Analiza de Steen Jakobsen, CIO și economist șef Saxo Bank

Piețele au avut nevoie de luni de zile pentru a evalua acordul comercial China-SUA. Președintele Trump a avut nevoie de două mesaje pe Twitter pentru a le arunca în haos.

Decizia președintelui Trump de a reaprinde războiul comercial China-SUA cu amenințări legate de noi tarife schimbă regulile jocului. Ceva s-a schimbat în timpul weekendului și ne îndoim că poate fi reparat din nou peste noapte; ca atare, estimăm un risc de corecție în scădere în piețele financiare.

Beijingul a redus rata rezervelor minime obligatorii înainte de deschiderea de astăzi, dar capitalurile proprii de pe continent tot au scăzut cu peste 7% în Shenzhen. Pe moment, sunt puține informații prețioase oferite investitorilor chinezi, dar credem că autoritățile vor interveni pentru a oferi susținere într-un fel sau altul. Redresarea acțiunilor de tip A, în cele din urmă, s-a corectat cu 50% din aprilie încoace și există o regulă de bază în rândul celor care urmăresc piața chineză: cu cât scade mai repede, cu atât e mai bine (unde „mai bine” înseamnă „mai probabil de a atrage intervenții semnificative”, desigur).

Faptul că Trump a turnat gaz peste focul războiului comercial nu doar că subminează o parte din prima integrată în încheierea estimată a acordului, dar și face ca următorul summit G20 din Japonia să fie și mai important, dată fiind această din urmă daună adusă practicilor din era „globalizării ridicate”.

(Auzim că Washingtonul pregătește un atac masiv împotriva Organizației Mondiale a Comerțului, globalizarea însăși fiind cea care va duce greul impactului)

În ceea ce privește propria noastră perspectivă macro, ne menținem părerea: este vorba despre Falsa Stabilitate.

În ceea ce privește acțiunea, trecem pe modul de conservare a capitalului – volatilitate lungă cu expunere redusă la capitaluri proprii sensibile la globalizare.

Pentru mai multe detalii despre Perspectiva Saxo asupra capitalurilor proprii, accesați cea mai recentă analiză a lui Peter Garnry.

Aceasta este politica în 2019: Trump scrie mesaje pe Twitter, iar presa (a se citi: Bloomberg, Wall Street Journal și Financial Times) se grăbesc să evalueze măcelul.

Așa cum se menționează în articolul FT, ultimele mesaje de pe Twitter ale președintelui „au marcat o mare schimbare a retoricii” cu privire la disputa comercială.

Decizia Beijingului de a reduce rata rezervelor minime obligatorii înainte de deschiderea pieței (și înainte de scăderea de 7% a Shenzhen) a fost, de asemenea, o schimbare cheie în ceea ce privește valoarea semnal…

Piața acțiunilor de tip A a „corectat” 50% din evoluția sa în creștere în opt – opt! – sesiuni…

Cu toate acestea, în ciuda haosului observat în piețe, presa chineză a fost foarte tăcută în ceea ce privește această situație.

Dacă aruncăm o privire asupra primei pagini a două dintre principalele portaluri de pe continent, descoperim curioasa lipsă a lui Donald J. Trump, în timp ce secțiunea bursieră a Global Times afirmă că „investitorii nu trebuie să se panicheze”.

Peisajul este volatil, dar concluzia la care am ajuns în perspectiva noastră din 23 aprilie, „Falsa stabilitate” este în continuare valabilă:

  • Reduceți supraevaluarea în China.
  • Să vă așteptați la creșterea USD și a randamentelor SUA din acest moment …  DXY @ 97.39 și pe doi ani @2.39 și pe 10 ani @2.59
  • Piața de capitaluri proprii ar trebui să se plafoneze în timpul verii – riscul real începe la final de iulie/august atunci când atât acțiunile politice, cât și datele reale vor arăta lipsa unei îmbunătățiri sau un nivel foarte scăzut al acesteia în ceea ce privește creșterea economică
  • Următoarea lună se va numi: falsa stabilitatecare, cel mai probabil, va duce în cele din urmă la stagflație, determinând MMT în Q4 atunci când guvernul național va da un impuls consumului, reducerilor fiscale pentru „a înlocui lipsa de transmitere a Băncii Centrale Europene” după un deceniu de dobânzi zero
  • Volatilitatea ar trebui să înceapă să crească de acum – un dolar SUA mai mare, lichidități mai mici (față de T4 și T1), plăți fiscale personale mai mari în SUA plus creșterea enormă a consumului piețelor emergente și costul energiei fac ca piața să fie foarte previzibilă din punctul nostru de vedere.

Despre Saxo Bank 

Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.