ore mai tarziu pe site-ul Ministerului Culturii și care vorbesc despre un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’, Muzeul Național al Tăranului Român, Muzeul Național de Istorie Naturală ‘Grigore Antipa’ și viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din Romania. „Nu știu în ce măsură această idee a unui complex muzeal, apărută sub forma unor precizări pe site-ul ministerului, a fost asumată și de către dl ministru. Cu atât mai mult cu cât ea este în dezacord cu toate pozițiile exprimate de către dl ministru în discuții directe și chiar în declarații publice. În orice caz, ideea unui complex muzeal care reunește muzee atât de diferite este destul de ciudată. Ce pot avea în comun Muzeul Satului, Muzeul Țăranului Român, un muzeu de istorie naturală și Muzeul Holocaustului? Împărtășesc acestă nedumerire cu dna dr. Paula Popoiu, directorul general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“. Un complex muzeal trebuie să aibă un concept în spate și acest lucru trebuie discutat și dezbătut cu specialiștii acestor muzee. Lucru care deocamdată nu s-a întâmplat”, a adăugat Luis Ovidiu Popa.

Referitor la ideea consultării publice, Luis Ovidiu Popa a mai adăugat: „Am avut în ultimele zile o serie de discuții cu experți din zona de urbanism și arhitectură și am aflat că, pentru edificii publice importante, s-au constituit în trecut, în cadrul Ministerului Culturii, comisii formate din experți, inclusiv urbaniști și arhitecți. Aceste comisii erau însărcinate cu realizarea de studii de amplasament, care luau în considerare mai multe opțiuni de sediu, urmând ca decizia finală să fie luată și printr-un proces de consultare publică. Credem că acest lucru trebuie luat în calcul și în situația de față, pentru a identifica cea mai bună opțiune de amplasament pentru Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din Romania, instiuție atât de necesară și pe care o susținem pe deplin”.