Miracolul orchestrelor de tineret din România trebuie să continue. Cei 15 ani de mari succese pe multe meridiane nu se pot opri aici. Sunteți chemați în număr cât mai mare, atât cei din trecut, cât și cei din viitor, să participați la o reconfigurare a ansamblurilor muzicale păstorite de Tinerimea Română. Cei mai buni între cei buni își vor confirma valoarea împreună cu noile talente. Aveți nevoie să vă maturizați și să vă afirmați, să vi se dăruiască și să dăruiți la rândul vostru. Acesta este rostul existenței oricărui artist. Succes !” declară Cristian Mandeal, dirijorul care alături de violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu puneau în 2008 bazele proiectului Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României.

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

Audițiile vor fi organizate pentru instrumentele: vioară, violă, violoncel, contrabas, flaut, piccolo, oboi, corn englez, clarinet, clarinet bas, fagot, contrafagot, corn, trompetă, trombon, tubă, timpani – percuţie, harpă și pentru poziția de concertmaestru, în vederea formării orchestrelor care vor susține toate proiectele naționale și internaționale ale Orchestrelor Naționale de Tineret ale României în anii 2024 și 2025. Proiectele pentru anii 2024 – 2025 vizează prezențe pe cele mai importante scene din țară, dar și în săli celebre precum Concertgebow din Amsterdam, Konzerthaus din Berlin ș.a.

Termenul limită de înscriere se extinde până la 29 februarie 2024.

Fenomenul artistic al Orchestrelor Naționale de Tineret ale României reprezintă deja de mai mulți ani cea mai importantă rampă de formare și realizare profesională a tinerilor muzicieni care doresc să devină instrumentiști profesioniști în cadrul unei orchestre simfonice, Orchestra Română de Tineret alături de Romanian Sinfonietta, fiind ansamblurile cu cea mai mare și mai importantă activitate internațională în domeniul muzicii clasice din România în ultimii 15 ani.

Candidații vor fi audiați de o comisie de specialitate condusă de maestrul Cristian Mandeal, iar programul din acest an beneficiază de aportul direct al unora dintre cei mai importanți dirijori pe plan național și internațional, precum Cristian Măcelaru (dirijor principal al Orchestrei Nationale de France și directorul artistic al Festivalului Internațional “George Enescu”), Cristian Mandeal, Gabriel Bebeşelea, formidabilul violonist-dirijor Alexander Sitkovetsky și Andrei Stănculescu.

Cuprinzând Orchestra Junior, pentru categoria de vârstă 12-16 ani, Romanian Sinfonietta 16-19 ani şi binecunoscuta Orchestră Română de Tineret 18-26 de ani, acest program dedicat tinerilor muzicieni a format în cei 15 ani de existență pe actualii ocupanți ai celor mai importante poziții ale marilor orchestre  din România, precum filarmonicile din București, Cluj, Iași sau Timișoara, Satu Mare, Orchestra Națională Radio sau orchestrele Operelor Naționale din București și Cluj, plus alte numeroase colective simfonice din țară și de peste hotare.

Secretul imensului succes pe care Orchestra Română de Tineret și Romanian Simfonietta l-au înregistrat deja pe cele mai importante scene de concert din țară, din Europa și din Statele Unite, precum și din Beijing, Istanbul, Chișinău, Belgrad, Ruse, Sofia sau Skopje, începe de la procesul riguros de selecție în care sunt apreciate și încurajate nu doar abilitățile instrumentale și muzicale, ci și calitățile umane ale tinerilor candidați, pentru că acest proiect și-a propus să formeze nu doar profesioniști, ci și caractere compatibile cu arta interpretării Marii Muzici.

Adresele unde vor avea loc audițiile sunt: pentru Timișoara – Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol, Bd. C. D. Loga nr.2, pentru București – Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română” str. Gutenberg, nr. 19, pentru Cluj  – Napoca Academia de muzică “Gheorghe Dima” str. Ion I. C. Brătianu 25, și pentru Iași Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș Strada Cuza Vodă 29.

Toate relațiile privitoare la instrumentele solicitate și repertoriul de audiție alături de materialul aferent, pot fi gasite pe site-ul www.tinerimearomana.ro la secțiunea „AUDIȚII”

http://tinerimearomana.ro/despre/ro/auditii/

Organizator: Centrul Național de Artă Tinerimea Română

Parteneri media şi culturali: Radio România Cultural, Radio România Muzical, mediaTRUST, RomâniaTV, Liternet, Agenția de carte

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/