Instituțiile consacrate încep să intre în zona consilierii robotizate, dar deși aceste abordări pot eficientiza furnizarea de sfaturi pentru investiții, produsele bazate strict pe algoritmi pot fi insuficiente în a veni în întâmpinarea nevoilor investitorilor sofisticați. De aceea Saxo folosește o abordare hibrid.

Piața consilierii robotizate a fost inițial dominată de start-up-uri, dar în ultimele 12 luni s-a observat intrarea instituțiilor consacrate precum Standard Life, HSBC, Fidelity și Goldman Sachs, iar toate acestea fie și-au lansat propriul serviciu de consiliere robotizată sau au investit în unul. În mod obișnuit, consilierea robotică implică digitalizarea angajamentului clientului și folosirea algoritmilor pentru a identifica portofolii adecvate pentru investitori. A fost concepută inițial pentru a oferi investitorilor, care poate altfel nu și-ar fi putut permite consiliere financiară, sfaturi de investiții la un cost mai scăzut față de cel oferit de bănci, consilieri financiari independenți sau platforme de fonduri retail.

Ca atare, consilierea robotizată este privită, de obicei, ca o abordare eficientă mai potrivită persoanelor care își încep aventura în investiții către împlinirea unor scopuri specifice.

Mulți susțin dezvoltarea consilierii robotice, crezând că viitorul managementului de investiții este determinat de date și nu neapărat de relații. Este clar că creșterea sectorului are un public receptiv, iar folosirea tehnologiei în acest fel a fost inițial promovată de către organe de reglementare precum Autoritatea pentru conduită financiară (Financial Conduct Authority) din Marea Britanie, Comisia pentru valori mobiliare și burse de valori din SUA (Securities and Exchange Commission) și Autoritatea Monetară din Singapore ca modalitate de a deservi clienți cu mai puține active de investit și pentru a ajuta la diminuarea așa-numitului decalaj de consiliere. Cu toate acestea, sectorul a fost criticat în mai 2018 atunci când FCA a spus că este dezamăgită de consilierii robotici, avertizând că societățile de investiții bazate pe aplicații nu reușeau să-și informeze clienții în mod adecvat cu privire la riscuri, nu erau clare în privința onorariilor și nu reușeau să înțeleagă pe deplin ceea ce-și doreau cu adevărat clienții lor să realizeze. Aici se regăsesc problemele cheie ale consilierilor robotici: educația clienților, complexitatea reglementării și achiziția din partea clientului.

Există cu siguranță un loc pentru consilierea robotică directă în piața de investiții complexă și fragmentată din zilele noastre, dar dificultățile au început să apară în vizarea unei astfel de piețe de masă. Cei care caută să construiască o asemenea ofertă au avut trei lecții de învățat. În primul rând, educația este cheia și partea cea mai dificilă atunci când operezi în cadrul serviciilor financiare. O piață de masă cu potențiali clienți fără experiență nu va avea nivelul de cunoștințe sau de înțelegere a investițiilor în comparație cu un public de investitori mai sofisticați. În al doilea rând, pentru companiile de consiliere robotică al căror domeniu este deseori cel al tehnologiei sau al marketingului reglementarea serviciilor financiare este amplă, complexă și, cu clienți mai puțin sofisticați, deseori destul de dificilă.

Băncile mari și managerii de patrimoniu au adăugat complexitatea necesității de a construi noi platforme online în ciuda faptului că deseori încep cu sisteme care sunt depășite și greoaie. Acest lucru generează și mai mari potențiale dificultăți de securitate și reglementare. În final, construirea unei baze puternice de clienți este extrem de dificilă pentru companiile start-up de consiliere robotică ce nu au beneficiul distribuției către liste de clienți mari, extinse. Acesta este motivul pentru care unele bănci mari și manageri de patrimoniu caută candidați în această piață în loc să-și construiască de la zero propriile servicii.

Nutmeg, în care a investit anul trecut Goldman Sachs, spune că a observat o tendință a folosirii serviciului său de către persoane cu peste 1 milion £ în active. Utilizarea algoritmilor sau a roboților nu se află în etapa în care ar putea gestiona nevoi de investiție individuale mai complexe, mai ales pentru un public investitor mai sofisticat. Viitorul investițiilor este digital, dar pentru investitori mai sofisticați și profesioniști, există un loc unde inteligența umană poate determina tipul de serviciu necesar pentru fiecare client individual. Va exista întotdeauna o nevoie de a înțelege factorii emoționali ce determină crearea de patrimoniu, iar aceasta s-ar putea să nu fie în întregime deservită de consilierii robotici. Cu toate avantajele tehnologiei, un model hibrid ce include o soluție mai specifică, construită de oameni și dispozitive, este mai potrivită pentru a veni în întâmpinarea nevoilor în schimbare ale acestui segment de clienți.

Saxo Bank oferă un serviciu digital care se situează în sfera consilierii robotice, dar nu este bazat pe algoritmi sau roboți. În schimb, folosește expertiza companiilor de investiții renumite la nivel internațional, vizând o audiență specifică a investitorilor privați și profesioniști. Mai mult, deși implicarea clientului se concentrează în jurul platformei online, este disponibilă o relație umană (nu de consiliere) la diverse niveluri, prin telefon sau față în față.

SaxoSelect, care a atins o creștere AUM de peste 75% în toate portofoliile în 2018, este un serviciu digital care permite clienților Saxo Bank să folosească informații de top, la nivel mondial, pentru a investi în până la nouă portofolii diferite gestionate, împărțite în trei categorii de investiții preselectate. Acestea sunt Portofolii de capitaluri proprii gestionate pentru acțiuni globale, care folosesc strategii și studii ale experților de talie mondială de la Morningstar și Nasdaq, vizând o puternică creștere pe termen mediu. Al doilea set constă în portofoliile de Strategie de tranzacționare care sunt gestionate de traderi cu experiență, ce comportă un risc mai mare și care se concentrează pe stiluri alternative de tranzacționare. SaxoSelect oferă, de asemenea, Portofolii echilibrate diversificate ce folosesc iShares de la Blackrock și care se bazează pe ETF-uri cu costuri scăzute pentru investiții pe termen lung și economii.

SaxoSelect reprezintă o ofertă mult mai ieftină față de managerii de patrimoniu tradiționali și nu implică costul ridicat al integrării noilor clienți, dată fiind baza de clienți globală existentă extinsă a Saxo Bank. Serviciul oferă investitorilor acces la oportunități inovatoare de investiții, atrase printr-o performanță constantă, ridicată, cu un apetit de risc echilibrat. De asemenea, SaxoSelect este construit pentru a putea fi folosit sub un alt brand, ceea ce înseamnă că și alte bănci, alți consilieri și manageri de investiții pot folosi atât tehnologia, cât și portofoliile gestionate pentru propriii lor clienți.

Saxo crede că parteneriatele ar putea deveni unul dintre cei mai perturbatori factori din sectorul financiar în următorii ani și poate deveni baza pentru un pas semnificativ înainte în utilizarea tehnologiei în cadrul acestui sector. Mai mult, compania a semnat deja parteneriate cu bănci și manageri de patrimoniu precum Standard Bank, Banca Generali și Moneyfarm pentru folosirea sub un alt brand a infrastructurii de tranzacționare multi-active și investiții pentru a deservi accesul clienților lor. Saxo crede că un număr tot mai mare de companii de servicii financiare nu mai trebuie să-și dezvolte propriile sisteme și pot folosi expertiza unor companii cu o gândire asemănătoare pentru a debloca resurse semnificative și pentru a furniza servicii și produse mai bune clienților lor.

Analiza de Kieran Phyo

SaxoSelect Product Owner

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa