Lansat la începutul lunii februarie la nivel global, „Cancer & Work: Acting Together”, este un program de sprijinire a angajaților Sanofi ale căror vieți sunt afectate de cancer și alte boli grave. Această inițiativă cuprinde sprijin financiar, emoțional și social, dar asigură și stabilitatea locului de muncă și păstrarea beneficiilor pentru o perioadă de cel puțin douăsprezece luni după diagnostic, pe parcursul concediului medical, indiferent de naționalitatea sau poziția angajatului în cadrul companiei*.
La nivel global, jumătate dintre angajații diagnosticați cu cancer sunt îngrijorați de perspectiva pierderii locului de muncă sau a izolării[1]. La Sanofi, continuăm necondiționat ambiția de a descoperi miracolele științei care să asigure accesul tuturor pacienților la tratamente de ultimă oră, ne preocupăm deopotrivă să oferim și colegilor noștri greu încercați de diagnostice dificile, sprijin în procesul de vindecare și recuperare.
„Ultimul lucru la care ar trebui să te gândești atunci când ești diagnosticat cu cancer sau treci printr-un tratament solicitant, sunt eventualele probleme pe care le-ai putea avea la locul de muncă.
Sănătatea și bunăstarea emoțională a tuturor angajaților sunt și vor continua să fie o prioritate majoră pentru noi, iar acest lucru se reflectă prin modul în care ne preocupăm de colegii afectați de cancer sau alte boli grave, direct sau indirect. Aceștia vor putea accesa grupurile interne de sprijin Cancer & Work, conectându-se cu colegi special pregătiți pentru acest tip de interacțiuni, pentru a împărtăși experiențe și resurse. Navigând prin boală, vom învăța împreună să știm cum și unde să găsim sprijin pentru noi sau pentru cei aflați în nevoie, să ne susținem și să trecem prin momentele dificile având la dispoziție cunoștințe, informații, flexibilitate, dar și acces la suport psihologic extern în toate țările 24/7 prin Programul de Asistență pentru Angajați.” Roxana Cîlțea HR Head Sanofi Romania
Angajaților afectați li se oferă sprijin financiar dar și program flexibil de lucru pentru a face față cât mai bine tratamentului și a se adapta mai ușor, la revenirea în activitate. Inițiativa are în vedere și echilibrul emoțional al angajaților, oferindu-le acces la grupuri interne de suport din care fac parte colegi voluntari instruiți pentru a-i ghida în parcursul lor de la diagnosticul inițial, tratament și reintegrare în muncă.
Inițiativa are în vedere și pregătirea managerilor pentru a sprijini mai eficient membrii echipelor afectați de cancer. În plus, pe parcursul anului 2024, Sanofi intenționează să implementeze acoperirea diverselor cheltuieli nemedicale, concediu neplătit pentru însoțitori care pot permite angajaților să aibă grijă de un membru apropiat al familiei care suferă de o boală gravă.
În 2023, Sanofi a semnat angajamentul global #workingwithcancer, îndemnând companiile să se angajeze public în combaterea cancerul și stigmatizarea la locul de muncă. De la lansarea Cancer & Work – Acting Together în Franța, peste 350 de angajați au beneficiat de program, 42% fiind identificați ca îngrijitori, alți 30% ca pacienți și 28% ca manageri.
Cancer & Work – Acting Together este un program ecou care face din cultura organizațională a Sanofi o cultură tot mai incluzivă, în care experiențele de zi cu zi contează pentru fiecare angajat din întreaga lume. Acest program se înscrie într-o transformare culturală DE&I mai amplă în Sanofi, deoarece compania promovează Diversitatea, Echitatea și Incluziunea (DE&I) la locul de muncă dar și dincolo de acesta.
Impactul global al cancerului la locul de muncă
Dintre toate afecțiunile cronice, cancerul a avut cel mai mare impact asupra pierderii locului de muncă. Cercetările arată că riscul de pierdere a locului de muncă în UE crește de 1,4 ori după un diagnostic cu cancer. Potrivit unui articol publicat în Journal of the National Cancer Institute, mai mult de 40% dintre supraviețuitorii de cancer care au fost angajați la momentul diagnosticării sau după aceasta, în SUA, se confruntă cu modificări ale dinamicii locului de muncă.[2]
Într-un sondaj Harris realizat anul trecut de Cancer & Careers, 35% dintre respondenți au declarat că, în general, cei care suferă de cancer se confruntă cu stigmatizarea la locul de muncă. Cu toate acestea, același studiu a arătat că 78% din cei intervievați au considerat că persoanele care au fost diagnosticate cu cancer și care primesc sprijin din partea angajatorului au mai multe șanse de a prospera la locul de muncă, acesta având implicit un impact pozitiv asupra sănătății lor.
Despre strategia Sanofi DE&I
Strategia ambițioasă de diversitate, echitate și incluziune (DE&I) a Sanofi a fost lansată în iunie 2021, având obiective bine definite până în 2025 și este construită în jurul a trei piloni cheie: dezvoltarea unui leadership reprezentativ, crearea unui mediu de lucru în care angajații pot să ofere tot ce au mai bun profesional și uman, dar și implicarea în activitățile și proiectele comunităților partenere ale companiei.
Mai multe informații despre strategia DE&I a Sanofi pot fi găsite aici https://www.sanofi.com/en/our-company/social-impact/diversity-equity-and-inclusion-in-and-beyond-the-workplace/a-million-conversations .
Despre Sanofi
Suntem una dintre cele mai importante companii globale din domeniul sănătății și ne ghidăm după un singur scop, acela de a fi de neoprit în căutarea miracolelor științei pentru a îmbunătăți viețile oamenilor. Echipa noastră, prezentă în peste 100 de țări, este dedicată transformării practicii medicale, pentru a face imposibilul posibil. Oferim opțiuni de tratament care ar putea schimba viața și vaccinuri salvatoare pentru milioane de oameni din întreaga lume, punând în același timp sustenabilitatea și responsabilitatea socială în centrul ambițiilor noastre.
Compania Sanofi este listată la EURONEXT: SAN și NASDAQ: SNY
Despre Sanofi Romania
Companie farmaceutică lider în România, cu una dintre cele mai puternice și diversificate prezențe locale, integrând eficient cele patru divizii distincte și complementare pentru a genera valoare și beneficii concrete pacienților, sistemului de sănătate și întregului ecosistem socio-economic. Ambiția noastră de a găsi soluții pentru pacienți ne motivează să dezvoltăm medicamente revoluționare și ne determină să evoluăm, să învățăm și să ne depășim limitele pentru a aduce progresul științific în țara noastră. Acest angajament este asumat de toți cei peste 250 de angajați din România, care depun eforturi zi de zi pentru a performa la potențial maxim în beneficiul pacienților din România punând în același timp sustenabilitatea și responsabilitatea socială în centrul ambițiilor noastre.
[1] Cancer@Work study
*În conformitate cu prevederile legale în vigoare – criteriile specifice care identifică condițiile și circumstanțele eligibile pentru acoperire acestui program sunt guvernate de termenii, condițiile și cerințele legale locale.
[2] Employment Outcomes Among Cancer Survivors in the United States: Implications for Cancer Care Delivery | JNCI: Journal of the National Cancer Institute | Oxford Academic (oup.com).