În premieră în România, începând cu sesiunea de licitații din 8 și 9 iulie 2020, Casa de licitații Vikart oferă posibilitatea colecționarilor să achiziționeze operele de artă adjudecate în faimoasa monedă digitală Bitcoin. Conform articolui 4, litera f din Legea 127/2011, în România, criptomoneda Bitcoin este „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care te acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”. Pe scurt, moneda electronică este varianta electronică a bancnotelor și monedelor, care se poate stoca pe un dispozitiv de plată electronic (e-money).

Într-o lume în continuă schimbare şi adaptare în ceea ce priveşte desfăşurarea tranzacţiilor electronice, Vikart. se sincronizează cu noile mijloace de operare internaţionale și pune la dispoziția iubitorilor de artă posibilitatea de a tezauriza investiția în această monedă și a o transforma într-o colecție de opere de artă. Astfel, pentru prima dată în România, Bitcoin devine, începând cu licitaţiile din 8 şi 9 iulie 2020, monedă de tranzacţionare pentru orice cumpărător.

Sesiunea de licitații a Casei  VikArt. se va deschide miercuri, 8 iulie 2020, ora 19:00, cu licitaţia ”Reflexii cromatice”, în care iubitorii de frumos vor regăsi nume mari ale artei moderne şi contemporane româneşti: Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Theodor Pallady, Camil Ressu, Samuel Mützner, Ștefan Popescu, Iosif Iser etc. Sesiunea continuă și joi 9 iulie 2020, ora 19:00, cu prima licitație organizată în România dedicată nudului. Intitulată ”Fascinația nudului”, licitația întrunește opere de artă realizate de artiști importanți, precum: Corneliu Baba, Nicu Enea, Sabin Bălașa, Marcel Guguianu, Ion Irimescu, Medi Wechsler Dinu, Corneliu Vasilescu, Mircia Dumitrescu, Vladimir Șetran etc.

Cu cele 220 de opere prezente în cele două licitaţii, selecția propusă de VikArt. se constituie într-o scurtă istorie a artei plastice românești, ilustrând, astfel, decenii de artă românească, ca un dialog eficient între tradiţie și modernitate. Licitațiile se vor ține exclusiv online sau telefonic și vor fi transmise live pe www.vikart.ro, cât și pe platformele de socializare VikArt. Colecționarii și iubitorii de artă au posibilitatea de a participa la licitație atât online prin aplicația VikaArt. (disponibilă în AppStore și GooglePlay) cât și prin platforma digitală numită Bitcoin.

Despre VikArt
Casa de Licitații VikArt. este cea mai nouă instituție de specialitate din România în cadrul căreia se tranzacționează opere de artă modernă și contemporană.
VikArt. contribuie la promovarea artei românești contemporane pentru a-i reda locul ce i se cuvine în circuitul național și internațional, reamintind umanității că sculptura modernă are un părinte tutelar român – Constantin Brâncuși și să readucem în memorie faptul că mișcarea dadaistă a avut și ea puternice rezonanțe românești.