Apariția premierului britanic Theresa May în fața Parlamentului ar putea semnifica faptul că epopeea Brexitului e aproape de final. Avaând în vedere șansele foarte mici ale lui May de a securiza un vot în favoarea acordului cu UE, drumul către episodul final rămâne incert.

Premierul May ar trebui să apară azi în fața Parlamentului pentru a-și susține din nou planul de acord, foarte nepopular. Ar trebui să fie ultimul episod din ”serialul Brexit”. Așa să fie?

De anul trecut am spus că singura șansă reală a unei soluții pentru Brexit este prelungirea Articolului 50. Asta pentru că pur și simplu cred că nici votanții, nici politicienii nu înțeleg de fapt ce este cu adevărat Brexitul.

De exemplu, Marea Britanie iese din UE cu sau fără uniune vamală? Apoi, problema graniței cu Irlanda – care este stat UE, plus nenumăratele probleme legate de ce vrea puterea sau opoziția de la UE.

Parlamentul continuă să se scuze, spunând: am respectat votul poporului. Problema aici este că votanții aleg reprezentanți în Parlament pentru a se ocupa de chestiunile dificile, deci cade în sarcina parlamentarilor să îi reprezinte și să acționeze în numele lor!

E o criză poilitică în Marea Britanie, în toate partidele. Weekendul trecut, sondajele arătau că partidul DUP nu își mai reprezintă votanții în Irlanda de Nord și că alegătorii nord-irlandezi își doresc un Brexit soft.

Cam așa vedem secvența evenimentelor săptămâna aceasta, în Parlamentul britanic:

12 martie:  eșec

13 martie: eșec

14 martie: succes, ceea ce înseamnă că May va cere extensia Articolului 50. Asta nu va fi deloc simplu – iată aici un link spre un material care explică opțiunile și consecințele extensiei Articolului 50.

Extensia trebuie aprobată unanim de toate statele membre. Multe țări, în frunte cu Franța, vor să știe ce vba face Marea Britanie cu timpul suplimentar. Speranța e într-un nou referendum, dar extensia de timp se va suprapune și cu alegerile europene din mai. Extensia Articolului 50 ar fi, așadar, determinată de negocieri între Marea Britanie și UE. Ar depinde de câte chestiuni ar mai fi de făcut și de bunăvoința UE de a trece peste anumite obstacole.

Calendarul european e foarte complex și el:

Mai 2019 – alegeri pentru Parlamentul European

Iulie 2019 – noii parlamentari își ocupă fotoliiile

Toamna 2019 – noua Comisie Europeană va fi audiată de Parlamentul European

Marjele de risc, în opinia noastră:

Brexit dur: 25% șanse

Extensia Articolului 50: 70% șanse

Aprobarea acordului în varianta May: 5% șanse

Un Brexit dur ar genera o cădere cu 5-8% a lirei sterline și o căpdere cu 5% a acțiunilor. O extensie a Articolului 50 nu e nici ea atât de pozitivă cum sună. Iată de ce.

O întârziere ar amâna un Brexit dur, fără îndoială, dar am spus mereu că problema cea mai mare a Marii Britanii în 2019 nu este Brexitul, ci deteriorarea impulsului de creditare. Am văzut cât se străduiește Banca Angliei, dar impulsul de creditare al Marii Britanii rămâne cel mai slab din Europa și G20.

Singurul lucru care menține creșterea economiei britanice este consumul retail, care va fi afectat de Brexit.

Sursa: ICG Economic and Investment Research, Global macro and Market Views Q1 2019

Concluzie 
Suntem îngrijorați – foarte îngrijorați – în legătură cu Marea Britanie. Datele macroeconomice vor continua să subperformeze, mai ales facilitarea de credite, care indică o posibilă contracție pentru vara lui 2019 (impulsul de creditare conduce ciclul de creștere economica cu un avans de 6-9 luni).

  • Forex: subevaluat, vedem un potențial 1.2000 în GBPUSD
  • Venit fix: subevaluat, dar Banca Angliei va începe să taie din dobânzi, începând cu Q4 (vedem consensul undeva la 70%)
  • Acțiuni: neutru. Companiile sunt flexibile în fața furtunilor, dar investițiile vor continua să scadă.

Haideți să urmăm sfatul marelui fost student al London School of Economics, Mick Jagger:
You can’t always get what you want. But if you try sometimes, you find you get what you need.

Analiza de Steen Jakobsen, economist șef și CIO Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.