Joi, 25 iunie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Filarmonica „George Enescu” va transmite un nou concert din seria „Concertele Centenarului la Ateneu”. În program Poemul simfonic „Don Juan“ de Richard Strauss și Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 77 de Johannes Brahms. Orchestra condusă de Chistian Badea îl are ca solist invitat pe violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, care a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti, la ediţia din anul 2005. „Solistul Concertului de Brahms este violonistul Valeriy Sokolov, un fascinant reprezentant al generației secolului XXI”, declară Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”.

Stagiunea 2018-2019 a Filarmonicii „George Enescu” s-a desfăşurat sub semnul aniversării Centenarului, dar şi al aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” (1868) și a 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român (1888).

Concertul din 23 octombrie 2018, a cărui înregistrare va fi transmisă joi, a fost susţinut în cadrul proiectului „Concertele Centenarului la Ateneul Român”, fiind realizat în parteneriat cu Fundația Română pentru Excelență în Muzică şi Institutul Cultural Român.

Joi, 25 iunie 2020, ora 19.00
Stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“

Dirijor
Christian Badea

Solist
Valeriy Sokolov

Program

Richard Strauss
Poemul simfonic „Don Juan“

Johannes Brahms
Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 77

Înregistrarea concertului din 23 octombrie 2018 va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Parteneri principali: Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, Institutul Cultural Român.

Partener al transmisiunii de pe 23 iunie 2020 este Forumul Cultural Austriac, înregistrarea fiind transmisă și pe pagina de Facebook a acestei instituții: https://www.facebook.com/fca.bucuresti/.
Accesul pe aceste canale online va fi gratuit, joi seară, pentru toți iubitorii muzicii.

Valeriy Sokolov
Născut în 1986 la Harkov, Valeriy Sokolov este unul dintre cei mai proeminenţi violonişti din Ucraina din ultimele două decenii. A părăsit ţara natală la vârsta de 13 ani pentru a studia cu Natalia Boyarskaya la prestigioasa Yehudi Menuhin School din Anglia. A fost invitat al unor festivaluri renumite, cu sunt cele de la Verbier, Lockenhaus şi Lucerna şi a concertat pe scene importante de pretutindeni; amintim aici Theatre du Chatelet, WigmoreHall, Lincoln Center, MariinskyTheatre, PrinzregentenTheatre in Munich, Musikverein Viena.
A realizat numeroase înregistrări pentru casa Erato Records. În 2009 a apărut discul cu Sonata nr. 3 de Enescu. De curând, Valeriy Sokolov a evoluat alături de ansambluri de prestigiu: Filarmonica din Skt. Petersburg, NDR Elbphilharmonie Orchester, Orchestre de Paris, Philharmonia Orchestra, Singapore Symphony, Bournemouth Symphony. De asemenea, a realizat un turneu avându-i ca parteneri de muzică de cameră pe Lisa Batiashvili şi Gautier Capuçon cu recitaluri la Paris, Viena, Koln, Amsterdam, Londra şi încheiat tot la Paris, în concert cu Orquestre Philharmonique de Radio France. Valeriy Sokolov a câştigat Premiul I la Concursul internaţional George Enescu din Bucureşti, la ediţia din anul 2005.

Christian Badea
Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea, prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast. De asemenea, a colaborat cu Teatro Colon din Buenos Aires. În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și, în același an, a înființat Fundația Română pentru Excelență în Muzică. Printre proiectele realizate de Fundație se numără Festivalul Internațional de Muzică Sibiu-Hermannstadt din 2014, „Proiectul Parsifal la Ateneu“, prezentat în 2015 și în 2016 și ciclul „Mari Concerte al Centenarului României“, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, în toamna anului 2018. A dirijat, recent, la Opera din Sydney, „Turandot“ (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) și „Carmen“ (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul „George Enescu” 2019 din București, a condus Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist.