Primul festival sustenabil, în concordanță cu principiile de dezvoltare durabilă din Republica Moldova, Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA, va avea loc în Republica Moldova cu susținerea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”. Evenimentul va avea loc pe 2 septembrie, de la ora 19.00, la Castel Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi.

Anul acesta, organizatorii propun o gala extraordinară sub egida Festivalului Internațional de Muzică Clasică VinOPERA, susţinută de artiști din Republica Moldova, România și Ucraina, mai precis soprana Valentina Nafornița și tenorul Dumitru Mâțu din Republica Moldova, dirijorul Daniel Jinga din România și baritonul Iurii Samoilov din Ucraina, împreună cu Orchestra simfonică a Teatrului Național de Operă și Balet Maria Bieșu din Chișinău, cu un program curpinzând arii, duete şi uverturi celebre de operă, operetă şi musical. Evenimentul își propune să îmbine muzica clasică, vinul de calitate și gastronomia tradițională.

La spectacol se ajunge cu mașina sau cu trenul care va circula în exclusivitate pentru acest eveniment, un tren diesel modern pe traseul Chișinău – Bulboaca (Castel Mimi) – Chișinău, supranumit Trenul Vinului, care va facilita accesul oaspeților din Chișinău și împrejurimi, cotribuind la promovarea utilizării transportului public între localitățile din Republica Moldova. Trenul Vinului va porni la ora 17.30 de la Gara din Chișinău, durata unei călătorii fiind de 45 de minute, iar .întoarcerea este programată pentru ora 23.00, preţul călătoriei fiind de 100 de lei.

Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA este organizat de Fundația Constantin Mimi în parteneriat cu Castel Mimi, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.