Cea mai mare scădere a prețului cafelei din 2010 încoace. Ce se ascunde în spatele acestei vânzări masive pe piețe?

Prețurile cafelei sunt fragile de multă vreme, iar scăderea de vineri, de 7,3% – cea mai mare scădere de o zi din 2010 încoace – a subliniat vulnerabilitatea cafelei Arabic de a face față temerilor și fluctuațiilor realului brazilian.

Starea fragilă a pieței cafelei a fost din nou evidențiată când contractele futures pentru cafeaua Arabica la New York au scăzut cu 7,3%, cea mai mare scădere de o zi de care au avut parte din 2010 încoace.

Urâta și, uneori, dezordonata lichidare a venit după ce piața se redresase cu 19% de la mijlocul lunii mai. Redresarea inițială de luna trecută a fost determinată de scăderea temerilor cu privire la îngheț și de un real brazilian mai puternic; aceste evoluții au ajutat la declanșarea unor poziții scurte de acoperire din partea fondurilor speculative, atrăgând, în același timp, și cumpărători noi, traderi care așteaptă ca prețul boabelor să salte de la minimul din 2005.

Câteva posibile motive din spatele evoluției:

  • O scădere a temerilor legate de îngheț, ceea ce a ajutat ca recenta redresare să atingă un vârf pe trei luni.
  • Un real brazilian mai slab ca reacție la veștile că administrația președintelui Bolsenaro ia în considerare modalități de a relaxa o limită a cheltuielilor guvernamentale. Limita este esențială pentru încrederea investitorilor, dat fiind marele deficit bugetar al Braziliei și nesiguranțele legate de reforma pensiilor.
  • Perspectiva ca Brazilia să aibă parte de o nouă recoltă mare în 2020, anul de producție din ciclul său bianual.
  • Organizația Internațională a Cafelei a avertizat, marți, asupra faptului că actuala recoltă braziliană „a confirmat așteptările că producția de cafea din actualul sezon 2018-19 va depăși cererea” pentru al doilea sezon consecutiv.
  • Contango rămâne la nivel crescut în piața contractelor futures, marja pe un an aducând vânzătorilor de poziții scurte un câștig de aproape 14%. Câtă vreme forma curbei continuă să favorizeze vânzătorii de poziții scurte, evoluția pozitivă este, cel mai probabil, limitată la perioade de acoperire cu poziții scurte precum ceape care tocmai am observat-o.

Aria cheie de susținere (fosta rezistență) este din nou 95 cenți/livră, dar deocamdată piața a reușit să se mențină la peste 97,33 cenți/livră, corecția de 50% a recentei creșteri a prețurilor.

Analiza de Ole Hansen, Director Strategie mărfuri la Saxo Bank  

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.