Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat felul în care sunt respectate drepturile consumatorilor, în timpul actului comercial, în municipiul Buzău.

Echipele mixte ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov și ale Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Buzău, coordonate de Veronica Valentina Mitran-Piticu, Vicepreședinte, Paul Anghel Director General, și Eduard Ștefan Olteniceanu, Secretar General, au controlat operatorii economici din oraș, care comercializau produse alimentare și nealimentare.
Au fost verificați 12 operatorii economici, la 7 din ei înregistrându-se diverse abateri, ocazie cu care au fost dispuse 3 avertismente și 4 amenzi contravenționale, în valoare totală de 53.000 de lei.

Câteva dintre cele mai importante neregulile constatate de comisarii ANPC au fost:

– pentru comercializarea produselor alimentare
  • lipsa inscripționării termenului de valabilitate la produse din pește
  • comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate depășit
  • neasigurarea condițiilor optime de depozitare, în conformitate cu regimul de temperatură indicat de producător
  • expunerea la vânzare a produselor fără etichete pe care se află elementele de identificare și caracterizare.
– pentru jucării
  • vânzarea unor produse aflate pe lista de alertă RAPEX ca fiind menționate pentru a fi interzise la comercializare în țările Uniunii Europene
  • comercializarea unor produse fără etichete pe care se află elementele de identificare și caracterizare
Prin acțiunile sale, ANPC îi asigură pe cetățeni că veghează permanent la respecarea drepturilor consumatorilor, verificând minuțios activitatea operatorilor economici.