Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și Școala Gimnazială Nr. 1 din Gălbinași, jud. Călărași organizează „Știința îți dă aripi”, un proiect cultural care susține educația pentru protejarea patrimoniului.

Proiectul își propune prezentarea patrimoniului a două instituții din București într-o formă inovativă, către un public nou: peste 70 de copii de la Școala Gimnazială nr. 1 Gălbinași, Jud. Călărași, care vor fi inițiați in tainele meseriei de entomolog.

Copiii vor vizita virtual cele două instituții și vor interacționa online cu specialiștii acestora. Cu această ocazie, copiii vor învăța despre insecte și despre colecțiile de fluturi ale Muzeului Antipa, se vor familiariza cu patrimoniul muzeului, vor afla amănunte despre fluturii care trăiesc pe teritoriul României și, cu precădere, în zona lor și vor înțelege motivele pentru care trebuie să îi protejăm.

La întâlnirile online cu specialiștii Muzeului Hărților, copiii vor afla despre tipurile de hărți existente, cum se fac și cum se folosesc acestea, precum și despre importanța lor. Vor afla de asemenea și despre importanța păstrării și îngrijirii obiectelor vechi și despre modalități simple prin care se pot proteja obiectele vechi pe care le au acasă, mai ales cele din hârtie.

În paralel cu întâlnirile din mediul virtual, specialiști ai Muzeului Antipa vor vizita școala din Gălbinași și le vor explica elevilor detalii despre biologia fluturilor, recapitulând împreună ce au învățat din întâlnirile online.

Împreună cu specialiștii entomologi, elevii școlii din Gălbinași vor realiza o expoziție de fluturi vii. Această expoziție le  va permite copiilor să pună în practică și să completeze tot ce au aflat în urma acestor întâlniri. Cu acest prilej, copiii vor învăța să observe trecerea fluturilor din stadiul de pupă la cel de adult, comportamentul fluturilor adulți în funcție de condițiile de mediu, cum se hrănesc ei, etc. La finalul expoziției, vor învăța cum să realizeze preparate de fluturi conform standardelor muzeale pentru insectare. Preparatele realizate astfel vor fi reunite într-o expoziție care va putea fi admirată în cadrul școlii din Gălbinași.

Proiectul propus face parte din gama de activități muzeale de tip „outreach” ce presupune „scoaterea” muzeului din spațiul său tradițional și apropierea lui de comunitate. Aceasta se realizează prin intermediul unor activități combinate ce au ca produs final expoziția de fluturi vii, care va ilustra și completa ceea ce copiii învață la școală, dar va contribui și la responsabilizarea lor, formarea lor pentru lucrul în echipă și, nu în ultimul rînd, îi va ajuta să înțeleagă importanța protejării patrimoniului natural.

Acest proiect cultural realizat de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în colaborare cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și cu Școala Gimnaziala nr. 1 Gălbinași este co-finanțat de AFCN.

Proiectul beneficiază de suportul financiar al BRD Groupe Societe Generale.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Detalii: www.antipa.ro