În seara de sâmbătă, 24 februarie 2024, de la ora 19.00, sub cupola Ateneului Român se va desfăşura, sub titlul „La Grande Bellezza”, un concert prin care Filarmonica „George Enescu” şi interpreţii serii, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoncelistul Mircea Marian şi pianista Clementina Ristea Ciucu ne propun să sărbătorim şi să iubim muzica de cameră.

O invitaţie din partea flautistului Ion Bogdan Ştefănescu, solist instrumentist al Filarmonicii „George Enescu” şi protagonist al recitalului: „Cine va veni sâmbătă, 24 februarie, ora 19.00, la Ateneul Român, va asculta muzică de o frumuseţe răvăşitoare, compozitori clasici şi romantici în premieră pentru România, iar partenerii mei de scenă, Clementina Ristea Ciucu şi Mircea Marian sunt muzicieni excepţionali. Un concert perfect de Dragobete, de la care publicul va pleca îndrăgostit de muzică!”

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist al Filarmonicii „George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Este doctor în muzică din 2002, titlu obţinut la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea intitulată „Tehnici şi timbralităţi arhaice în creaţia contemporană pentru flaut”, sub îndrumarea lui Octavian Nemescu. În 1995 a obţinut diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, (prof. Alexander Murray), unde a activat ca asistent al prof. Alexander Murray (1994-1995).

***

Ion Bogdan Ştefănescu a absolvit, în 1993, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţia flaut, la clasa prof. Virgil Frâncu şi s-a perfecţionat la cursuri de măiestrie cu James Galway, Wolfgang Schultz, Alain Marion, Pierre Yves Artaud.

Activitatea artistică şi-a început-o de la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate, pe aproape toate meridianele lumii.

Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor Procontemporania, Profil și Trio Affresco şi fondator al ansamblurilor Flautarchi, Boema, Barock Orchestra și Flaut Power. Este, de asemenea, membru al Trio Contraste, al cvintetului de suflători „George Enescu” și al ansamblului „Silvestri”.

Ion Bogdan Ștefănescu cântă la un flaut Muramatsu 18 K.

***

Violoncelistul Mircea Marian este solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, profesor de violoncel și muzică de cameră la Universitatea Națională de Muzică București, profesor de violoncel la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, membru al Ansamblului PlaCello, Larson Trio, Violoncellissimo și al Cvartetului Profil. Mircea a fost invitat la festivaluri precum: Festivalul Internațional George Enescu, ICon Arts, Festivalul Internațional SoNoRo, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, SIMN Festival, Festivalul Internațional Intrada, Festivalul Chei, Festivalul Mozartissimo și European Music Open Festival. De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de Solist cât și alături de Duo Cello Jaya şi Ansamblul PlaCello.

***

Pianista Clementina Ristea-Ciucu este absolventă a Liceului de Artă „George Enescu” şi a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu profesorii Sandu Sandrin şi Dan Grigore. A beneficiat de îndrumarea unor pianişti şi pedagogi de renume, precum Valentin Gheorghiu, Viorica Rădoi, Flavia Moldovan, Sanda Bobescu, Aurora Ienei. În Italia, a urmat un curs de perfecţionare cu Lev Naumov (în 1991), iar între 1992-1994 a studiat cu Bruno Mezzena, având o bursă la Istituto Musicale „A. Benvenutti”. A fost pianist acompaniator oficial al concursurilor internaţionale „Concertino Praga” (2018), „Jeunesses Musicales” (2012, 2015, 2018), „Remember Enescu” (2013, 2017, 2019), „George Enescu” (2021). În anul 2019, a fost distinsă cu Premiul Special pentru Acompaniament „Adrian Tomescu”. Alături de experienţa interpretativă, Clementina Ristea Ciucu desfăşoară şi o activitate didactică la Facultatea de Interpretare Muzicală a UNMB.

Ateneul Român, Sala mare
Sâmbătă, 24 februarie 2024, ora 19
La Grande Bellezza – I
ION BOGDAN ŞTEFĂNESCU – flaut
MIRCEA MARIAN – violoncel
CLEMENTINA RISTEA-CIUCU – pian
Program
Joseph Haydn – Trio nr. 30, în re major
Carl Maria von Weber – Trio în sol minor, op. 63
Johann Nepomuk Hummel – Trio în la major, op. 78
Louise Farrenc – Trio în mi minor, op. 45

Mai multe informații pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:   70 lei
Categoria II:  65 lei
Categoria III: 55 lei