Joi, 10 și vineri, 11 ma rtie 2022Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de dirijorul principal  Gabriel Bebeșelea, în două concerte cu public, desfășurate de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român. Vedeta afişului va fi renumita  violonistă japoneză Sayaka Shoji , care va  interpreta  Concertul în re minor pentru vioară și orchestră, WoO 23  de Robert Schumann.  Concertul se deschide cu  Andante con moto din Trio în mi bemol major, op. 100,  In memoriam Carmen Sylva de Franz Schubert/George Enescu iar în partea a doua a serii va fi interpretată Simfonia nr. 3, în la minor, op. 56,  Scoțiana de Felix Mendelssohn.

CONCERT SIMFONIC CU PUBLIC
Joi și vineri, 10 și 11 martie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
GABRIEL BEBEŞELEA

Solistă
SAYAKA SHOJI

Program

Franz Schubert/George Enescu
Andante con moto din Trio în mi bemol major, op. 100, In memoriam Carmen Sylva

Robert Schumann
Concertul în re minor pentru vioară și orchestră, WoO 23

Felix Mendelssohn
Simfonia nr. 3, în la minor, op. 56, Scoțiana

Accesul în sala Ateneului Român este permis „cu participarea publicului conform legii; dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie”. Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I : 110 lei;

Categoria II : 100 lei.

Pentru a evita aglomerația și formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Biletele se pot procura astfel:

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul  www.fge.org.ro – sectiunea „Calendar“. Vă rugăm să luați în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numarul maxim de bilete ce pot fi achiziționate într-o sesiune online este de șase bilete. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

***

GABRIEL BEBEȘELEA

Gabriel Bebeșelea  este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” începând cu stagiunea 2020/21, precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeșelea își continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016.Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov”, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă.

Printre soliștii cu care Gabriel Bebeșelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre” și oratoriul „Strigoii” de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018.Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Național „George Enescu”, Gabriel Bebeșelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre”, dar și al editării și curatelei acestor opere enesciene. În 2017, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”. Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeșelea a obținut titlul de doctor în muzică „summa cum laude” la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,sub îndrumarea Prof.Univ.Dr.Dan Dediu. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.

SAYAKA SHOJI

Născută la Tokio, Sayaka Shoji şi-a petrecut copilăria în Italia, la Siena, unde a început studiul viorii la vârsta de 5 ani. Între anii 1995 şi 2000 a urmat Accademia Musicale Chigiana, sub îndrumarea lui Uto Ughi şi Riccardo Brengola. La 13 ani studiază în Germania cu Saschko Gawriloff, iar între 1998 şi 2004 cu Zakhar Bron, la Hochschule für Musik din Köln.

În 1997 a debutat la Festivalul de la Lucerna şi la Viena, pe scena Musikverein, concertând alături de Rudolf Baumgartner. Doi ani mai târziu, câştigă Premiul I la Concursul Paganini. Cu Zubin Mehta la pupitrul Filarmonicii din Israel, a realizat debutul său discografic şi a evoluat apoi ca solistă a unor orchestre de prestigiu, precum Orchestra de Stat Bavareză, filarmonicile din Los Angeles, Berlin, New York, Skt. Petersburg, London Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra, Baltimore Symphony, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, WDR Symphony Orchestra.

Sayaka Shoji este frecvent invitată să susţină recitaluri camerale la festivaluri renumite, precum cele de la Verbier, Annecy, Ravenna, Prague Spring, Settimane Musicale di Chigiana, Beethovenfest Bonn, Rencontres Musicales d’Evian. Recent, a susţinut recitalul de debut la Wigmore Hall din Londra, unde a inclus în program o piesă în primă audiţie absolută pentru vioară solo compusă de Toshio Hosokawa.   În 2014, a realizat un turneu alături de Menahem Pressler, înregistrat pe disc, iar anul următor a realizat integrala sonatelor pentru pian şi vioară de Beethoven alături de Gianluca Cascioli.

Violonista Sayaka Shoji cântă la un instrument Stradivarius Recamier din 1729, pus la dispoziţie cu generozitate de către Ueno Fine Chemicals Industry Ltd.