Filarmonica „George Enescu” invită publicul la concertele programate în serile de joi, 8 februarie şi vineri, 9 februarie 2024, de la ora 19, când pe scena Ateneului Român va fi invitat solistul Boris Giltburg, unul dintre cei mai străluciţi pianişti din generaţia sa. El va interpreta Concertul nr. 1, în si bemol minor, pentru pian și orchestră, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu şi dirijorul François López-Ferrer.

Născut în 1984 la Moscova, Boris Giltburg se recomandă prin palmaresul său: este câştigător în 2013 al Concursului Internaţional „Regina Elisabeta” de la Bruxelles şi laureat cu Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Arthur Rubinstein” (2011) şi la Concursul Internaţional „Paloma O’Shea” de la Santander (2002). De asemenea, pe cartea sa de vizită se înscriu atât elogiile criticii de specialitate, cât şi admiraţia publicului meloman. În ultimii ani, s-a dedicat explorării operelor complete de Beethoven, Ravel şi Rahmaninov într-o manieră care să poarte publicul în intimitatea demersului său interpretativ.

În partea a doua a concertelor, Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” vor interpreta, sub bagheta dirijorului François López-Ferrer, două lucrări de Maurice Ravel ce întruchipează o adevărată celebrare a dansului, îmbrăcată în haine simfonice: Rapsodia spaniolă şi Suita nr. 2 din baletul Daphnis si Chloé.

François López-Ferrer este în prezent dirijor rezident al Académiei de la Opéra de Paris. A activat ca dirijor asociat la Orchestra Simfonică din Cincinnati și la Orchestra Festivalului May. A evoluat la pupitrul Filarmonicii din Los Angeles, Filarmonicii din Hong Kong, precum şi alături de alte ansambluri de top: Orquesta Nacional de España, Ensemble intercontemporain, Opéra de Lausanne, Orquesta de Valencia, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta Sinfónica Radio Televisión Española, Orchestra Filarmonicii din Rochester. López-Ferrer a fost printre primii studenţi ai programului de mentorat în dirijat, derulat în cadrul Festivalului de la Verbier, în 2018, unde a debutat printr-un angajament de ultim moment, înlocuindu-l pe Iván Fischer. În Chile, a fost desemnat dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Naţionale şi dirijor principal al Companiei Naţionale de Balet.

Ateneul Român
Joi, 8 februarie 2024, ora 19
Vineri, 9 februarie 2024, ora 19
Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor FRANCOIS LÓPEZ-FERRER
Solist BORIS GILTBURG

Program
Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul nr. 1, în si bemol minor, pentru pian și orchestră, op. 23
Maurice Ravel – Rapsodia spaniolă
Maurice Ravel – Suita nr. 2 din baletul Daphnis si Chloé
Dirijorul corului IOSIF ION PRUNNER

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici: https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:    130 lei
Categoria II:  120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.