USD pare ferm, deși randamentele SUA au scăzut pe toată lungimea curbei la finalul săptămânii trecute. Perspectiva dolarului este pregătită pentru o rezistență importantă săptămâna aceasta pe măsură ce urmărim potențiale depășiri peste prag față de EUR și JPY.

Apetitul pentru risc a scăzut la finalul săptămânii trecute, probabil pe baza comentariilor descurajante din partea oficialilor administrației Trump cu privire la statutul negocierilor comerciale SUA-China și pe baza anunțului președintelui Trump că nu se va întâlni cu Xi Jinping înainte de termenul limită al negocierilor de la 1 martie.

Randamentele SUA sunt și ele mai scăzute pe toată lungimea curbei de randament, deoarece piața a început să introducă în evaluare și momentul primei reduceri a dobânzii de către Rezerva Federală – până acum sunt doar aproape 25% șanse de reducere la ședința FOMC din decembrie evaluată până acum. USD este foarte ferm și e așa în foarte mare măsură, EURUSD deschizându-se în această săptămână chiar deasupra zonei de 1.1300 și cu minime în principal nominale intraday sub acest nivel. Nici USDJPY nu a reușit să se corecteze mai jos – un semn interesant de rezistență, după cum vom discuta mai jos.

În această săptămână, atenția va fi îndreptată în principal pe contextul mai larg al dolarului american și asupra întrebării dacă rezistența va deschide calea pentru încă o creștere, determinată de preferința pentru lichiditate a dolarului american pe măsură ce perspectiva globală rămâne îngrijorătoare pe toate fronturile. Riscul care rămâne e acela că investitorii nu doresc să angajeze într-o depășire a pragului până nu văd ce rezultă din negocierile SUA-China.

Dat fiind că volatilitățile implicite pentru perechile importante USD (cu excepția GBPUSD) rămân la un nivel foarte scăzut, piața nu dă semne că ar exista o energie reprimată foarte mare, iar volatilitatea USD de lungă durată, indiferent de direcție, oferă o posibilă recompensă irezistibilă pentru risc, presupunând că ceva se va întâmpla, în cele din urmă, după termenul de 1 martie.  Dat fiind șocul puternic administrat piețelor în decembrie, e greu de crezut că vom reveni la o mulțumire de sine demnă de dispreț.

În alte părți, în această săptămână avem evenimente de risc cruciale pentru NZD și SEK, Banca Centrală a Noii Zeelande și Riksbank având programată publicarea celor mai recente anunțuri. Trioul dolarului pentru mărfuri a fost pedepsit săptămâna trecută pe baza mai multor evenimente care au determinat o evoluție negativă, mai ales dacă ne gândim la vremurile tulburi care ne așteaptă în piețele globale de active.

Între timp, coroana suedeză a avut parte de cea mai slabă închidere de săptămână față de dolarul american de la finalul lui 2016 încoace (acea închidere săptămânală pentru USDSEK, în schimb, a fost cea mai mare din 2002 încoace). Am argumenta că RBNZ va aborda un ton din ce în ce mai neutru, în conformitate cu ratele dobânzilor pe termen scurt în scădere în NZ, iar Riksbank are toate motivele să facă același lucru – aceasta folosind de multă vreme deja valuta în scopul relaxării.

EURUSD este la distanță de câțiva pips de minimumul intervalului cheie, către 1.1300, iar o depășire solidă ar putea în final să deschidă calea către o mai mare volatilitate în această săptămână. Cu toate acestea, deloc convenabil, așteptăm în continuare vești legate de negocierile comerciale SUA-China și de Brexit, așa că oare traderii care sunt de multă vreme prinși la mijloc între depășirile pragurilor în ambele direcții vor dori să urmărească o scădere? Nu știm, dar acțiunea prețului (price action) pare grea, iar unii ar putea decide că au nevoie de expunere la această depășire a nivelului dacă apare una și trebuie să o urmărească. Următoarele niveluri în jos s-ar putea apropia de 1.1000, dată fiind afinitatea perechii pentru niveluri cu cifre rotunde.

Analiza de John J. Hardy, director strategie FX Saxo Bank