Fed (Rezerva Federală) a redus dobânda de referință, dar restul conferinței de presă de după ședința FOMC a lăsat sentimentul în piață că lucurile sunt cam în derivă. Dolarul american a săltat, ceea ce aduce un plus de presiune pentru administrația Trump.

Analiza de John Hardy, Director strategie FX Saxo Bank  

Reducerea dobânzii de referință de către Fed, cu 25 de puncte de bază, o declarație aproape ”hawkish”, odată cu terminarea abruptă a programului de înăsprire cantitativă – toate au fost anunțate într-un timp relativ scurt. Reacția inițială, pozitivă, a dolarului, a fost mai degrabă un răspuns la dilema – ”50 sau 25 puncte de bază?”. În pofida agitației din cadrul ședinței FOMC, declarația finală nu a conținut decât o singură frază lămuritoare, de așezare în context: ”În lumina consecințelor dezvoltărilor globale și din cauza presiunilor inflaționiste, Comitetul a decis să reducă (dobânda)…”

Abia în timpul declarației lui Powell (președintele Fed, n.r.) dolarul american a săltat mai temeinic, deoarece Powell a poziționat măsura luată de FOMC drept ”o ajustare la mijlocul ciclului”, ca răspuns la una dintre primele întrebări puse de jurnaliști. Restul conferinței, a oferit doar răspunsuri ocolitoare și a început să se contrazică privind mai multe afirmații, inclusiv cea de mai sus. Ce e limpede este faptul că Fed nu știe exact care va fi direcția și își păstrează valide toate opțiunile posibile.

Terminarea bruscă a programului de înăsprire cantitativă e un semn că Fed este îngrijorat de lichidățile în USD, o presiune care se menține constant în ultima vreme și se va accentua dacă SUA va continua să aibă o încetinire a creșterii economice sau chiar o recesiune la finalul acestui an. Fed nu mai deține controlul asupra politicii sale, iar această creștere a dolarului nu face altceva decât să accelereze parcursul Fed către noi reduceri de dobândă și o eventuală relaxare cantitativă.

Cum ne-a obișnuit, președintele SUA, Donald Trump, a reacționat imediat, și l-a criticat pe Powell pentru atitudinea sa: ”Ca de obicei, Powell ne-a dezamăgit, dar măcar a terminat înăsprirea cantitativă care nu trebuia declanșată, în primul rând – fără inflație” și ”Ceea ce voia piața să audă de la Jay Powell și Rezerva Federală este că acesta este începutul unui ciclu lung și agresiv de reducere a dobânzii care să ne permită să ținem pasul cu China, Uniunea Europeană și alte țări de pe mapamond…”

Ce așteptăm de acum înainte?

Să presupunem că mai crește dolarul? Puțin probabil. Creșterea USD de acum este pregătirea terenului pentru următoarele mișcări ale Fed și e de așteptat ca însuși președintele Trump să aibă ieșiri dure dacă dolarul mai crește. Într-o primă fază, totul se va rostogoli asupra perechilor valutare dintre USD și valutele principale, în special cu yenul japonez.

Dacă Trump va face mai mult decât să dea niște mesaje pe twitter? Atunci vom avea schimbări reale de politici pentru a slăbi dolarul, dacă Fed nu va face nimic în acest sens. În Congres, mulți senatori susțin ideea unei legi propusă de democrați pentru taxarea investițiilor pe termen scurt și a celor în real estate. Cel mai probabil, nu va trece de Congres, dar e un semnal important.

Până acum, piețele au ”sărbătorit” politica Fed și sprijinul venit din partea băncilor centrale de pretutindeni. De obicei, o bancă centrală începe un proces de relaxare cantitativă când o reducere considerabilă a creșterii economice se arată la orizont. Așadar, apetitul de risc poate veni din două scenarii diferinte: a) date macro foarte proaste – de exemplu, raportul de azi privind piața muncii din SUA sau b) date macro suficient de bune care vor genera un nou val de frustrări pe piețe, pentru că vor indica un parcurs de reduceri ale dobânzii mai superficial.

Despre Saxo Bank

Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).
Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.

Advertising4U.ro Platforma de Promovare ONLINE Comunicate de Presa