Cei care vor fi duminică, 9 octombrie, de la ora 19, la Ateneul Român vor avea şansa de a participa la un concert unic, inclus în Turneul naţional Clasic la puterea a treia -Violoncellissimo 2022, intitulat anul acesta Euforica. După recitalurile de succes de la Oradea şi Arad, Violoncellissimo ajunge la Sala Thalia din Sibiu miercuri, 5 octombrie şi aşteaptă publicul bucureştean la Ateneul Român pe 9 octombrie, într-o formulă extinsă, cu mai multe violoncele, avându-l ca invitat special pe solistul concertist al Filarmonicii George Enescu, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.

„Am început împreună cu studenţii mei acest proiect cu mulţi ani în urmă, proiect ce mi-a adus mari satisfacţii atât pedagogice cât şi artistice, deşi violoncelul se află pe poziţia a treia în preferinţele publicului meloman, nu este încă cunoscut la acelaşi nivel de toate categoriile de public. Noi, violonceliştii, ne confruntăm în continuare cu confuzia pe care o generează în rândul unor categorii de public apariţia noastră pe stradă cu un instrument pus într-o cutie modernă de fibră de sticlă, confundat uneori cu un ţambal, alteori cu un trombon, contrabas şi chiar navă spaţială.” spune violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu, liderul ansamblului care ajunge anul acesta în turneu în 10 orașe din țară şi la Chişinău.

Publicul din orașele țării va cunoaşte prin acest turneu toate mijloacele de exprimare ale violoncelului, va descoperi frumuseţea muzicii şi pasiunea artiștilor pentru această profesie.

După concertele de la Sinaia, Oradea, Arad, Sibiu şi Bucureşti vor urma alte întâlniri cu publicul la Piatra Neamţ, Chişinău, Bistriţa, Cluj Napoca, Deva şi Ploieşti.

Biletele pentru concertul de la Ateneul Român se pot procura:

– de la Casa de Bilete a Ateneului Român (Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75)

– Online, accesând site-ul  www.fge.org.ro  – secțiunea „Calendar“.  

ITINERAR

10 septembrie – avanpremieră – Sinaia – Parcul Dimitrie Ghica (în „Sinaia Forever”)

30 septembrie – deschiderea oficială – Oradea  – Sala Filarmonicii

1 octombrie  – Arad, Palatul Culturii

5 octombrie  – Sibiu, Sala Thalia

9 octombrie  – București, Ateneul Român

16 octombrie – Piatra Neamţ, Sala Consiliului Judeţean

17 octombrie  – Chișinău, Sala cu Orgă

20 octombrie  – Bistriţa, Palatul Culturii

21 octombrie  – Cluj-Napoca, Opera Maghiară de Stat

22 octombrie  – Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean

23 octombrie – Ploieşti, Sala Filarmonicii

Violoncellissimo este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești, format la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, cu misiunea de a deschide noi drumuri pentru promovarea muzicii și a tinerelor talente din România.

Violoncellissimo a susținut primul turneu național în 2019, iar în anii următori și-a continuat povestea prin evenimente similare cu ecouri în toată țara.

În această perioadă, ansamblul a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România și străinătate: cel mai recent, la Marea Sală UNESCO Paris – aniversare 65 ani România la UNESCO în octombrie 2021, la Expo 2020 Dubai, în decembrie 2021, dar şi la Washington, Bruxelles, Luxemburg, Istanbul etc.

Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii George Enescu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, prezent pe scenele portugheze în 2013, la CCB (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Maestrul Marin Cazacu a cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin și alții. De asemenea, a avut multiple apariții solistice la festivaluri internaționale precum cele de la Berlin, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio.

PROGRAM MUZICAL:

 • G. Fr. Handel                    – Passacaglia
 • P.I. Ceaikovski                  – Aria lui Lensky
 • Astor Piazzolla                  – Oblivion și Libertango
 • Jacques Offenbach           – Can Can
 • Johann Schrammel           – Marș
 • Dimitri Şostakovici             – Vals
 • ***                                    – Suită folclorică românească
 • Radu Sinaci                      – Tribute to Mozart
 • Radu Sinaci                                – Beethoven Rocks…
 • Saint Saens / Radu Sinaci  – Bacchanale
 • Sabin Pautza (arr.)            – The Final Countdown
 • Mozart/Say                       – Alla Turca Jazz Rock

Partener principal: BRD Groupe Société Générale

Cu sprijinul: JTI, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Alliance Healthcare

Producător: Pro Contemporania

Coproducatori: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Parteneri culturali: Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Primăria Sinaia, Filarmonica din Oradea, Filarmonica din Arad, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica din Ploieşti, Centrul pentru Cultură și Arte   „Carmen Saeculare” Neamț, Sala cu Orgă din Chişinău, Centrul Municipal pentru Cultură George Coșbuc din Bistriţa, Primăria Bistriţa, Opera Maghiară de stat din Cluj Napoca, Centrul cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Primăria Deva, Fundația Prietenii muzicii – Serafim Antropov, Filarmonica din Ploiesti

Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, The Culture Hub, Smart FM, Viewfinder Solutions, The Culture Club