Inițierea unei idei, a unui proiect, ar fi deficitară dacă nu ar fi avută în vedere și continuitatea. În cazul Rezidenței de la Tescani, organizatorul Ovidiu Ungureanu nu a căzut în această ispită a viziunii minimale și încă de la început a dorit o comuniune de durată, un schimb între generații și culturi care, la fiece final de ediție, să asigure ceea ce am putea numi… plus-valoare. Artiștii nu sunt neapărat cei mai comozi dintre pământeni. Dar sunt, cu siguranță, cei care pot oferi experiențe de neuitat. A-i vedea la lucru, concentrați asupra pânzelor, migălind amestecuri de culori pentru a crea nemaivăzutul este un privilegiu pentru oricine.

An după an, Rezidența Tescani aduce împreună artiști români și străini într-un mediu, să spunem, atipic. La un muzeu dedicat muzicii se organizează tabere de pictură de aproape jumătate de secol. La un muzeu dedicat muzicii, pictorii vin cu drag, creează, discută, uneori se mai și ceartă, apoi desigur se împacă, mai creează ceva… Și în cele din urmă lasă asupra locului și a celor cu care interacționează o impresie imposibil de șters.

Tescanii sunt în sinea lor un spațiu trans-cultural, unde absolut orice înseamnă cultură este bine primit, unde creația ca act în sine este definitorie pentru întreaga moștenire a locului. Muzica se îmbină armonios cu literatura și filosofia, printre picurii de culoare și bucurie ai picturii. Un fel de tot cultural românesc (dar nu numai), unde spiritul este liber să zboare iar inspirația se ascunde, ghidușă, pe aleile cu plopi, fredonând în surdină Poema Română…

Anul acesta ne vor bucura la Tescani Ilie Boca, Dionis Pușcuță, Daniela Grapă, Mihai Damian, Sergiu Grapă, Suly Bornstein Wolff, Mihail Gavril, Luminița Radu, Ovidiu Ionescu, Florin Șuțu, Florentin Sîrbu, Mariana Constantinescu, Valeriu Șușnea, Mihai Chiuaru, Sorin Otînjac, Elena Lupașcu, Gheorghe Lungu, Bianca Rotaru, Ovidiu Ungureanu.

Curator: Maria Bilaeșvschi

Eseist:Marius Manta

Momente muzicale în cadrul rezidentei: Gabriala Istoc–Sîrbu, soprana si Iulian Stoica, pianist