Radarul de risc G20 al Saxo identifică posibilele evenimente politice riscante din țările G20 care ar putea avea un impact asupra pieței. Acesta este actualizat periodic cu cele mai noi date.

În această săptămână, investitorii se vor concentra pe votul Brexit de azi. Se preconizează că rezultatele vor veni după ora 19:00 GMT. Conform celor mai recente sondaje, primul ministru Theresa May este în continuare pe cale să piardă ‘Votul de încredere’ cu aproape 100 de voturi. În ultimele săptămâni, guvernul a indicat faptul că va accepta un acord modificat pentru Brexit prin parlament, dar este puțin probabil ca această strategie să aducă de partea sa un număr suficient de membri ai Parlamentului.

Dacă acest scenariu se va îndeplini, va fi negativ pentru sentimentul pieței, mai ales pentru GBP. Cu toate acestea, va avea un impact limitat din moment ce a fost deja evaluat de către piață. Într-o oarecare măsură, ar putea fi scenariul cel mai puțin rău (luând în considerare că posibilitatea ca May să câștige este aproape de zero) din moment ce ar lăsa calea deschisă pentru cel puțin cinci opțiuni post-vot:

  • Planul B: Primul ministru May ar putea reveni în Camera Comunelor în nu mai puțin de trei zile parlamentare după vot cu un Plan B, dar aceasta ar însemna că au fost făcute schimbări semnificative pentru a câștiga suficienți membri ai Parlamentului. Dacă nu, ar putea părea o mișcare disperată de a împiedica o înfrângere inevitabilă – probabilitate MARE.
  • Noul „termen strict”: Uniunea Europeană și Marea Britanie ar putea cădea de acord asupra unui nou „termen limită strict” pentru a evita un scenariu apocaliptic și pentru a-i da lui May mai mult timp să-și ralieze partidul în jurul unui plan modificat – probabilitate MARE.
  • Noul referendum: Aceasta ar putea fi o metodă mai ușoară de a ieși din această harababură politică. Conform NatCen Social Research, în cazul unui nou referendum, ar putea câștiga tabăra Remain (împotriva Brexit) (53%) față de Leave (pro Brexit) (47%) – probabilitate MARE.
  • Niciun acord: În cazul în care rezultatul este lipsa unui acord, pare din ce în ce mai evident că partenerii comerciali ai Marii Britanii vor încerca să limiteze impactul unui Brexit dur. În special, UE și Organizația Mondială a Comerțului ar putea decide să-și schimbe regulile pentru a asigura continuarea unui comerț fără tarife, astfel reducând consecințele deciziei Marii Britanii asupra comerțului global și creșterii – probabilitate MEDIE.
  • Revocarea Articolului 50 – probabilitate SCĂZUTĂ.

Deși aceasta este o posibilitate scăzută, trebuie, de asemenea, să luăm în considerare faptul că guvernul s-ar putea confrunta azi cu o înfrângere mai semnificativă (peste 100). Impactul asupra pieței ar fi atunci mult mai profund, căci ar crește nesiguranța politică pe baza posibilității unor noi alegeri generale. În acest caz, este mai probabil ca GBP să încheie săptămâna la un nivel mult mai scăzut.

Indiferent de ceea ce se întâmplă azi, putem deja identifica o lecție de învățat de pe urma Brexitului: orice țară care dorește să urmeze calea Marii Britanii va afla că procesul este mult mai complicat și mai periculos decât s-ar fi gândit cineva. Este probabil ca Brexitul să fi influențat celelalte țări UE împotriva ideii de a încerca chiar să urmeze această cale dificilă.

Analiza de Christopher Dembik, director analiză macro Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.