Pe măsură ce creșterea economică rămâne robustă, determinată de sectoare precum apărarea, inteligența artificială și producția de medicamente pentru obezitate, echipa de strategie a Saxo avertizează asupra fragilității acestei „economii a castelelor de nisip” în perspectiva trimestrială pentru T3. Deși perspectiva analiștilor pe termen scurt este neutră, această perspectivă explorează amenințările care stau la baza cheltuielilor fiscale nesustenabile ale SUA, riscurile geopolitice și tendințele demografice care ar putea destabiliza impulsul economic actual pe termen lung.

În nota sa macro, „Economia castelelor de nisip”, Peter Garnry, șeful strategiei pe investiții la Saxo, subliniază natura precară a creșterii noastre economice actuale. El afirmă: „Creșterea economică va rămâne stabilă, dar pe drum, mai mulți factori ne pot distruge economia, precum castelele de nisip”.

Garnry explorează conceptul de „economie cu două benzi”, în care sectoarele înfloritoare contrastează cu cele aflate în dificultate. Această disparitate complică politica monetară, deoarece sprijinirea sectoarelor mai slabe ar putea prelungi inflația, crescând costurile economice. Inflația rămâne constant ridicată, determinând prudență din partea Fed și amânând reducerea ratelor dobânzilor până când se observă o încetinire semnificativă a economiei.

Explorați perspectiva noastră completă, inclusiv analiza macro a lui Peter Garnry, aici:

Raport Saxo T3 2024 / Economia castelelor de nisip

https://home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook

 Principalele poziționări strategice ale Saxo pe T3 2024

Venituri fixe: Ce trebuie făcut până când inflația se stabilizează

Întrucât randamentele obligațiunilor suverane americane și europene sunt de așteptat să rămână limitate în al treilea trimestru, perspectivele incerte ale inflației persistă, în ciuda politicilor monetare mai puțin agresive. Acest lucru este evidențiat de șefa strategiei pentru venituri fixe al Saxo, Althea Spinozzi, care afirmă în perspectiva sa că „se așteaptă ca randamentele trezoreriei americane să rămână ridicate până când tendințele inflației revin decisiv spre ținta de 2%”. În schimb, rata inflației în Europa a scăzut sub cea a SUA, permițând BCE să adopte politici monetare mai puțin restrictive.

Spinozzi observă, de asemenea, că divergența dintre dobânzile din SUA și cele europene „va menține volatilitatea obligațiunilor ridicată, determinându-ne să supraponderăm creditele de înaltă calitate și durata pe termen scurt”.

Obligațiunile corporative cu grad de investiție sunt „probabil să rămână superior licitate, deoarece direcția inflației rămâne incertă”. Se așteaptă, de asemenea, că obligațiunile cu randament ridicat, care acționează ca o acoperire împotriva inflației, vor rămâne susținute, în ciuda spread-urilor strânse.

În acest mediu, este logic să mențineți o poziție precaută și să limitați expunerea pe durată lungă. Se recomandă focus pe calitate și pe scadențe de până la cinci ani, cu precauție cu duratele mai lungi. Ratele pe termen lung rămân vulnerabile la tendințele inflației și la potențialele reveniri ale primei pe termen.

Analiza completă : https://www.home.saxo/content/articles/quarterly-outlook/what-to-do-until-inflation-stabilises-02072024

Mărfuri: energia și cerealele în atenție pe măsură ce metalele își opresc creșterea

Cererea robustă și provocările în producție vor continua să susțină mărfurile „sus”. În timp ce sectorul metalelor, inclusiv aurul și cuprul, ia un respiro după ce a atins niveluri record, energia și cerealele sunt pregătite pentru creștere. În plus, Ole Hansen, șeful strategiei de mărfuri al Saxo, afirmă că țițeiul este „susținut de prețul „liniei în nisip” a OPEC și de cererea puternică de vară pentru mobilitate și răcire”.

În pofida unui regres al energiei în al doilea trimestru din cauza primei de risc geopolitice dezumflate, metalele rămân puternice. Cu toate acestea, Ole Hansen notează că „metalele industriale necesită o redresare a cererii chineze pentru a justifica prețuri mai mari în această etapă”.

Sectorul energetic anticipează o cerere robustă în al treilea trimestru din cauza nevoilor crescute de mobilitate și răcire pe fondul valurilor de căldură sezoniere. Apropo de caniculă, sectorul cerealelor, care are aproape doi ani de pierderi din cauza unor factori precum vremea nefavorabilă, dă semne de redresare, parțial din cauza acoperirii scurte de către speculatori. Cu toate acestea, vremea mai aspră din sudul Braziliei până în Europa și Rusia a stârnit îngrijorări cu privire la refacerea nivelurilor stocurilor.

Pe scurt, în timp ce metalele se consolidează, se așteaptă ca sectoarele energetice și agricole să fie motoarele cheie ale creșterii în trimestrul următor, susținute de restrângerile producției OPEC și de preocupările legate de aprovizionarea cu cereale determinate de vreme.

Analiza completă: https://www.home.saxo/content/articles/quarterly-outlook/energy-and-grains-in-focus-as-metals-pause-02072024

 Acțiuni: Gata din nou de bule?

Pe măsură ce intrăm în al treilea trimestru al anului 2024, actuala creștere a pieței arată semne care amintesc de 2021, determinată de dezvoltarea tehnologică speculativă, cripto, acțiuni meme și evaluări ridicate ale acțiunilor din SUA, „care este mai mare decât am văzut în timpul bulei dot-com”, notează Peter Garnry, șeful strategiei de investiții la Saxo. Concentrarea extremă a indicilor este evidentă, cele mai mari 10 acțiuni cuprinzând 35% din indicele S&P 500.

În ciuda exuberanței de pe piețele americane, rămânem foarte rezervați pe acțiunile europene, deoarece „credem că acțiunile europene vor fi evaluate mai sus în comparație cu alte piețe, pe baza reducerii ratei dobânzii BCE în iunie și a unei redresări a creșterii în trimestrul al treilea”.

Din punct de vedere sectorial, suntem pozitivi în ceea ce privește energia, sănătatea, finanțele și tehnologia informației. Electrificarea transformă economia, creând oportunități în infrastructura rețelei electrice. Garnry reflectă că bazele puse deja în crearea unei piețe europene de electricitate interconectate oferă Europei șansa de a câștiga cel mai mult, deoarece permite „un grad mai mare de stabilitate și diversificare”.

Pe scurt, în timp ce piața din SUA poate părea ofertantă, acțiunile europene și sectoarele legate de electrificare sunt domenii de urmărit.

Analiză completă: https://www.home.saxo/content/articles/quarterly-outlook/are-we-blowing-bubbles-again-02072024

FX: Monede cu risc de creștere față de investițiile sigure

O tendință de scădere a USD s-ar putea extinde până în T3 dacă slăbiciunea economică a SUA se extinde, deși evaluarea și atractia de refugiu limitează dezavantajul. Monedele high-beta, cum ar fi AUD și NZD, sunt bine poziționate pentru a depăși performanța din cauza ciclurilor de relaxare a băncilor centrale întârziate și a unei economii chineze care se stabilizează.

Cu toate acestea, Charu Chanana, șeful strategiei valutare la Saxo, menționează că „valutele cu randament scăzut, cum ar fi JPY și CHF, sunt susceptibile de a avea performanțe slabe într-o lume cu dolar bear din cauza tracțiunii negative”. Privind doar yenul japonez, acesta s-ar putea confrunta cu riscuri ca tranzacțiile de transport să se reducă, pe măsură ce se apropie scăderile dobânzii Fed, deși se așteaptă că poziția agresivă a Băncii Japoniei va fi scurtă.

Acțiunile din industria de transport pe piețele emergente (EM) ar putea rămâne populare, dar este necesară o gestionare mai strictă a riscurilor pe măsură ce diferențele de randament se reduc. De exemplu, „cu alegerile din Mexic, Africa de Sud și India în afara drumului, MXN, ZAR și INR ar putea rămâne monedele țintă favorizate”. Cu toate acestea, incertitudinile post-electorale persistă.

Pe scurt, în timp ce USD se poate confrunta cu riscuri de scădere, valutele selective high-beta și tranzacțiile tactice din transporturi în țări emergente prezintă oportunități potențiale în peisajul valutar în evoluție.

Analiză completă: https://www.home.saxo/content/articles/quarterly-outlook/risk-on-currencies-to-surge-against-havens-02072024