În diferite decoruri stilistice, Joseph Haydn şi Wolfgang Amadeus Mozart vor ţine capul de afiş al concertelor simfonice ale Filarmonicii „George Enescu” de joi, 1 februarie şi vineri, 2 februarie 2024, de la ora 19. Cei doi mari clasici se vor întâlni într-o desfăşurare de forţe ce îi va purta de-a lungul epocilor, iar „povestitorul” aventurilor lor stilistice va fi Gabriel Bebeşelea, dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu”.
Preambulul îi aparţine lui Alfred Schnittke. Maestru al pastişei, compozitorul rus parafrazează cu tâlc fragmente dintr-o pantomimă neterminată de Mozart, într-o manieră ce aminteşte de Simfonia despărţirii de Joseph Haydn. Lucrarea Moz-Art à la Haydn, scrisă în 1975, ne invită pe noi, cei de azi, să plonjăm înapoi în timp, către vremea clasicismului vienez.

Concertul nr. 5, în la major, pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart va fi interpretat de Suyoen Kim. Stea a violonisticii actuale, Suyoen Kim este în prezent concertmaistru al Orchestrei Konzerthaus de la Berlin şi, de asemenea, membră a Cvartetului Artemis din 2019. Este câștigătoarea Concursului Internațional de Vioară de la Hanovra (2006) și laureată a Concursului Regina Elisabeta de la Bruxelles (2009). Ca solistă, a cântat cu diverse orchestre renumite din Europa, Asia și America de Sud.
După pauză concertelor, cei doi clasici vor fi evocaţi chiar din sânul romantismului, din perspectiva altor coloşi ai muzicii: Piotr Ilici Ceaikovski (Suita „Mozartiana”) şi Johannes Brahms (Variaţiuni pe o temă de Haydn)

Ateneul Român
Joi, 1 februarie 2024, ora 19
Vineri, 2 februarie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor GABRIEL BEBEŞELEA
Solistă SUYOEN KIM

Program
Alfred Schnittke – Moz-Art à la Haydn
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 5, în la major, pentru vioară și orchestră, KV 219
Piotr Ilici Ceaikovski – Suita nr. 4 pentru orchestră, op. 61, Mozartiana
Johannes Brahms – Variaţiuni pe o temă de Haydn, op. 56

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:    130 lei
Categoria II:  120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.