Analiza de John J Hardy, director strategie FX Saxo Bank

Apetitul de risc a scăzut din nou pe măsură ce știrile din weekendul trecut i-a făcut pe investitori să se întrebe dacă SUA și China pot inversa traiectoria negativă a discuțiilor despre acord. Ultimele mesaje de pe Twitter ale lui Trump și retorica sfidătoare a Chinei nu par încurajatoare. Următorul test este reacția inevitabilă a Chinei la faptul că Trump va tarifa toate importurile chineze.

Dat fiind riscul unei poziții delicate pentru ambele părți implicate în discuțiile legate de acordul SUA-China, CIO-ul nostru, Steen Jakobsen, a afirmat într-un podcast recent că ar putea fi util pentru ambele părți ca, pentru o vreme, să testeze apele prin menținerea unei „non-soluții” înainte chiar ca discuțiile să aibă o șansă de redresare, posibil chiar la întâlnirea G20 de la finalul lunii iunie din Osaka, Japonia.

În final, ambele părți pot găsi motivația pentru a evita o escaladare dramatică pentru a evita rezultate neplăcute economice – și, în cazul lui Donald Trump, rezultate neplăcute pentru piețele financiare (mulți spun că Trump a avu luxul de a aborda o asemenea atitudine agresivă doar datorită faptului că acțiunile americane au atins din nou maxime istorice în ultima vreme). Dar, între timp, chestiunea este dacă piața rămâne prea încrezătoare că putem evita, între timp, un pas extrem de greșit sau va fi mai rău. Mizele sunt mari pentru investitorii globali, iar piața este poziționată destul de prost după „mulțumirea legată de rezerve” în urma schimbării politicii neutre a Fed de la începutul anului încoace.

Traderii trebuie să ia în considerare faptul că situația tactică este foarte fluidă și că intervalele de tranzacționare s-ar putea extinde dramatic în toate clasele de active – mai ales în recent muribunda piață valutară dacă China alege să permită monedei sale să se ajusteze în scădere față de dolarul american. Câteva gânduri.
Așteptând reacția Chinei: 

 • Cele trei cerințe ale Chinei (Liu He în weekend): SUA trebuie mai întâi să retragă tarifele adiționale (JJH: acest lucru pare o cerință imposibilă pe termen scurt), țintele stabilite de SUA pentru achizițiile chineze trebuie acordate cu cererea reală, textul acordului trebuie „echilibrat” pentru a asigura “demnitatea ambelor națiuni”.
 • Purtătorul de cuvânt al ministrului de externe Geng Shuang cu privire la viitoarea reacție chineză: „Cu privire la detalii, vă rugăm să fiți atenți în continuare. Pentru a copia o expresie americană – așteptăm și vedem (wait and see – n.t.).”
 • Presa chineză: „China nu va renunța niciodată la respectul față de țară și nimeni nu ar trebui să se așteaptă ca China să înghită fructul amar ce dăunează intereselor sale de bază”, s-a arătat într-un comentariu publicat în cel mai important ziar Chinez, publicația oficială a Partidului Comunist, People’s Daily.

  • Limbaj sfidător din partea surselor oficiale chineze: “ China nu va renunța niciodată la respectul față de țară și nimeni nu ar trebui să se așteaptă ca China să înghită fructul amar ce dăunează intereselor sale de bază,” se arată întru-un comentariu publicat în cel mai important ziar Chinez, publicația oficială a Partidului Comunist, People’s Daily.

 • Trump avertizează direct, așa cum am arătat, „Ați dat înapoi!” în ultima oră, prin mesaje pe Twitter, că China ar face bine să nu riposteze în legătură cu tarifele și să-i învinovățească pe ei pentru eșecul discuțiilor.

  Își folosește China valuta ca pe o armă? Se pare că a menținut-o în creștere în mod artificial doar ca o măsură de bunăvoință, câtă vreme discuțiile bilaterale erau în curs. 

 • Dată fiind relația comercială asimetrică, China ar putea acționa asupra propriei monede și pot spune că este în acord oricum cu forțele de pe piață cât și cu trecerea către un flux mai liber, având în vedere că se pot plânge, pe bună dreptate, de disfuncționalitatea de a avea USD ca valută de rezervă globală. Suntem puțin surprinși să vedem că, în timp ce scriem acest articol, China intră peste domeniul lui Trump (soia, bumbac etc…) cu tarife în valoare de 60 de miliarde de dolari pe importurile americane de la 1 iunie. Acest lucru reprezintă o escaladare a mesajelor lui Trump care le cereau să nu riposteze, când mai apoi ei au făcut exact acest lucru.
 • Extinderea intervalului la CNY (închidere ieri cu 1% în creștere față de închiderea din ziua precedentă pentru USDCNY) este probabil cea mai mare de la episoadele de vara trecută când USDCNY închidea la niveluri mult mai mici.
 • Explozia de creștere a Bitcoin s-ar putea lega, în mod speculativ, de îngrijorările că CNY este programat să „se devalorizeze”.

Despre CNY: Am văzut argumentul că China ar putea duce USDCNY doar până la 7.25 sau pe-acolo pentru a sublinia ceva. Nu sunt sigur că dau crezare acestui argument decât dacă există un plan de a anunța ceva pentru a contracara acea mișcare. Este mai ușor să ții ceva sub control printr-o aparență de creștere, decât să tachinezi cu scăderea și mai târziu să treci la reglarea lucrurilor. Riscul este acela de a da drumul CNY, deși încă tot nu pot să cred că China va permite o „fluctuație” sau semi-fluctuație ce ar stabiliza piața a monedei sale în acest moment. Indiferent de acest lucru, ne aflăm în orizontul de eveniment al unei găuri negre a necunoscutului dacă USDCNY susține o evoluție peste 7.00. În cele din urmă, am convenit că nivelul USDCNY determină probabilitatea unui acord comercial.

Indicii de risc sunt foarte slabi – piața simte că nu știe nimic cu privire la posibilul impact al tuturor acestor lucruri – marjele de credit corporativ, marjele piețelor emergente cu greu au crescut în sesiunea recentă. DAR FX asiatic a început să miște puțin – iar în piețele selecte asiatice – KRW și KOSPI, USDSGD crește peste media mobilă pe 200 de zile etc…

Din partea strategului nostru cantitativ cu privire la VIX:

Indicele VIX Index este din nou în creștere în această după-masă, tranzacționându-se chiar imediat sub 20 și devenind tot mai nervos pe măsură ce ne apropiem tot mai mult de deschiderea sesiunii în SUA și din cauza ripostei chineze ce pune tarife pe și mai multe bunuri americane în valoare de 60 de miliarde de dolari americani. Capitalurile proprii din Coreea de Sud sunt un proxy bun în războiul comercial SUA-China, iar piața macro și această piață din China trimit semnale de stres, toate profiturile din 2019 fiind aproape șterse începând de azi.

Nivelul 22 la Indicele VIX Index este punctul de cotitură între piețele ascendente și cele descendente și este privit de obicei ca fiind echilibrul pe termen lung în structura temporală a VIX. Așadar investitorii ar trebui să fie foarte atenți la acest indice pentru ghidaj cu privire la dinamica evoluției negative. În plus, datele sugerează că profunzimea contractelor futures S&P 500 (registru de ordine-limită) este redusă, așadar sistemul este fragil la șocuri.

 Și cu privire la poziționarea VIX pe piața contractelor futures de la Ole S Hansen:

 • Se observă încă derularea masivă a pozițiilor scurte pe baza noii scăderi a bursei de valori.
 • De la atingerea pragului de 14.25% la contractul futures VIX din mai, de la începutul lunii, vârful și retrasarea ce au urmat au declanșat o reducere de doar 10% a pozițiilor deschise, la 399 000 de loturi.

  De marțea trecută, poziția record scurtă speculativă a fost redusă cu 17% la 150 000 de loturi (raport COT):

 Concluzie: 

Riscul mai mare al acoperirii suplimentare a pozițiilor scurte încă este valabil deoarece piața a făcut o trecere dramatică către backwardation începând de vineri. Pozițiile scurte sunt afectate negativ nu doar din cauza creșterii volatilității, ci și din cauza costului mai mare al rulării pozițiilor și mai mult în afara curbei. Marja din mai-iunie a sărit de la 0,65% contango vineri la un backwardation actual de -0,55%.

 Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.