Horia Mihail în turneul Pianul Călător 2016

15 recitaluri a cuprins Turneul „Pianul călător”, ediţia a noua, turneu care se va încheia în seara de 13 mai, la Sala Teatrelli din București. Repertoriul acestei ediţii a adus pe scenele din întreaga țară muzica lui Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven, marii reprezentanţi ai clasicismului vienez, un program atractiv pentru iubitorii muzicii live de bună calitate.

În acest an, Horia Mihail a concertat, ca de fiecare dată, la Sala Radio, s-a reîntâlnit deja cu toate cele cinci piane călătoare rămase în anii trecuți la Tulcea, Deva, Alba Iulia, Roman şi Caracal, călătoria anului 2019 urmând a se încheia la Mogoşoaia (Sala Scoarțelor de la Palatul Brâncovenesc) – 12 mai, în cadrul Festivalului „Mogoșoaia Clasic Fest” şi la Bucureşti (Sala Teatrelli) – 13 mai.

Turneul Pianul călător a pornit în 2011, în anul bicentenarului Franz Liszt, cu un program Liszt, primul pian pus la dispoziţie de Radio România fiind lăsat la Mediaşîn folosinţa comunităţii locale. A urmat călătoria din 2012, care a dus pianul la Sânnicolau Mare, pentru ca în 2013 pe pianul călător să se cânte mult Beethoven, instrumentul oprindu-se la Tulcea. A urmat o ediţie 2014 „100% Mozart”, cu pianul dus la Roman, pentru ca, în 2015, pianul călător să fie profund romantic. În 2016, turneul Pianul călător a avut ca temă muzica chopiniană, iar în 2017, a ales valsul. În anul centenarului, 2018, Horia Mihail a pregătit un program „Best of… Pianul călător”, cu lucrări de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu, iar în 2019, un repertoriu dedicat clasicismului vienez.

Astfel, turneul Pianul călător se apropie de ediţia cu numărul 10, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011. Pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin provinciile românești care aveau să devină mai târziu România.

Programul muzical al anului 2019 a cuprins Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart şi celebra Sonata “Appassionata” nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.