HISTORY Channel marchează Centenarul Încoronării Reginei Maria și a Regelui Ferdinand cu un podcast special despre personalitatea Reginei Maria. Intitulată „Regina Maria – fapte și vorbe”, mini-seria audio în 5 episoade este realizată de istoricul Mihaela Simina și îmbină două componente de conținut interconectate: citate (inclusiv inedite) care aparțin Reginei Maria a României și evocări ale unor întâmplări și evenimente în care Regina a fost implicată.

Cele 5 episoade vor fi publicate săptămânal pe platformele principale de podcasting și pe canalul oficial de YouTube al HISTORY Channel România în fiecare vineri, de la ora 16:00, din 16 septembrie, ultimul episod urmând a fi publicat cu o zi înainte de Centenarul Încoronării.

Cele 5 episoade evocă momente importante din viața Reginei Maria, de la copilăria sa la momentul în care a ajuns în România, evidențiind detalii inedite despre prezența istorică a Reginei la Conferința de Pace din Paris, precum și momentele grele ale Războiului, consemnate de aceasta în bine-cunoscutele sale jurnale. Mini-seria conchide cu detalii din culise mai puțin cunoscute de la ceremonia Încoronării de la Alba Iulia.

„V-ați întrebat vreodată cum a fost cerută în căsătorie Regina Maria? Ori de ce și cum s-a legat o relație atât de strânsă între aceasta și Armata Română? Sau care era locul preferat al Reginei din România? La Conferința de Pace de la Paris, Regina Maria a României a scris una dintre cele mai strălucite pagini de diplomație din istoria țării, la feminin, iar momentul Încoronării din octombrie 1922, deși nelipsit de controverse, rămâne un reper istoric național peste veacuri. Vă invit să pătrundem subtil în povestea Reginei Maria, prin vorbele și faptele acesteia, în mini-seria de podcast-uri oferite de HISTORY Channel”, spune Mihaela Simina, realizatoarea podcastului.

Pentru realizarea mini-seriei audio „Regina Maria – fapte și vorbe”, o sursă foarte importantă au reprezentat-o numeroasele articole și manuscrise publicate și nepublicate semnate de Regina Maria a României, păstrate în Arhivele Naționale ale României, în fondurile dedicate Reginei Maria.

Mihaela Simina este istoric, autor și publicist cu o cunoaștere aprofundată despre istoria Familiei Regale a Românei. Licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, Mihaela Simina este coautoare, alături de Adrian Cioroianu, a volumelor „Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (2015), și „Mihai I al României. Un rege cu onoare, loialitate și credință” (2016), ambele apărute la editura Curtea Veche Publishing, parte din colecția „Regii și Reginele noastre”; editor al albumului Regina Maria. Flori de portocal, Libris Editorial, Brașov, (2018). În prezent este autoare a rubricii „Accent pe istorie” în săptămânalul Dilema Veche și colaboratoare a revistei Historia.

 Puteți asculta teaser-ul primului episod aici: https://youtu.be/F4PHMmYlY5c.

Producători executivi din partea HISTORY Channel: Katarzyna Grynienko și Bogdan Popescu

Producție audio pentru podcastul „Regina Maria – Fapte și vorbe”: Emil Ciucur, Markstadt

Despre #PodcasturileHISTORY

Podcasturile HISTORY explorează tematica emisiunilor difuzate de HISTORY Channel dintr-un unghi local, prin voci locale proeminente. La „microfonul” podcasturilor HISTORY s-au perindat personalități importante din societatea românească, de la arheologi la scriitori, colecționari sau copiloți de Formula 1.

#PodcasturileHISTORY sunt disponibile pe toate rețelele majore de streaming (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts) precum și pe contul oficial de YouTube al HISTORY Channel.
 Despre HISTORY Channel®

HISTORY Channel® este unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite branduri TV internaționale. HISTORY Channel® reprezintă o sursă de divertisment și informare pentru milioane de oameni de pe tot globul prin poveștile inspiraționale, uneori extravagante ale unor personaje extraordinare din viața reală ale căror experiențe sunt adesea mult mai spectaculoase decât ficțiunea.

HISTORY Channel® provoacă și duce mai departe noțiunea tradițională de „istorie”, oferind spectatorilor o perspectivă alternativă. Gama variată de emisiuni difuzate dezvăluie modul în care poveștile umane sunt modelate de fapte fascinante și adesea surprinzătoare.

HISTORY Channel® a fost lansat în 1995 și ajunge la peste 300 de milioane de locuințe din întreaga lume, în peste 150 de teritorii, fiind tradus în 37 de limbi. HISTORY Channel® reprezintă principala televiziune din portofoliul A+E Networks.

HISTORY Channel® este disponibil în România de 14 ani pe toate platformele majore de cablu, cablu și satelit din țară, inclusiv: Digi, Focus Sat, Orange TV, Vodafone.

Pentru mai multe detalii, puteți accesa site-ul oficial HISTORY Channel România, pagina de Facebook HISTORY Channel România sau canalul local de YouTube.