Cercetările din domeniul științei medicale din ultimii 20 de ani au dovedit faptul că există o legătură puternică de cauză-efect între tractul gastro-intestinal și creier, care implică și un al treilea factor: microbiomul.  

Un material amplu pe acest subiect realizat de ScienceMag arată că: „Microbiomul intestinal, așa cum se știe, cântărește aproximativ 2 kilograme – mai mult decât creierul uman de 1,4 kilograme – și poate avea la fel de multă influență asupra corpului nostru. Mii de specii de microbi (nu numai bacterii, ci și viruși, ciuperci și arhee) locuiesc în intestin. Și cu până la 20 de milioane de gene printre ele, acești microbi au un impact genomic pe care cele 20.000 de gene umane nu îl pot egala. Bacteriile intestinale pot produce și utiliza substanțe nutritive și alte molecule în moduri în care corpul uman nu poate – o sursă tentantă de noi terapii”.*

 Axa creier-intestin este implicată în digestie și în relația apetit-sațietate, dar îndeplinește și funcții cognitive și psihologice. O funcționare defectuoasă a axei creier-intestin poate cauza boli inflamatorii intestinale, poate altera răspunsul acut și cronic la stres și poate genera comportamente modificate. “Ceea ce trebuie să înțelegem este faptul că microbiomul uman are o multitudine de efecte benefice, datorită faptului că este implicat în funcționarea normală a sistemului nervos central, a tubului digestiv și a sistemului imun. Ca atare, dacă vrem să avem grijă de noi, trebuie să avem grijă de digestia noastră, iar efectele se vor vedea și la nivel cognitiv” a declarat a declarat Dr. Cezarina Matei, medic specialist Medicină de familie, secretar general al Societății Române de Homeopatie.

John Cryan, profesor la University College Cork din Irlanda, a prezentat deja studii** care arată rolul microbiotei în tulburările depresive majore, anxietatea, schizofrenia, tulburările bipolare, anorexia nervoasă și cașexia, precum și obezitatea, adicția de substanțe, tulburările de hiperactivitate și deficit de atenție, tulburările de stres posttraumatic, tulburările obsesiv-compulsive și multe altele. Aceste efecte sunt puse pe seama modificărilor produse la nivel molecular și celular de flora intestinală alterată sau absentă.***

Evoluția științei privind acest univers pune accent și pe faptul că microbiomul a relevat un fapt extraordinar: neurotransmițătorii sunt fabricați în intestin,  90% din serotonina –„hormonul fericirii”,de exemplu, este produsă aici. De aceea, de echilibrul florei intestinale depinde buna funcționare a întregului organism, iar flora intestinală joacă un rol esențial în optima funcționare a celulelor intestinale, în întărirea sistemului imunitar, în sintetizarea vitaminelor și în prevenirea proceselor inflamatorii. “Simptome banale precum balonarea, constipația, greața, durerile de burtă sau de cap, stările de anxietate, lipsa motivației, tulburările de somn, sunt ignorate de cei mai mulți dintre noi. Nu sunt simptome care să ne trimită de urgență la medicul specialist, dar ele pot și ar trebui investigate de medicul de familie. Și asta pentru că astfel de „mici” probleme a căror cauză nu este identificată, pot anunța sau pot evolua spre boli grave.” a completat Dr. Cezarina Matei.

De aceea, rezultatul unui examen de floră este de fapt o hartă a tipurilor de bacterii bune și rele, indicând exact în ce cantitate se găsesc fiecare dintre ele, dar oferă și alte informații despre statusul imunologic al mucoasei intestinale, despre permeabilitatea intestinală și despre funcționarea optimă (sau nu) a digestiei și a funcției pancreatice. Rezultatele acestui examen, alături de o dietă anti-inflamatoare bazată pe testul de dozare a anticorpilor IgG antialimentari sunt esențiale pentru ca medicii să identifice posibilele cauze, alimentare sau de altă natură, astfel încât pacienții să primească recomandările și tratamentul potrivit, personalizat, care trebuie urmat.

Platforma Testedebine aduce din ce în ce mai multe informații legate de factorii ce generează dezechilbrul la nivelul organismului și cauzele acestuia, dar și ce instrumente de diagnostic și terapeutice sunt utile, inovatoare și la îndemână pentru a înțelege și a aborda mai bine particularitățile corpului fiecărui pacient.  Platforma și-a propus să informeze populația pe diferite tematici de sănătate și să o ajute în a se informa corect, iar dna. doctor Cezarina Matei în cadrul webinarului gratuit Teste de bine ce va avea loc pe 24 noiembrie de la ora 17.00: https://www.facebook.com/events/1111261502626990 va vorbi despre simptome ce nu ar trebui ignorate și cauzele acestora, dar și despre diagnosticarea precisă și soluțiile medicinei personalizate.

DESPRE TESTE DE BINE:

Platforma Testedebine.ro facilitează accesul la teste inovative de diagnostic care valorifică cele mai recente descoperiri din domeniul medicinii și al tehnologiei și oferă astfel informații esențiale pentru o abordare personalizată a pacientului, pentru o serie largă de afecțiuni.

Testedebine.ro este un demers al Cactus Health pentru a contribui activ la înțelegerea și popularizarea beneficiilor abordării personalizate a pacienților. Un rol pe care și-l asumă atât prin facilitarea accesului la teste inovative de diagnostic, cât și prin informarea continuă și perfecționarea medicilor care își doresc să practice o medicină a viitorului.

* https://www.sciencemag.org/news/2020/05/meet-psychobiome-gut-bacteria-may-alter-how-you-think-feel-and-act?fbclid=IwAR3R5AYQTQ2hOVMP1rUAqmuZ7u_5bEvdHwnAXvsqISOorwEe5iBFJ4Cf50k

** https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1365-2982.2010.01664.x

*** https://www.integrativepainscienceinstitute.com/latest_podcast/how-the-microbiome-affects-stress-pain-and-mood-with-dr-john-cryan-phd/