Joi, 30 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul turcesc Vara Secetoasă, regizat de Metin Erksan, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

Ediția din acest an a programului CINEVARA este una specială, fiind organizată în parteneriat cu Film Foundation, organizație neguvernamentală înființată de regizorul Martin Scorsese cu scopul de a contribui la recuperarea și conservarea patrimoniului cinematografic mondial.

Repetând succesul avut cu „Răzbunarea șarpelui”, o adaptare din 1962 după cartea scrisă de Fakir Baykurt, filmul Vara secetoasă al lui Metin Erksan explorează din nou tema posesivității și ne prezintă confruntarea dintre doi frați, Osman și Hassan. Osman înconjoară apa care izvorăște din pământurile sale cu baraje pentru ca sătenii să nu o poată folosi, însă Hassan, având simțul dreptății, se ceartă cu fratele său, spunând că întreg satul ar trebui să aibă acces la apă. După ce recunoaște o crimă comisă, de fapt, de fratele său, Hassan este condamnat și închis. Odată eliberat, el află că Osman profitase în tot acest timp de lipsa lui, căsătorindu-se cu soția sa cât timp el a stat în închisoare. În acel moment, Hassan își pierde mințile.

Vara secetoasă a ajutat la prezentarea cinematografiei turcești în fața unui public global. Filmul a fost cenzurat de comisia de cenzură a Ministerului de Interne al Turciei, care s-a opus ilustrării unei uniuni între Bahar și fratele soțului său mort, și a fost interzis din teama de a difuza imagini negative ale societății turce. Filmul a câștigat Ursul de Aur la cel de-al 14-lea Festival Internațional de Film de la Berlin și Premiul Bienale la cel de-al 25-lea Festival de Film de la Veneția. Filmul a fost, de asemenea, selectat ca intrarea turcă pentru cel mai bun film într-o limba străină la cea de-a 37-a ediție a premiilor Oscar, dar candidatura nu a fost acceptată.

Metin Erksan, născut İsmail Metin Karamanbey pe 1 ianuarie 1929, a fost un regizor și istoric de artă turc, creditat, împreună cu renumitul regizor Halit Refiğ, ca fiind reprezentantul cinematografiei turce. Născut în Çanakkale, a studiat Istoria Artei la Universitatea din Istanbul și începând din 1947 a scris pentru diferite ziare și reviste despre cinematografie. În 1952, a debutat în regie cu filmele Karanlık Dünya și Karanlık Dünya scrise de Bedri Rahmi Eyüboğlu. A regizat două filme documentare în 1954 cu titlul Büyük Menderes Vadisi.

Metin Erksan a avut succes cu filme care prezintă problemele oamenilor din mediul rural, pe care le-a adoptat din literatura de specialitate. Succesul internațional de care s-a bucurat Vara secetoasă a fost urmat de Răzbunarea șarpelui (1962), premiat în 1966 la Festivalul de Film Cartagine din Tunisia. A fost desemnat „Cel mai bun regizor” cu filmul său Kuyu (1968) la prima ediție a Festivalului Internațional de Film din Adana. A regizat 42 de filme, dintre care 2 produse de el, și a scris scenariile a 29 de filme.

CINEVARA

CINEVARA este un program de proiecții de film în aer liber al Fundației9, disponibil publicului larg pe toată durata verii, produs și găzduit de Rezidența BRD Scena9, hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale. Anul acesta CINEVARA ajunge la a doua ediție, după debutul său din 2019.

Selecția filmelor a fost făcută de către Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University și fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. CINEVARA readuce în atenția publicului documentare, dar și lungmetraje clasice de ficțiune semnate de regizoare ca Djibril Diop Mambéty, Kim Ki-Young, Metin Erksan și Sergei Parajanov.

După Vara secetoasă, programul va continua pe 6 august cu Servitoarea (1960, Kim Ki-young), apoi 13 august: Mumia (1969, Shadi Abdel Salam), 20 august Culoarea rodiei (1968, Sergei Parajanov), 27 august, Touki Bouki (1973, Djibril Diop Mambéty) și 3 septembrie: Poveste din Taipei (1985, Edward Yang).

***

Despre Fundația9

Fundația9, inițiativă fondată și finanțată de BRD – Groupe Société Générale, sprijină noua generație de creatori de cultură și educație. Prin programele noastre, investim în tinerii creatori, deschidem cultura către public, cultivăm curiozitatea, spiritul critic și recuperăm fragmente esențiale din memoria noastră. Declanșăm dezbateri îndrăznețe și explorăm perspective noi asupra lumii contemporane.

Căutăm să aducem împreună artiștii, gânditorii și publicul larg ca să construim o lume în care curajul, empatia și solidaritatea să fie mai mult decât niște hashtag-uri.

Edităm o revistă de jurnalism cultural — Scena9  și lansăm proiecte cu și despre scena tânără a culturii la Rezidența BRD Scena9.

 Despre BRD – Groupe Societe Generale

BRD – Groupe Societe Generale este a treia mare bancă a României și cea mai extinsă rețea bancară privată a țării. Bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor, BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.

Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. BRD privește cultura și educația drept piloni esențiali de dezvoltare ai societății, încurajând proiecte inovatoare, cu potențial de a fi recunoscute și apreciate de tânăra generație.