Peter Garnry, șeful echipei de analiști de la Saxo Bank, vine cu câteva recomandări de investiții într-un context geopolitic global impredictibil.

  • Războiul din Ucraina și tensiunile tot mai mari dintre SUA/Europa și China creează un nou peisaj economic cu incertitudini și inflație ridicate.
  • Investitorii ar trebui să ia în considerare diversificarea portofoliilor cu componente ale portofoliului precum AI, apărare, securitate cibernetică și acțiuni de energie regenerabilă, precum și aur, mărfuri și obligațiuni protejate de inflație.
  • Portofoliile tradiționale de acțiuni/obligațiuni 60/40 ar putea să nu fie potrivite pentru climatul economic actual.

Peisajul geopolitic în schimbare și implicațiile sale pentru piețe

Diferența dintre risc și incertitudine poate suna subtil, dar nu este. Riscul se referă la lucruri pe care le putem cuantifica pe baza unui eșantion de date rezonabil, în timp ce incertitudinea se referă la lucruri care nu pot fi cuantificate. Evenimentele geopolitice sunt în mod inerent despre incertitudine și au o gamă largă de rezultate necunoscute.

Imaginea care reiese din tot ceea ce s-a întâmplat de când Rusia a invadat Ucraina este cea a unei economii de război, în special pentru Europa, cu rezultatul natural al expansiunii fiscale și probabil a inflației persistente. Politicile comerciale fac parte dintr-un peisaj geopolitic în schimbare, iar fricțiunea tot mai mare dintre Europa/SUA și China este, de asemenea, o sursă de incertitudine și inflație. Economia intensă a Chinei, determinată de exporturi, înseamnă că China urmărește politici care sunt incompatibile cu securitatea națională în Europa și SUA. În mod previzibil, tarifele și politica industrială vor crește în importanță în timp.

Economia intensă a Chinei determinată de exporturi înseamnă, de asemenea, că este sensibilă la nivelurile valutare față de concurenți și aici JPY este, evident, un risc cheie, așa cum a explicat Charu Chanana, șefa Strategiei FX la Saxo, în nota sa Yuanul chinezesc la dublu – puterea dolarului și slăbiciunea yenului. Poate ne apropiem de o mare resetare a piețelor valutare. Factorii de decizie din Coreea de Sud au precizat recent, cât se poate de clar, că mișcările excesive unilaterale ale valutarului nu vor fi tolerate.

Ce ar trebui să ia în considerare investitorul în portofoliu pentru a face față viitorului?

Alocarea activelor a fost ușoară în trecut, cu 40 de ani de scădere a randamentelor obligațiunilor, un peisaj geopolitic destul de stabil, o demografie pozitivă, fără dezastre climatice și inflație scăzută. Mergând înainte, investitorul inteligent va lua în considerare lumea în schimbare. Ar putea investiția să nu fie doar 100% în acțiuni și apoi investitorul să parieze că istoria se repetă? Având în vedere imaginea în curs de dezvoltare a multor rupturi structurale în economia noastră globală din cauza factorilor descriși mai sus, ar fi prea naiv să facem doar ceea ce a funcționat de la începutul anilor 1980.

Acestea sunt câteva dintre componentele pe care investitorii ar trebui să le ia în considerare în portofoliul lor pentru a-l consolida pentru o gamă largă de rezultate în epoca economiei de război și a tendințelor demografice extrem de negative. În esență, sugestiile de mai jos se abat de la portofoliul tradițional 60/40 (60% în acțiuni și 40% în obligațiuni pe termen lung). Nu oferim nicio pondere de portofoliu pentru fiecare categorie, deoarece fiecare investitor este diferit.

Direcții pentru acțiuni: semiconductori/AI deoarece această tehnologie va fi un factor determinant pentru putere în viitor, apărare pentru că Europa are un deficit semnificativ în capacități militare și sunt necesare noi tehnologii pentru abordarea roiurilor de drone, cyber securitate pentru că acesta este noul sistem de operare cheie pentru orice guvern și companie, și energie regenerabilă pentru că din punct de vedere al securității naționale există riscuri mai mici din cauza lipsei sursei de alimentare, iar activele energetice pot fi distribuite într-un mod descentralizat, ceea ce reprezintă un risc redus cu ajutorul naturii.

Sectoarele pentru acțiuni: în perspectiva noastră trimestrială, spuneam că cele mai atractive patru sectoare în acest moment din punct de vedere strategic (deținere pe termen lung) sunt serviciile medicale, tehnologia, finanțele și energia. Aceste sectoare au cea mai mare probabilitate, cu informațiile pe care le avem astăzi, de a oferi randamente puternice ale dobânzii reale în următorii 10 ani.

Aur: aurul a fost din punct de vedere istoric o componentă bună de diversificare a riscurilor în timp de război și inflație, iar perioada geopolitică recentă a dovedit încă o dată acest lucru.

Mărfuri: toate șocurile inflaționiste severe din istorie au fost asociate cu mărfurile în creștere rapidă, astfel încât o alocare pe mărfuri are sens pentru economia de război și pentru a ne proteja împotriva șocurilor inflaționiste. Transformarea ecologică ar putea declanșa, de asemenea, tendințe susținute în mărfurile cheie, inclusiv cuprul.

Obligațiuni pe termen scurt și protecția împotriva inflației: cu inflația mai persistentă decât se anticipa, obligațiunile protejate împotriva inflației sunt demne de luat în considerare, deoarece aceste obligațiuni își cresc valoarea principală în conformitate cu indicele IPC oficial. Obligațiunile pe termen scurt creează opționalitate și, practic, acționează ca numerar, deoarece obligațiunile pe termen scurt au o durată redusă și, prin urmare, sunt mai puțin riscante în condiții de mare incertitudine a inflației.