Pretul petrolului ramane crescut, la fel si riscurile geopolitice - Analiza Saxo Bank

Deși probabil că a fost o chestiune temporară, balanța a înclinat dramatic din nou în favoarea prețurilor mai mari în această săptămână. Din acest motiv, credem că intervalul țițeiului WTI din jurul valorii de 55$/b observat în aceste ultime trei luni a trecut acum mai sus, către 60$/b. Urmează raportul săptămânal al stocurilor de la EIA (Administrația SUA pentru informații din domeniul energiei) și ședința FOMC.

Deși probabil că a fost o chestiune temporară, balanța țițeiului a înclinat dramatic din nou în favoarea prețurilor mai mari în această săptămână, când atacurile asupra celei mai mari instalații de procesare a petrolului din lume, de la Khurais și Abqaiq din Arabia Saudită, tăind temporar 5% din rezerva mondială. Timp de două zile, incertitudinea a dus la schimbări majore de prețuri înainte ca oficialii saudiți să calmeze piețele după ce au spus că stocurile vor reveni la normal mai repede decât se temea piața că s-ar întâmpla.

În urma unei săptămâni în care rapoartele pieței de petrol au avertizat cu privire la riscul apariției unor excese în stocuri datorită creșterii slabe a cererii, maximul a fost dureros, dar ar fi putut fi mult mai rău, luând în considerare cantitatea de petrol afectată.

Creșterea prețurilor petrolului într-o perioadă de încetinire economică ce duce la o creștere și mai scăzută a cererii nu este o combinație prea bună. Probabil acesta este principalul motiv pentru care redresarea țițeiului s-a dezumflat atât de repede. Riscul pentru stocuri în urma escaladării geo-politice și a aparentei slăbiri a Arabiei Saudite atunci când vine vorba de protecția propriilor active ar trebui să susțină prețurile în continuare în săptămânile ce vin. Riscul unui deficit al stocurilor a fost scos din calcul deoarece Arabia Saudită a apelat la stocurile locale de rezerve de 180 de milioane (sursa: JODI) pentru a preîntâmpina orice deficit de producție.

Cu toate acestea, prima de risc geo-politic, estimată a fi undeva peste $60/b va necesita, cel mai probabil mai multă vreme pentru a dispărea. Iranul, acuzat că s-a aflat în spatele atacurilor, se găsește din ce în ce mai mult în situația de a fi încolțit, presiunile tot mai mari rezultate de pe urma sancțiunilor punându-i tot mai mult în imposibilitatea de a-și vinde petrolul.

Din acest motiv, credem că intervalul pentru țițeiul WTI din jurul valorii de 55$/b observat în aceste ultime trei luni a trecut acum mai sus, către 60$/b. O surpriză negativă din partea FOMC spre final de zi ar putea afecta capitalurile proprii care ajutau la scăderea prețurilor petrolului, în timp ce îndoielile că Arabia Saudită va avea capacitatea de a îndeplini planul de redresare sau dacă o escaladare va duce la creșterea prețului.

Creșterea prețurilor petrolului într-o perioadă de încetinire economică ce duce la o creștere și mai scăzută a cererii nu este o combinație prea bună. Probabil acesta este principalul motiv pentru care redresarea țițeiului s-a dezumflat atât de repede. Riscul pentru stocuri în urma escaladării geo-politice și a aparentei slăbiri a Arabiei Saudite atunci când vine vorba de protecția propriilor active ar trebui să susțină prețurile în continuare în săptămânile ce vin.

Analiza de Ole Hansen

Director strategie mărfuri Saxo Bank

Despre Saxo Bank

Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).
Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.