Premieră „Pentru binele tău” de Pier Lorenzo Pisano, regia Zoltán Balázs (Ungaria)

Teatrul Odeon are plăcerea să prezinte premiera:

PENTRU BINELE TĂU

De Pier Lorenzo Pisano
Traducerea Florin Galiș

Cu: Cezar Antal, Ioan Batinaș, Cătălina Mustață, Paula Niculiță, Simona Popescu, Eduard Trifa, Silvian Vâlcu

Regia Zoltán Balázs (Ungaria)
Decorul Constantin Ciubotariu
Costumele Andrada Chiriac
Muzica și sound design Cezar Antal

care va avea loc în zilele de 12 și 13 iunie, ora 19.30, la Sala Studio.

Următoarele reprezentații: 29, 30 iunie și 7 iulie

Pe 13 iunie, spectacolul are loc în prezența autorului și este urmat de discuții cu publicul, moderate de Pompilius Onofrei.

„Pentru binele tău”

Un fiu se întoarce acasă pentru a înfrunta o situație dificilă. Sosirea sa pune în mișcare mecanismul familial, care a fost întotdeauna blocat. Mama, tatăl, bunica, unchiul, toți fac parte dintr-o conspirație bazată pe șantaj. Șantajul dragostei.
Ce este cu adevărat familia? Cum se raportează ea la străini? Și mai ales, poți evada din ea, poți să îi supraviețuiești?

Piesa „Pentru binele tău” a câștigat Premiul Riccione – Tondelli în 2017. A fost prezentată ca spectacol lectură în mai multe orașe din Italia, la Teatr Dramatyczny din Varșovia și Théâtre Ouvert din Paris, care a și publicat-o în colecția Tapuscrit. S-a lecturat, de asemenea, în deschiderea celei de-a 72-a ediții a Festivalului de la Avignon, în cadrul programului „Forum des Nouvelles Écritures Dramatiques Européennes”. A fost montată, în regia autorului, la începutul acestui an, la Teatro delle Passioni din Modena.

Spectacolul „Pentru binele tău” este produs în cadrul proiectului european Fabulamundi. Playwriting Europe, ediția a treia, co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene 2017-2020.

Pier Lorenzo Pisano

S-a născut la Napoli, în 1991. Regizor și autor de scenarii și piese de teatru, a absolvit regia de film la Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma. Filmul său de debut, scurtmetrajul „As it is on earth”, a făcut parte din selecția celei de-a 71-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes. Apoi și-a lărgit orizontul în scris, primind toate premiile importante de dramaturgie și scenaristică din Italia (Premiul Tondelli, Premiul Solinas, Premiul Hystrio). Piesele sale au fost traduse în engleză, franceză, română, cehă, poloneză și rusă. În 2019 a fost invitat într-o rezidență de scriere dramatică la Royal Court Theatre din Londra, pentru a-și scrie următoarea piesă.

Zoltán Balázs

Director al unuia dintre cele mai importante teatre independente din Budapesta, „Maladype”, se află la a doua colaborare cu Teatrul Odeon, după ce a realizat anul trecut spectacolul „Gardenia”, multi-premiat la festivalurile de teatru din București și din țară, cu aceeași echipă de scenografi.

Zoltán Balázs este o prezență constantă la festivaluri și teatre din toată lumea – nu numai cu compania sa, ci și ca regizor. A montat în Statele Unite, Franța, Germania, Slovenia, Slovacia și România. Opera sa artistică versatilă și experimentând un nou limbaj teatral a fost distinsă cu numeroase premii.
Fabulamundi. Playwriting Europe: Beyond Borders?

Este un proiect de cooperare între teatre, festivaluri și instituții culturale din 10 țări europene (Italia, Franța, Germania, Spania, România, Austria, Belgia, Marea Britanie, Polonia și Cehia). Reţeaua urmăreşte să sprijine şi să promoveze dramaturgia contemporană în Europa, cu scopul de a consolida şi îmbogăţi activităţile şi strategiile profesioniştilor şi ale artiştilor care activează în domeniu, şi a oferi autorilor dramatici posibilităţi de conectare, întâlniri multiculturale şi dezvoltare profesională.

În cadrul acestei ediții a proiectului, la Teatrul Odeon au fost realizate, până în prezent, trei spectacole lectură – Lullaby de Erika Galli și Martina Ruggeri (Italia), Tristețe și Melancolie de Bonn Park (Germania) și You say tomato de Joan Yago (Spania) și producția Gardenia de Elzbieta Chowaniec (Polonia).