Trio PETRE a luat ființă în anul 2020, din necesitatea stringentă de a face muzică de cameră atunci când sălile de concert au rămas goale iar orchestrele au amuțit. Acest ansamblu tânăr cu muzicieni maturi va fi prezent pe scena Ateneului Român marți, 14 iunie 2022, la ora 19.00, cu un program ce cuprinde lucrări de Mozart, Beethoven și Schubert.

„ Un vechi proverb indian spune ca orice problemă ține în cealaltă mână un cadou ascuns. Măiestria în viață constă în a vedea binele din fiecare dificultate. Nașterea ansamblului nostru este cadoul descoperit de trei artiști în perioada pandemiei, prin muzica de cameră . Recitalul nostru din 14 iunie are ca fir roșu conceptul de  focus, în locul dispersiei. Cele trei lucrări alese aparțin lui Mozart, Beethoven și Schubert și au fost scrise într-un interval scurt, de doar 18 de ani (1788, 1796, 1816) Atât în cazul lui Mozart cât și în al lui Beethoven, piesele pe care le vom interpreta sunt primele din creația lor scrise pentru trio de coarde, iar tonalitatea este aceeași: mi bemol major. Piesa lui Schubert, în si bemol major, este neterminată, compozitorul finisând o singură mișcare. Divertimento de Mozart are șase părți și este considerat de muzicologul american Alfred Einstein ca fiind una dintre cele mai nobile lucrări, în care fiecare instrument este primus inter pares și fiecare notă signifiantă.”, mărturisește Luminitza Petre, liderul trio-ului de coarde, în invitația pe care o adresează cu căldură publicului bucureștean

Filarmonica George Enescu
Marți, 14 iunie  2022, ora 19.00 – Ateneul Român  

Program

LUMINITZA PETRE – vioară

ADRIAN VASILE – violă

HORAȚIU LUDUȘAN – violoncel

Program

Franz Schubert – Trio de coarde în si bemol major, D 471

Wolfgang Amadeus Mozart – Divertisment în mi bemol major, KV 563

Ludwig van Beethoven – Grand Trio, în mi bemol major, op. 3

Biletele se pot procura:

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)

– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Prima întâlnire a muzicienilor care alcătuiesc astăzi Trio PETRE a avut loc în februarie 2020, la Sala Radio București, cu ocazia Concertului Orchestrei de Cameră Radio, unde Luminitza Petre a evoluat în dublă ipostază, ca dirijoare și solistă. Remarcând talentul deosebit și implicarea celor doi muzicieni ai Orchestrei Radio – violistul Adrian Vasile și violoncelistul Horațiu Ludușan – Luminitza Petre i-a invitat în cadrul Concertelor din grădină  din vara anului 2020. Ansamblul astfel înființat a susținut în scurta perioadă de existență recitaluri în cadrul mai multor evenimente, culminând cu participarea la Festivalul Internațional „ George Enescu” în   septembrie 2021.

  Luminitza Petre este absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa profesorilor Valeriu Rogacev şi Cornelia Bronzetti. A urmat cursuri de măiestrie cu Ştefan Gheorghiu, Valery Gradow, Zachar Bron în Mannheim şi Viena. A fost, pentru o perioadă îndelungată, concertmaistru al Orchestrei de Stat Stuttgart, dar a activat  deopotrivă  la Academia Internaţională Bach sau Orchestra de Camera Heilbronn, iar  în ultimii ani s-a dedicat podiumului dirijoral. Discografia sa cuprinde Integrala Sonatelor şi Partitelor pentru vioara solo de J.S.Bach, realizată la Bavaria Studio München și nominalizată pentru „Academy Award” în Tokio. Concertele camerale susţinute cu Trio-ul cu pian Clara Wieck din Heidelberg precum şi activitatea didactică în funcţia de docent la Orchestra de Tineret a Landului Baden-Wurttemberg au completat personalitatea artistică a interpretei.

Adrian Vasile ( violă) este artist instrumentist al Filarmonicii din Brașov, după ce a activat în cadrul mai multor orchestre, printre care cea a Oper ei Naționale București și Orchestr a de Camer ă Radio. Este membru fondator al Orchestrei Române de Tineret unde ocupă până în prezent funcția de prim-violist. Artistul este laureat al mai multor concursuri, printre care “ Giovanni Pavese ” și „ Lorenzo Perosi ” din Italia, a fost bursier SoNoRo între anii 2013 – 2015 și în prezent își definitivează studiile de doctorat la Universitatea Națională de Muzică din  București.

Violoncelistul Horațiu Ludușan a susținut concerte în postura de solist alături de mai multe orchestre din România, printre care: Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica „Moldova” din Iași, sau Orchestra de Cameră Radio. Are o activitate camerală intensă, în urma căreia a obținut bursa SoNoRo Interferențe. În cadrul acestui program, s-a perfecționat cu muzicieni ca David Cohen, Bernhard Hedenborg, sau Alexander Huelshoff. Horațiu Ludușan este membru al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“.