Simona Miculescu, reprezentant al Secretarului General al ONU şi Director al Biroului ONU din Belgrad, va fi distinsă pe 28 martie 2019 cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum de către Universitatea de Vest din Timișoara.

Distincţia reprezintă o recunoaştere a contribuţiilor sale semnificative în lumea diplomației, la promovarea culturii și valorilor românești în lume și modul în care Universitatea de Vest din Timișoara alege să prețuiască aportul său în apărarea principalelor obiective ale Organizației Națiunilor Unite: asigurarea păcii mondiale, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional.

Doctor Magna Cum Laudae în Litere, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (1999) şi absolventă a George Washington University, cu diploma de Public Relations Professional, Washington DC, SUA (1995-1997), Simona-Mirela Miculescu are o carieră  ce a fost marcată de mai multe premiere. În 1993, devenea prima femeie purtător de cuvânt din istoria Ministerului Afacerilor Externe, în 1995 era coordonatoarea primului site oficial al României pe Internet, realizat ca prima femeie ataşat de presă al Ambasadei României în SUA, iar în 2001 devenea autoarea primului curs universitar românesc de Relaţii publice internaţionale. Un moment cheie a fost anul 2002, când Simona-Mirela Miculescu a devenit prima femeie din istoria diplomatică a României căreia i s-a conferit rangul diplomatic de Ambasador. Din 2008 a fost şi prima femeie care a condus vreodată Misiunea Permanentă a României pe lângă Naţiunile Unite, iar în 2015 prima româncă ce a obţinut un post de rang înalt în cadrul Secretariatului ONU.

Îndeplinirea misiunii diplomatice asumate a fost mereu susținută de Simona-Mirela Miculescu și printr-o prezenţă remarcabilă în spaţiul public, marcată de o înaltă responsabilitate civică și morală, ceea ce i-a conferit un profil uman și intelectual aparte, de proeminentă personalitate a diplomației române și statutul de reper pentru generaţiile tinere.

Acordarea titlului Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum reprezintă, totodată, şi modul în care Universitatea de Vest din Timişoara onorează importanţa aparte a rolului diplomaților români, inclusiv și mai ales al femeilor din această profesie, în promovarea valorilor românești și universale.

Simona-Mirela Miculescu a publicat şapte volume în domeniul relaţiilor publice internaţionale şi zeci de articole, studii şi eseuri pe teme de comunicare, diplomație, politica externă sau literatură, traduceri şi adaptări în diferite publicaţii sau volume de studii.

De-a lungul carierei, ambasadorului Miculescu i s-au conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler acordat de Preşedintele României (2002), Ordinul Rio Branco în grad de Comandor acordat de Preşedintele Republicii Federative a Braziliei (2002), Ordinul Naţional Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Înalt Oficial acordat de Preşedintele Republicii Italiene (2004) şi Ordinul Naţional Meritul Diplomatic în grad de Cavaler acordat de Preşedintele României (2007).