Institutul francez organizează un nou eveniment film-dezbatere, în cadrul proiectului „Punct de cotitură 1989”, marți, 2 aprilie, ora 19.00, la Sala Elvire Popesco din București.
Începând cu ora 19.00, va fi proiectat filmul A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu, 2006).
Filmul va fi urmat, la ora 20.30, de o dezbatere cu acces liber despre mitul revoluției. La dezbatere vor participa Corneliu Porumboiu, regizor, Corina Șuteu, consultant cultural internațional și fost ministru al Culturii în România, Maia Morgernstern, actriță și directoare a Teatrului Evreiesc de Stat din București și Mircea Vasiliu, profesor universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București. Dialogul va fi moderat de Nona Rapotan, jurnalist cultural, editor-coordonator Bookhub.
România este singurul stat fost-comunist din Europa centrală și de est în care regimul totalitar a fost înlăturat prin ceea ce a fost numit revoluție. Înfăptuită sau confiscată, dorită sau suportată, mișcarea din decembrie 1989 a generat deopotrivă așteptări și dezamăgiri ce se regăsesc în consolidarea unor dileme a căror imagistică evidențiază, astăzi, fracturi și mutații sociale semnificative. În cursul ultimilor treizeci de ani, subiectul unor mituri și legende urbane aduc în discuție tot mai des percepția asupra schimbărilor. Juxtapunând opinii, se conturează o întrebare al cărei ecou persistă și apasă asupra întregii societăți române : a avut loc o revoluție ? Mai mult decât considerentele științifice, se poate vorbi despre o stare de confuzie cu privire la schimbări, delimitări între vechi și nou, pe fondul unor așteptări cărora li se opun realități trăite diferit în România ?
Marcând debutul lui Corneliu Porumboiu în filmul de lung-metraj, A fost sau n-a fost abordează tema revoluției decembriste cu doza justă de observație fină și ironie. Câştigător al trofeului „Camera d´Or”, al premiului „Label Europa” la Cannes 2006, precum și a trei premii la TIFF 2006, película este o comedie despre un oraș din provincie, Vaslui, situat la limita estică față de București, unde pare că tot ce ține de viața urbană este întrucâtva inadecvat. Ca într-un decalaj constant față de România, în Vaslui se respiră altfel aerul unei revoluții. Implicarea cetățenilor ca autentici vectori ai schimbării în contextul unui eveniment care a presupus violență la București sau Timișoara este ilustrată cu umor prin o serie de situații în care primează realitatea locală. Întrebarea retorică care dă titlul filmului revelă un mister nerezolvat, în care pasivitatea civică duce spre o dilema asupra celor întâmplate în orașele care contează, periferia părând învăluită în ceață, într-atât încât schimbarea este asumată ca suma spectaculoasă a unor adevăruri individuale în care se oglindesc realități psihologice opuse.
Filmul este subtitrat în limba engleză, iar discuțiile se vor desfășura în limba română, cu posibilitatea de traducere simultană în limba engleză.
Proiectul „Punct de cotitură 1989” se înscrie în programul Fonds d’Alembert și se desfășoară până pe 24 iunie în filialele Institutului francez din București, Cluj, Timișoara și Iași. Programarea urmărește două axe principale, anume sfârșitul democrațiilor populare și raportul României cu Europa în contextul noilor provocări socio-culturale. Fonds d’Alembert este un program inițiat de Institutul francez din Paris, în calitate de operator cultural al Ministerului Europei și al Afacerilor Externe francez și are ca misiune promovarea culturii dezbaterilor prin abordări transdisciplinare, reunind participanți din orizonturi diferite, precum intelectuali, artiști, cercetători, profesioniști din discipline diverse, și adresându-se publicului larg.