Riscurile din piețele emergente sunt în creștere deoarece nu putem găsi un impuls pentru USD

Euro este blocat la nivel neutru din cauza paraliziei politice, a îngrijorărilor comerciale și a creșterii randamentelor din Italia, creștere determinată de retorica din ultima vreme a ministrului de interne Matteo Salvini. EURJPY contemplă minimele ciclului pe măsură ce randamentele de bază UE au ajuns la fund, în timp ce riscurile din piețele emergente încep să crească.

Puteți să accesați mai târziu cel mai recent webinar al meu cu noutățile din domeniul FX (înscrieri aici) în care voi oferi o viziune interactivă asupra temelor actuale care determină (și care nu determină) valutele. Voi acoperi ultimele informații despre China și CNY, rezultatele alegerilor UE și multe altele.

Ușurarea inițială că partidele populiste nu au reușit să avanseze atât de mult în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European precum se temeau partidele principale a dus la o îngrijorare generală legată de faptul că lipsa unei majorități clare la centru ar putea duce la o paralizie politică – ceea ce a fost mereu o vulnerabilitate UE. Euro este poate oferit la limită, pe baza incertitudinii legate de gradul până la care UE poate numi conducerea necesară pentru ca UE să-și preîntâmpine dificultățile existențiale în ciclul următor.

Președintele Franței, Macron, țintește către un vizionar pro-european ca președinte al Comisiei Europene (care să-l înlocuiască pe Juncker) care să poată clădi o majoritate în liniile de partid și este în mod clar împotriva “Spitzenkandidat”-ului german Manfred Weber, care este în continuare puternic susținut de Germania și care este liderul celui mai mare partid al Parlamentului UE, EPP de centru-dreapta.

În Italia, Salvini vorbește despre reduceri fiscale și critică aspru regulile de buget ale UE, ceea ce a dus la revenirea în creștere a randamentelor BTP din Italia după o reacție inițială de susținere, de ieri din prima parte a zilei, la rezultatele alegerilor. EURJPY pare a fi de preferat pentru tranzacționarea unui euro în scădere, câtă vreme randamentele obligațiunilor rămân scăzute (ieri, titlurile germane pe 10 ani au închis la cel mai scăzut nivel al ciclului la -14 puncte de bază, la doar câteva puncte de bază peste minimul record din 2016).

În sfârșit, un alt unghi al riscului pentru UE este acela al unei discuții asupra politicii comerciale a automobilelor cu SUA, riscurile escaladând acum că UE a trasat o linie roșie prin faptul că a refuzat să permită orice regim de cote. O reacție dură / mesaj pe Twitter din partea președintelui SUA ar putea înrăutăți și mai mult situația.

Riscurile din piețele emergente sunt din nou în creștere

Se observă o creștere mai notabilă a marjelor piețelor emergente, deși acestea rămân modeste în comparație cu episodul din T4, o evoluție care este în acord cu scăderea generală din piețele de capitaluri proprii din piețele emergente și cu preocupările legate de creșterea globală. Veriga slabă este Turcia, unde guvernul face un ultim efort disperat de a-și consolida apărarea monedei și indică riscul unui eventual control al capitalului. Turcia cere acum băncilor să crească rezervele FX și decretă ca fondurile de pensii să plaseze 10% din fonduri în piața de capitaluri proprii turcă și 25% în titlurile guvernamentale turce. Prețurile swapurilor pe riscul de credit turce (CDS) (asigurare pe datoria suverană turcă) au revenit la peste 515 în ultimele zile, cu doar 60 de puncte sub cele mai rele niveluri din timpul crizei lirei de vara trecută.

EURJPY pare din nou greoi și ar putea să scadă și mai mult dacă sentimentul de risc rămâne scăzut, iar randamentele europene scad și mai mult, titlurile germane îndreptându-se către minime istorice. Evoluția negativă pare mai degrabă deschisă aici, cu câteva ancore de scădere în afara minimului fostului ciclu major de 110.

Analiza de John J. Hardy, Director Strategie FX la Saxo Bank  

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.