Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal în primul turneu balcanic (11-15 mai), prima prezentare a cărţii Poveste din România de azi – Orchestrele Naţionale de Tineret, primii 10 ani (11 mai) şi Adunarea Generala a Federaţiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret (EFNYO – European Federation of National Youth Orchestras) la Bucureşti (9-12 mai) sunt trei evenimente culturale majore generate de Orchestra Română de Tineret în luna mai.

 Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, solist violoncelistul Ştefan Cazacu, revine pe afişele internaţionale cu un turneu balcanic extraordinar (România, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia) ce va urma Adunării generale a Federaţiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret de la Bucureşti.

Turneul va cuprinde patru concerte ce se vor desfăşura pe 11 Mai, ora 19, la Bucureşti, Ateneul Român, pe 13 Mai, ora 19, la Sofia, Sala Bulgaria, pe 14 Mai, ora 19, la Skopjie Macedonian Philarmonic Concert Hall şi pe 15 Mai, ora 20, la Belgrad, Sala Mare a Fundaţiei Kolarac. Programul muzical al concertului va cuprinde Levante de Dan Dediu, Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor, op. 104 de Antonin Dvorak şi Simfonia nr. 5 în re minor, op. 47 de Dimitri Şostakovici.

Înaintea concertului de la Bucureşti, de la Ateneul Român din 11 mai, va fi prezentat în premieră volumul publicat la Editura NEMIRA Poveste din România de azi – Orchestrele Naţionale de Tineret, primii 10 ani, semnat de muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

La concertul de la Bucureşti vor fi prezenţi şi participanţii la Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret (EFNYO – European Federation of National Youth Orchestras), ce se va desfăşura în perioada 9-12 mai la Bucuresti, la Palatul Tinerimea Română, sediul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română.

La conferinţă participă peste 30 de manageri si directori de Orchestre de Tineret din Europa, având  invitaţi şi manageri din SUA, Canada, America centrală şi America de Sud. Adunarea generală are loc în contextul împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Federaţiei şi a 10 ani de la înfiinţarea Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României.  Pe 11 mai, la ora 12, la Palatul Tinerimea Română va avea loc o conferinţă deschisă presei la care vor participa ca invitaţi speciali rectorul Universităţii Naţionale de Muzică, Diana Moş, directorul executiv al Festivalului “George Enescu” şi al ARTEXIM, Mihai Constantinescu, compozitorul Dan Dediu, președinta Federatiei Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret, Renate Bock, responsabilul cu programe culturale al Orchestrei din Paris, Rachel Dale, reprezentanta European Music Council, Katharina Weinert, producătorul Festivalului International Young Euro Classic de la Berlin, Alexa Nieschlag.

Marin Cazacu, directorul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” declara înainte de acest eveniment: Pentru a doua oară organizăm la București Adunarea Generală a Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret, la care vor participa peste 30 de manageri și directori de orchestre de tineret și de festivaluri internaționale dedicate tinerilor muzicieni din Europa dar și din SUA și Canada. După concertul de la Bucuresti de la Ateneul Român, pornim în acest turneu din câteva ţări balcanice în perioada deţinerii preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene cu scopul de a prezenta un model cultural acestor ţări care încă nu au dezvoltat proiecte de orchestre de tineret. Pentru acest turneu am invitat să cânte alături de tinerii muzicieni români instrumentişti din Franţa, Olanda, Austria, Spania, Germania, dar si din Bulgaria, Serbia şi Macedonia de Nord.

Organizator : Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Centrul Național de Artă „Tinerimea Romana” 

Cu sprijinul Institutului Cultural Roman

Partener asociat „Filarmonica George Enescu”

 Concertul de la Bucureşti se desfăşoară în cadrul proiectului european MusXchange.

Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Q Magazine, M Klasika, TVR.